FC Háje

Hodnocení sezóny 2011/2012

Hodnocení sezóny 2011/2012
Doba fotbalových prázdnin skončila. Dnes začínají muži prvním tréninkem přípravu na další sezónu. Pojďme si v krátkosti a souhrnně připomenout, co nám přinesla sezóna minulá. Hodnocení jednotlivých týmů svými trenéry pak přineseme v nadcházejících dnech.

Minulou sezónou můžeme hodnotit kladně. Podařily se nám úspěchy jak na poli sportovním (postupy v žákovských kategoriích, nikdo nesestoupil), tak i na poli výchovy mládeže. Úspěšně jsme náborovali okolo 70 dětí, což je jeden z nejúspěšnějších náborů. Navázali jsme ještě užší spolupráci s mateřskými i základními školami na Jižním Městě s cílem přivést talentované i netalentované děti k aktivnímu pohybu v rámci škol. Uspořádali jsme okolo 60 turnajů, z toho dva mezinárodní. Ale buďme konkrétnější.

Od září 2011 se nám podařilo navázat spolupráci se ZŠ Mendelova 550, kam docházíme jednou týdně na tréninky žáků (účastní se i holky) od 1. do 4. třídy. S touto školou jsme se také zúčastnili tří turnajů pořádaných PFS pro žáky 1. a 2. tříd, kde jsme postoupili do semifinálového kola. Také jsme v kategorii 1. - 3. tříd nastoupili na McDonald´s cupu, kde nám kvůli horšímu skóre utekla těsně bronzová medaile. Prckové si to vynahradili na Kop Cup, kde získali stříbrné medaile. Ale ke Kop Cupu více až později.

Přes rok jsme zorganizovali mnoho turnajů pro děti od 5 do 16 let. V listopadu a v březnu se uskutečnily dva mezinárodní turnaje s týmy ze Srbska, Bosny, Slovinska a ČR. Oba turnaje byly hostujícími týmy hodnoceny velmi kladně. My můžeme také tyto turnaje zhodnotit jen pozitivně. Jak už bývá na Hájích tradicí, přes zimu proběhl další ročník Zimní ligy. Ve třech kategoriích (SPř, MŽ, SŽ) se týmy poctivě připravovaly na jarní část sezóny.

Ve spolupráci s Davidem Kopcem z ČAFC jsme se výrazně podíleli organizaci zimních turnajů v Praze, zaměřený zejména na nejmladší kategorie. Těchto turnajů bylo cca 60 v halách po celé Praze. Ač to bylo fyzicky i psychicky velice náročné, s turnaji jsme byli velmi spokojeni.

Na jaře jsme pořádali také 5 turnajů pro nesoutěžní ročník 2005. Až na pár drobných výjimek proběhly přesně tak, jak by měly. Pohoda, klid a radost kluků ze hry. Oceněni byli všichni bez rozdílu v umístění.

Na našem hřišti proběhl tak již, pokud se nepletu, 9. ročník Mateřinacupu - turnaje mateřských škol. Čtyřikrát jsme na jaře mohli přivítat nadšené špunty, kteří si u nás vyzkoušeli své první fotbalové krůčky.  

Posledním a pro mě asi nejnáročnějším turnajem byl Kop Cup. Letos proběhl třetí ročník turnaje škol na JM pro 1. - 5. třídu. Není to však rozdělené do více kategorií, nýbrž podle tříd. V každém ročníku bylo minimálně 8 týmů, v každém týmu alespoň 7 dětí, někde i 10. Dohromady se této akce zúčastnilo přes 300 dětí, a tak se dá turnaj považovat za jeden z největších v Praze.

Významnější událostí bylo také zřízení nových webových stránek. Přesto nejde ani tak o design stránek a funkčnost, jako o obsah webu. Zde bych rád vyjmenoval hlavně trojici trenérů Matěj Soucha, Milan Chudada a Milan Lisý, kteří se výraznou měrou podíleli na funkčnosti webu po obsahové stránce.

Nemůžeme však zapomínat na vzdělávání našich trenérů. Mimo absolvování doškolení a přednášek získali dva trenéři přípravek licenci C a jeden trenér licenci UEFA B.

Významnou klubovou událostí, o které se na našem webu psalo, je získání statutu Krajského střediska mládeže. Výkonný výbor PFS na základě dodaných podkladů zvolil tři týmy z Prahy a Háje tyto kritéria a body splnily, byť jen velmi těsně.

Týmy:

Muži:

Muži A získali nejvíce bodů za celou historii Hájů v přeboru. Prezentovali se navíc velmi dobrým fotbalem. Přesto měli sezónu jako na houpačce. Byly chvíle, kdy neprohráli tři zápasy v řadě a další tři zápasy nezískali ani bod. Přesto je konečné sedmé místo velkým úspěchem. Navíc se Jirka Janoušek dostal do nejlepší jedenáctky roku.

Muži B až do posledních kol bojovali o záchranu I.B třídy. Ta přišla ne minuty, ale vteřiny před koncem posledního zápasu, kdy Zajda hlavou zachránil tuto soutěž i do nadcházející sezóny. Od týmu odstoupil z pozice vedoucího Milan Chudada.

