Provozní informace

Moji mladí sportovní přátelé ......

Moji mladí sportovní přátelé ......
... pokusím se v reakci na otázky těch, kteří se svým jménem podepsali pod komentáři  na článek Provozní informace (3), odpovědět a pomoci s orientací v oblasti právního zakotvení vašeho klubu. Zejména pak Vám mladším, kteří jste prošli klubem od prvních dětských krůčků až do dospělosti. V situaci současných vztahů FC TJ s místní samosprávou a pokusům o mediální manipulací s veřejným míněním, volím formu  připomenutí historických skutečností v podobě dlouhé roky veřejně dostupných dokumentů. Pokud usoudíte, že text je pro Vás příliš dlouhý a případně v něčem nesrozumitelný, zeptejte se otců, kteří vás na fotbalové cestě provázeli, kteří obětavě psali historii vašeho klubu a z nichž mnozí se na jeho úspěšném chodu podílejí dodnes. Vzhledem k délce textu  výroční zprávy jsou některé, z mého pohledu méně vypovídající, pasáže vynechány. Úplné znění textu a mnohé další informace můžete vyhledat na webové stránce klubu http://www.fc-haje.cz/klub/provozni-informace/

Zpráva o činnosti výboru přednesená na valné hromadě klubu dne 1.12.2000

Vážení sportovní přátelé, 

dovolte abych Vás přivítal na dnešním jednání a předložil Valné hromadě zprávu o činnosti výboru v období od minulé členské schůze. Jsou tomu tři roky co jsme se sešli v červnu 1997, schválili ukončení činnosti fotbalového klubu v TJ Háje, zvolili výbor a do stanov zakotvili zaměření fotbalového klubu na výchovu mládeže s cílem vybudovat na tomto základě perspektivní mužstvo dospělých. Jedním z rozhodujících úkolů bylo dotáhnout do konce opatření směřující k ekonomickému zajištění FC Háje v rámci příslušných právních norem a stabilizace působení fotbalistů v areálu TJ Háje Jižní Město. Takto bylo formulováno usnesení a mnohým se mohla zdát právnická mluva příliš složitá a vznešená. Po třech letech můžu konstatovat, že realizace byla spíše složitá nežli vznešená. Nechci ani není možné v rozsahu této zprávy rozebírat desítky hodin jednání, patové situace ze kterých bylo nutno najít východisko. Myslím, že nemusím také nikoho z přítomných přesvědčovat o tom, že ekonomická stabilita je rozhodující pro fungování a budoucnost jakékoliv organizace. 

Zajištění ekonomické stability v rámci občanského sdružení byl potom v současných společensko-právních poměrech úkol až nadlidský. V amatérském prostředí přetrvávající socialistické legislativy, kdy mají všichni pravdu a všichni rozhodují na straně jedné a tvrdě tržní reality na straně druhé považujeme dosažené výsledky za maximum v rámci možného. Byla uzavřena smlouva o využívání areálu na 15 let za symbolickou cenu 1,- Kč s přednostním právem na prodloužení za stejných podmínek a bylo smluvně zajištěno krytí finančních nákladů provozu areálu po celou smluvní dobu. 

Toto považuje výbor za splnění daného úkolu a za uzavření jedné nesmírně obtížné etapy v existenci klubu. Je vytvořen na naší úrovni reálně možný solidní a právně pevný základ, na kterém se dá dělat sport bez obav, že případné chyby budou mít existenční dopad. Je maximálně zúžen prostor pro ty, kteří se náhle zviditelňují v okamžiku, kdy tuší perspektivu a snaží se přiživit na práci jiných. I proto byla udělána opatření a právně zakotveno zaměření klubu na výchovu mládeže. To dává činnosti klubu základní směr, který nemůže být změněn. A to bez ohledu na to, kdo bude v průběhu budoucích let ve vedení klubu nebo TJ. Ne každému se to líbí, o tom jsme se přesvědčili. Výbor však dostal mandát, dotáhl složitá jednání do konce a je přesvědčen o správnosti této cesty. 

