FC Háje

Rozhovor s Karolem Kiselem (nejen) o spolupráci

Rozhovor s Karolem Kiselem (nejen) o spolupráci
Jak jsme zmiňovali v minulém týdnu, Háje navázaly spolupráci se Slavií. Přinášíme slíbený rozhovor s Karolem Kiselem, manažerem mládeže Slavie Praha. V rozhovoru se zaměřujeme hlavně na jeho práci u mládeže na Slavii a dostáváme se i k otázkám ohledně naší spolupráce. Rozhovor byl velice příjemný a nesl se v pohodové atmosféře.

Jak se dá časově skloubit funkce manažera mládeže ligového klubu s profi fotbalistou?

Karol Kisel: Je to náročné, ale to jsem věděl, když jsem do této pozice vstupoval. Myslím, že je důležité spolupracovat s lidmi kolem, mám úžasnou asistentku, která mi hodně vypomáhá s administrativou a papírováním. Já se pak snažím ty svoje vize aplikovat do mládežnických týmů, a to jde i z této pozice. Někdy je to možná i výhodnější, protože umím spoustu věcí zařídit i díky tomu, že jsem hráč A týmu, a to jméno občas vypomůže. Pokud je to ku prospěchu slávistické mládeže, tak to rád udělám. Časově náročné to je, vidím tam však mnoho pozitiv a i za to krátké období, co jsem tady, tak se nám povedlo spoustu věcí zařídit a dovybavit, včetně mnoha myšlenek. Jsem moc rád, že to funguje a doufám, že to bude takto pozitivně pokračovat.

Zajímal jste se o mládež Slavie již dříve?

Karol Kisel: Věděl jsem, že slávistická mládež je jedna z nejkvalitnějších. Teď už tvrdím, že je nejkvalitnější (usmívá se). Ale abych viděl práci mládeže úplně dopodrobna, tak to ne. To si zjišťuji za pochodu. Co je dobré, to nechci měnit a chci na to navázat. Některé věci bych rád ještě vylepšil a od toho tu jsem. Rád bych věci vypiplal tak, aby všecko fungovalo skvěle. Uvědomuji si, že to nejde mávnutím kouzelného proutku. Je to o práci. Spousta věcí už se nám povedla a v dalších se budeme snažit zlepšovat.

Jaké jsou Vaše cíle?

Karol Kisel: Můj cíl je jasný, aby co nejvíc hráčů v A týmu bylo vychovaných ve slávistické mládeži. K tomu máme všechny předpoklady. Každým rokem bych chtěl, aby se někdo do A týmu z mladých dostal. Případně pokud se uchytí, tak aby mu bylo umožněno jít výš a získané peníze za takové hráče vrátit zpátky do mládeže, kde bychom postupně zlepšovali všechny podmínky. To je moje vize, kterou bych chtěl naplnit ve spolupráci s vedením klubu. Rád bych, aby ti mladí kluci měli chuť do fotbalu a radost z něj, naším cílem je starat se o jejich růst a o jejich výchovu. Chceme vychovávat kvalitní fotbalisty. Samozřejmě ne všichni se můžou dostat do profi fotbalu, rádi bychom však naplňovali potřeby dětí tak, že když se někdo neuchytí v profi fotbalu, aby jednou vzpomínal v dobrém na své dětství a na fotbal ve Slavii, že tam bylo skvěle a že se toho mnoho naučil. Aby mu to pomohlo nejen ve fotbale, ale hlavně v životě.

Nedávno jste absolvoval trenérskou licenci UEFA B. Co Vám tento kurz přinesl? Bylo to pro Vás těžké absolvovat z pozice ligového hráče?

Karol Kisel: Určitě si chci trenérské vzdělání udělat. Jsem v každodenním kontaktu se všemi týmy, od U6 až po U19. To je obrovská škola. V budoucnu mám v plánu udělat všechny licence až po profi. Nechtěl jsem míchat studium vysoké školy a trenérské studium dohromady a po příchodu z Austrálie jsem věděl, že si budu chtít trenérskou licenci udělat. Šel jsem od nejnižší od C licence a rád bych se dostal až  k té nejvyšší.

Jak hodnotíte tento kurz?