Dorost:

Velmi těžkou sezónu absolvoval starší dorost a všichni, kteří se okolo týmu pohybovali. Psychicky velmi vyčerpávající, zda se vůbec kluci na zápas sejdou v dostatečném počtu. Nakonec i díky velké pomoci kluků z mladšího dorostu se i přes prohru v posledním zápase podařilo přebor Prahy udržet. Výrazný dík patří klukům, kteří mužstvo táhli. Nepochybně také panu Lojdovi, který pomáhal trenérům Martinovi Brožovi a Jardovi Neradovi, pro které zvlášť byla sezóna velmi náročná. Úkol však splnili výborně. Tito trenéři nyní přechází do kategorie starších žáků a přebírají společně s Iljou Němečkem, staronovým Háječákem, ročníky 1999 a 2000.

Mladší dorost odehrál slušnou sezónu v I. třídě, ve které se umístil v klidném prostředku tabulky. Dokázal však hrát velmi dobré zápasy i s týmy ve vyšších patrech, dokázal ovšem i ztrácet. Nyní již úsměvná historka se stala na Chodově, kdy se již mohlo střídat opakovaně. Trenér Budoš vystřídal hráče a když ho tam chtěl za pár minut vrátit, rozhodčí mu to neumožnil. To se stalo až po několika minutách, kdy jeden z Chodováků rozhodčímu pokynul, že se to již smí.

Žáci:

Velmi úspěšný rok pro žákovskou kategorii, a to v podobě navrácení se do přeboru jak v mladší, tak i ve starší kategorii. Starší žáci sice postoupili z druhého místa, přesto za celý rok ztratili pouhých sedm bodů. Postupem do přeboru se také s týmem jako vedoucí/trenér rozloučil Filip Semorád, který u kluků strávil 10 let.

Mladší žákům v jarní části dýchaly na záda dva až tři týmy, ale kluci si s tím dokázali poradit a mohli se z prvenství radovat v předposledním kole. Tento úspěch pořádně oslavil Michal Šmíd, pro kterého to byla po 11 letech na Hájích poslední sezóna. Díky za práci, kterou jsi pro Háje udělal!

Další postup nastal u starších žáků B, kteří se umístili na 4. místě. Vzhledem k nepřihlášení některých týmů budou hrát v příštím roce I. třídu. A to přestože tito kluci nastupovali většinou proti o rok starším klukům. Mladší žáci B se umístili v klidném středu tabulky, jarní část ovšem příliš vydařená nebyla.

Přípravky:

Letos poprvé se hrála soutěž podle ročníků, tzv. ELITE. V těchto soutěžích nastupuje 8 týmů mající středisko mládeže FAČR a zbytek doplněn o týmy, které dají kvantitou dohromady ve všech ročnících děti na dvě hřiště. Tyto soutěže jsou nepostupové, čímž má být odbourán tlak na výsledky. Hodnocení hry nechám na jednotlivých trenérech. Viděl jsem však hodně zápasů a některé i přes nepříznivý výsledek byly velmi dobré. Hodně se to projeví na halových turnajích, kde nastupují i jiné týmy a např. ročník 2003 měl letos vynikající halovou sezónu, kde zúročil zkušenosti z podzimu soutěže.

Předpřípravky:

Poslední kategorií jsou předpřípravky. Nejmladší dva ročníky nehrají soutěže. Přesto zejména ročník 2005 odehrál slušné množství přáteláků a turnajů, na kterých se protočily všechny děti. Myslím, že kluci udělali velký pokrok, přesto nás však čeká ještě velmi dlouhá cesta. Předpřípravka 2006 stihla za rok odehrát svůj první turnaj a své první přáteláky. Obě tyto akce jsme zvolili hravou formou, bez výrazného koučování. Hlavním cílem bylo zahrát si před zraky přihlížejících příbuzných a známých ve fotbalových dresech a mít tak první výraznější zážitek na fotbal.

 

Závěrem:

Ne, že by všechno bylo ideální. Naopak se jednalo o velmi náročnou sezónu, ve které padala těžká rozhodnutí, vyvstávaly těžké momenty k řešení, probíhala těžká jednání. Taková je však asi každá sezóna. Chtěl jsem jen připomenout výraznější momenty minulého roku. Chtěl bych poděkovat všem podílejícím se na bezproblémovém chodu klubu, počínaje výkonným výborem, přes manžele Vojtíškovi, trenéry, rodiče, až po ty, pro které to hlavně děláme, a to hráče.

Věřím, že i nová sezóna nám přinese mnoho hezkých zážitků a všem přeji, abyste ji úspěšně a co nejpohodověji zvládli.


pondělí 23.7.2012 | Otmar Mansour | Přečteno: 1738

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

20.4.2024, 09:00, Xaverov UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
20.4.2024, 10:15, Březiněves T.
Březiněves – FC Háje
Muži A
20.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Vršovice
Mladší dorost B
20.4.2024, 10:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
20.4.2024, 10:45, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Muži B
20.4.2024, 11:00, Xaverov UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
20.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Náchod
Starší žáci A (2009)
20.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Náchod
Starší žáci B (2010)
21.4.2024, 09:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší přípravka B (2014)
21.4.2024, 09:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
21.4.2024, 12:00, Koloděje T.
Koloděje – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
21.4.2024, 12:00, Nad Přehradou T.
ELFA – FC Háje
Starší přípravka B (2014)
21.4.2024, 14:30, Háje T.
FC Háje – Zbraslav
Starší dorost
21.4.2024, 16:30, Horní Měcholupy UMT.
Slavia Praha – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
21.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Mladší dorost A
21.4.2024, 17:00, Štěrboholy T.
Štěrboholy – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
21.4.2024, 17:00, Nad Přehradou T.
FC Háje – ČAFC
Mladší žáci A (2011)