Mluvím-li o výboru tak ve smyslu skládání účtu vám všem, kteří máte rozhodující podíl na tom, že klub má takové sportovní výsledky, že se řadí mezi největší a nejúspěšnější v Praze. A to byl jeden z pádných argumentů při jednáních. Víme, že řeči se vedou a voda teče, víme také, a přesvědčili jsme se o tom, že mít pravdu je sice hezké, ale je vám to k ničemu, pokud ji nedokážete realizovat. A ujišťuji vás, že pravda ve prospěch dětí skutečně až tak moc nikoho nezajímá. Rozhodující jsou výsledky. A zde patří poděkování Vám všem. Víme, že si za to nic nekoupíte, víme však také, že peníze jsou hodně, ale určitě ne všechno. Čtrnáct mužstev v soutěžích PFS, tři kroužky při ZŠ Schulhoffova, stará garda, ujasněná koncepce činnosti klubu a v neposlední řadě i dosažené sportovní výsledky, to je vaše vizitka, to jsou argumenty, které nelze jen tak přehlédnout. Vybojovali jsme si respekt, muselo se s námi počítat, a to v oblasti ekonomického zajištění mládeže nebylo málo. Mnohé tradiční a větší kluby to u mládeže nedokázaly a skončily. 

Mluvím stále o ekonomice. Sportovní činnost, to co vás nejvíce zajímá, je pouze nebo až špička ledovce. Rozhodující je to dole, to co není tolik vidět, a to je finanční a materiální základna. Od ní se odráží úroveň sportovní. Nedá se stavět od střechy. Na nerespektování této pravdy doplatily mnohé kluby, naposledy i naši sousedé z Chodova. Určitě se poučili, čeká je těžká práce a přejeme jim aby se jim návrat podařil. 

Z tohoto hlediska je zapotřebí vidět práci odstupujícího výboru. Často jsem se setkával s výtkou, že není moc vidět. O činnosti výboru lze určitě diskutovat, nelze mu však upřít, že dokázal stanovit a prosadit zaměření a cíle činnosti klubu, stanovit priority k dosažení těchto cílů a nenechal se z této cesty svést. Když již řekl A, tzn. co, tak řekl i B, jak. A dokázal to v oblasti ekonomické dříve nebo později realizovat. Předává klub počtem mužstev a rozsahem práce s mládeží srovnatelný s předními českými extraligovými kluby. Zde se o zajištění srovnatelné a to pouze sportovní činnosti starají tři až čtyři profesní pracovníci na plný úvazek. Odstupující výbor při minimálních nákladech dokázal navíc zajistit veškeré finanční pokrytí provozu. 
---

Nyní si dovolím pár poznámek do vlastních řad. Fotbal je z oblastí činnosti, které rozumí naprosto každý. Dnes již i mámy z domácností vědí jak to má být nejlépe, o čemž se můžeme přesvědčit na zápasech těch nejmenších. Fotbal je lidová zábava a proto budiž jim odpuštěno. Ne však trenérům, vedoucím a činovníkům klubu, kteří převzali dobrovolně odpovědnost za chod klubu na svém úseku. Tady neznalost neomlouvá. Každý by měl znát alespoň základy činnosti klubu jehož je členem. Nemůže však vědět vše v potřebných souvislostech. Měl by proto na veřejnosti komentovat a dělat závěry v oblasti které rozumí. Není hanbou nerozumět všemu. Neměl by měnit a hlásat své názory na základě momentálních osobních vztahů či právě dosažených sportovních výsledků svého mužstva. Jednou jsem pupek světa a se mnou stojí a padá celý klub, podruhé mě nic není dobré a na Hájích je to prostě tragické. Přijatou funkcí přebíráme odpovědnost za své jednání a podle jednání jednoho každého z nás posuzuje veřejnost klub jako celek. Jsme součástí společnosti takové jaká v současnosti zatím je , spíše netolerantní, závistivé, zaměřené na zisk na úkor morálky. O to větší je naše odpovědnost vůči klubu, vůči sobě navzájem. Známe se natolik dlouho, že si dovolím trochu kritiky. K tomu abychom udrželi současný stav, případně šli ještě dál, nám schází trochu více vzájemné důvěry, tolerance a spolupráce. Zpět nás často sráží nesmyslné žabomyší války mezi trenéry a hraní si na vlastním písečku. Někdy neschopnost kompromisu a neochota vidět věci z nadhledu z hlediska zájmů klubu. Přesto jsem přesvědčen o tom, že nám moc nechybí k tomu, usadit se pevně mezi špičkové kluby věnující se výchově mládeže. Udělat ten rozhodující krůček bude však obtížné. Je to v sebedůvěře lidí, kteří něco dokázali a v našem případě toho není málo. Jenom sebevědomý činovník, trenér a vedoucí, který si je vědom své ceny, podložené tím co dokázal, může jít výš. A tím i celý klub. To, že něčemu věnuji čas dobrovolně bez odpovídajícího tržního ohodnocení neznamená, že jsem méněcenný člověk. Myslím, že většina z nás ví proč tuhle práci dělá a že odměna je nemalá i kdy ne v penězích. Je zapotřebí dát to najevo směrem k hráčům, rodičům a jako celek potom MČ, fotbalovému svazu a všem těm, kteří mohou pomoci a pomáhají, jak je v našich krajích dnes zvykem, hlavně těm silným. 

Mohl bych na toto téma mluvit dlouho, a učiním to rád v diskuzi. Nyní k tomu jenom poslední. Jsme z ekonomického hlediska pouhé zrnko písku, jsme jeden z tisíců podobných spolků hozených do vody a zachraň se jak můžeš. Tvrdě bojujeme o svoji existenci a na tom nic nemění ani dosažené sportovní výsledky. U mládeže spíše naopak. Každý z nás by měl mít jasno, proč to dobrovolně podstupuje, vědět že dělat něco dobrovolně neznamená dělat to špatně a mít schopnost obětovat část své práce ve prospěch celku. Vědět, že jistota není a v této oblasti asi již nikdy nebude. Je to běh na dlouhou vzdálenost, nikdy nekončící. Přehled 70.let historie tohoto klubu dokazuje, že dosažitelný výsledek je předání štafety další generaci, a to není málo, a odměnou pak uspokojení z vlastní práce, ale to nám nikdo nezaručí, to máme ve svých rukou. 
---

Tolik stručný přehled činnosti za uplynulé období. Stejně dlouhý by možná byl přehled toho co jsme chtěli a co se nám nepovedlo. Tak to v životě, a určitě i fotbalovém chodí. A tak je to dobré i brát. Ne všechno vyjde a dělají se i chyby. V zatím amatérském prostředí našeho klubu, v dobrovolné činnosti která by měla být hlavně pro radost, není zapotřebí vyčerpávat se a unavovat druhé hledáním viníků vlastních chyb. Je samozřejmě zapotřebí si to vyříkat, ale poučit se z toho a jít dál. Máslo na hlavě máme někdy všichni. Je nás tady hodně, hráčů, trenérů a vedoucích. Nemusíme se navzájem milovat, nemusíme si s každým sednout na pivo, ale měli bychom vědět, že klub tvoří vzájemné vztahy a úroveň spolupráce od nich se odvíjející. Fotbal je kolektivní sport a jedinec nic neznamená, jedno mužstvo také ne. Ukazuje se, že pro budoucnost tohoto klubu jsou v současnosti peníze až na druhém místě, rozhodující bude vzájemné respektování náročné práce ve prospěch klubu a schopnost tolerance. 

Na tomto místě bych si dovolil varovat. Je známo mnoho případů společností, které se z ničeho dostávaly těžce nahoru, jakmile dosáhly určitého stupně prosperity, rozpadly se. Ne vinou vnějších tlaků, vnitřně, prostě se lidi sežrali mezi sebou. S odstupem času mnozí nechápali proč se tak stalo, sváděli vinu jeden na druhého a nostalgicky vzpomínali na krásné doby, kdy neměli s odpuštěním co do huby. 

Již se blížím k závěru a tak smažu jeden dluh. V celé zprávě se skloňuje slovo mládež ve všech pádech. Někdo by mohl nabýt dojmu, že mluvím o zvláštním školním sportovním zařízení. Tak tomu není, jsme si vědomi toho, že jsou muži výkladní skříní klubu, objektem zájmu fotbalové veřejnosti a v neposlední řadě ekonomickým zhodnocením vynaložené práce. Jsou různé cesty jak dosáhnout toho co bychom si asi všichni přáli. V této oblasti máme myslím jasno a chtěli bychom poděkovat trenérům, vedoucím a hráčům dospělých za respektování podmínek daných stanovami a možnostmi klubu a tím vytvoření atmosféry potřebné ke klidné práci. Ne vždy tomu tak bylo, ti kteří tady jsou déle dobře vědí o čem mluvím. Věříme, že i nově zvolený výbor bude v rámci daných pravidel maximálně podporovat činnost dospělých a že dobrá spolupráce povede k radosti nás všech, ať dříve nebo později. 
---
Na úplný závěr hodnotící zprávy budu citovat almanach, který máte před sebou. Na straně 42, nad fotkou malého gólmana ukazujícího do budoucnosti je poděkování. Nic lepšího jsem nevymyslel. Je to poděkování všem hráčům, trenérům a vedoucím, rodičům, sponzorům, všem těm, kteří v nelehkých podmínkách změn ve společnosti i v klubu odvedli obrovský kus práce. Je hlavně vaší zásluhou, že i přes nemalé potíže se s hrdostí můžeme ohlédnout zpět. Daří se nám pokračovat v práci našich předchůdců, těch, kteří psali historii tohoto klubu, i těch mnoha dalších bezejmenných. Vedení klubu je přesvědčeno o smyslu a významu této práce, která nebude asi nikdy oceněna tak, jak by zasluhovala. Je to služba a generační povinnost a věříme, že také životní láska a radost těch, kteří v nelehkém období hledání, sporů a nejistoty dokázali povýšit zájmy klubu nad zájmy osobní. Zde patří poděkování též rodinným příslušníkům za trpělivost a pochopení. Ať má fotbal na Hájích ve svých řadách vždy takové lidi, kterým půjde o dobré jméno hájeckého fotbalu. 

Děkuji za pozornost. 

                                                                                                                      FC Háje Jižní Město
                                                                                                                            Jan Horník

 

 

Dopis výboru FC Háje Jižní Město (2001)
(ukončení činnosti ke dni 31.12.2001) 

Vážení sportovní přátelé, 

po zralém uvážení jsem se rozhodl k ukončení své činnosti ve výboru FC Háje Jižní Město. K tomuto kroku mě vede hned několik důvodů. Je to především pracovní vytížení v FC TJ, související se zajištěním existenčních podmínek pro činnost klubu, které mě nedovoluje nadále vykonávat souběžně dobrovolnou práci ve výboru FC. Mé rozhodnutí mi uvolní ruce pro mnohem intenzivnější a v současné době moc potřebnou činnost v oblasti zajištění provozních podmínek pro organizovaný sport dětí a mládeže. Rozhodnutí pro mě nebylo jednoduché, ale jsem přesvědčen, že pro mě osobně a pro mou práci pro klub, nutné. 

Současné, tržní společností nastavené podmínky, ať legislativní či ekonomické, posouvají amatérský organizovaný sport čím dál více do oblasti placených služeb. Je to realita, se kterou v oblasti výchovy dětí a mládeže nesouhlasím, kterou je však pro přežití v současné době asi nutno respektovat. Také převládající motiv sportovního úspěchu za každou cenu jde často proti vlastnímu smyslu stanovami klubu dané činnosti, což je výchova dětí a mládeže ke sportu. 

Aby člověk mohl dobře vykonávat svoji práci, musí věřit ve správnost toho co dělá a zde jsem se dostal na hranici svých možností. K tomuto určitě přispěla skutečnost, že ve výboru FC Háje pracuji nepřetržitě již 16 let a jsem zde asi posledním nositelem stylu práce a myšlení, který umožnila centrální podpora sportu v minulosti. Uvědomuji si, že styl práce, který je postaven pouze na důvěře, spolupráci a dobrovolném zájmu o věci společné dnes již nestačí. Současný a to celospolečenský příklon k individualismu vyžaduje nový, razantnější přístup k řešení problémů. Nechci být žábou na prameni a věřím, že mé rozhodnutí bude motivační, že moji mladší nástupci si dokážou mnohem lépe poradit se stupňujícími se požadavky na až snad profesionální zajištění amatérské zájmové činnosti. Že se jim mnohem lépe podaří dát do souladu práva a povinnosti členů klubu v podmínkách tvrdé ekonomické reality a možností klubu. 

Věřím, že mé rozhodnutí se dříve nebo později ukáže být jako správné, umožní vytvoření nového stylu řízení a povede k dalšímu růstu úrovně klubu, se kterým jsem spojil nejlepší roky svého života. Činnost ve výboru fotbalu ukončím po splnění všech závazků nejpozději k 31.12.2001. 

                                                                                                                                  Jan Horník


neděle 2.6.2013 | Jan Horník | Přečteno: 3392

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

28.3.2024, 14:00, Střešovice UMT.
Střešovice – FC Háje
Starší dorost
28.3.2024, 15:00, Háje UMT.
FC Háje – ČAFC
Starší žáci A (2009)
28.3.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – ČAFC
Starší žáci B (2010)
29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
29.3.2024, 10:15, Ďáblice T.
SK Ďáblice B – FC Háje
Muži B
1.4.2024, 15:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Muži A
1.4.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Mladší dorost B
3.4.2024, 17:00, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Chodov
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Muži A
6.4.2024, 10:30, Uhříněves UMT.
Uhříněves – FC Háje
Mladší dorost B
6.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci A (2009)
6.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Braník
Mladší dorost A
6.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci B (2010)
6.4.2024, 15:15, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka A (2013)
6.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka B (2014)