Karol Kisel: Je to zajímavé. Je to skvělá šance i pro ostatní kluky. Mně to přineslo zajímavé podněty. Kolem mě byli mladí kluci, pracující v malých klubech a je důležité toto vzdělání podporovat, protože pak i v malých klubech mohou pracovat moderněji a jinými metodami, než se pracovalo dříve. Dnes už je fotbal někde jinde. V tomto jsme zajedno (míněno Slavia a Háje) a já mám stejný názor, který jste prezentovali při naší schůzce a i proto si myslím, že spolupráce s Hájemi bude pokračovat a jsem za ní moc rád.

Plánujete do budoucna nějaký ročník jako trenér?

Karol Kisel: Uvidíme. Už takhle je toho teď dost. Samozřejmě tím, že si dělám to vzdělání kvůli trénování. Mám rád nové impulsy. Nyní nabírám zkušenosti u jednotlivých týmů.

Když se dostaneme k důvodům spolupráce Slavie a Hájů, významným bodem je vzdálenost obou klubů...

Karol Kisel: Určitě se to nabízí. Z Jižního Města je to do Edenu asi 10 minut autem, autobusem 15 minut. Myslím si, že bychom měli spolupracovat. Slavie může těžit z toho, že Háje jsou na Jižním Městě, kde je obrovský potenciál. Nemohu však říct, že by to bylo to nejdůležitější. Pro mě nejdůležitější bylo obsazení trenérských postů, které na Hájích máte. Na základě toho jsme se rozhodli, že by tato spolupráce mohla být prospěšná. Doufám, že bude pokračovat přesně tak, jak jsme se domlouvali a tím, že víme, že na Hájích je dobrý trenérský tým, tak je pro mě zárukou, že ti kluci budou pracovat dobře. To je pro mě základ toho, když se Slavia za někoho zaručí. Chceme mít jistotu, že jsou kluci vedení tak, jak si představujeme my tady ve Slavii. Když pak přejde hráč do Slavie, aby pokračoval v té samé koncepci.

Věděl jste o práci Hájů dříve, než jsme se sešli?

Karol Kisel: Věděl jsem o Hájích, nemohu však říct, že bych je sledoval detailněji. Avšak tím, jak se na Slavii hodně s trenéry bavíme, tak jsem věděl, že je tam víc talentovaných trenérů i hráčů. Základní přehled jsem měl. Detailněji o Hájích věděli lidé, na které já spoléhám. Osobní kontakt se zástupci Hájů mne přesvědčil o tom, že filosofie a koncepce Slavie a Hájů je podobná.

Spolupráce fungovala už v minulosti, ať už úžeji či ne, podle toho, kdo byl na Vaší pozici. Ptal jste se např. vedení nebo sekretáře pana Karocha, jak to probíhalo v minulosti?

Karol Kisel: To ani ne. Já spíš koukám do budoucna. Jsem tu nový a mnoho lidí kolem mě je nových, takže spoléhám na to, že jsme nová mladá krev, která půjde kupředu. Na názor Petra Karocha jsem se ptal a on Háje doporučoval, že ten potenciál tam je.

Mohl byste vypíchnout, v čem vidíte hlavní body naši spolupráce?

Karol Kisel: Jednoznačně rozšířit síť, kam si kluci mohou jít zahrát fotbal a být dobře vedení. Potenciál vidím v tom, že když bude nějaký kluk šikovnější, může se posunout z Hájů na Slavii. Je to dobře pro oba kluby. Když ti mladí kluci mají vidinu posunu, že jsou Háje pod patronátem Slavie a mají možnost se k nám dostat. Primárně to však není to nejdůležitější. Hlavní je přivést kluky k fotbalu, a aby z toho měli radost. Aby věděli, že když přijdou na trénink, tak tam nepřijde trenér, který jim tam hodí balón a řekne, hrajte si fotbal a nic jiného. Měli by dostat kvalitní pohybovou průpravu, zlepšovat se v individuálních herních činnostech. Já osobně bych chtěl mít radost z toho, když se přijdu podívat na trénink na Slavii nebo na Háje, že jsou ti kluci dobře vedení a dokáže je trenér přitáhnout k fotbalu.

Děkuji za rozhovor


neděle 24.3.2013 | Otmar Mansour | Přečteno: 2288

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

24.4.2024, 17:00, Štěrboholy T.
Štěrboholy – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost