Provozní informace

Provozní informace (4)

Provozní informace (4)
Omlouvám se všem, kteří oprávněně očekávají na těchto stránkách informace o sportovní činnosti svého klubu, ale nedokáži transparentněji reagovat na opětovně veřejně pokládané dotazy dospělých hráčů na vztahy FC Háje a FC TJ Háje. Tentokrát v souvislosti s osobní nabídkou starosty MČ Praha11 Dalibora Mlejnského na uvedení travnatého povrchu hřiště K jezeru do původního stavu, za podmínky vyloučení provozovatele areálu FC TJ z jednání.

Nemám ve zvyku mediálně zatěžovat veřejnost a členy FC problematikou provozního zajištění jejich sportovní činnosti. Považuji však za svoji povinnost v širších souvislostech a neagresivní formou reagovat na komentář pod mojí informací v článku "Moji mladí sportovní přátelé .... "  ze dne 2. 6. 2013. Důvod je prostý, bez znalosti minulosti nelze odpovědně jednat v přítomnosti a zajistit věci budoucí. A pamětníků již ubývá.

"Co kdybyste místo těchto nesmyslných článku z roku 2000/2001 (jen pro jistotu dnes máme rok 2013!) zveřejnili aspoň stanovy FC Háje, FC TJ a pokud možno i Tělovýchovné jednoty Háje - Jižní Město, jejíž je snad FC TJ Háje organizační jednotkou?"

Autor komentáře pan Jakub Hruška přišel do Hájů jako hráč na hostování v roce 2008, nezažil násilnou likvidaci činnosti dětí v areálu Schulhoffova, ani zásah bezpečnostní agentury v areálu K jezeru. Od roku 2009 je registrovaným hráčem FC a jeden rok pomáhal klubu jako trenér dětí. V roce 2011 jsem byl upozorněn na jeho právnické vzdělání a požádal ho o schůzku. Seznámil jsem ho podrobně s historií a současnými problémy, zejména v souvislosti s postojem  PFS a MČ, který byl vcelku objektivně popsán v článku Pražského deníku. http://www.fc-haje.cz/clanek/1012-hje-sdl-domc-hrite-s-developery/

Na spolupráci jsme se nedohodli z důvodu společně sdíleného názoru, že v právu je důležité mít praxi, protože těch informací je obrovské množství. Člověk, který vyjde ze školy, má sice obecný přehled a o všem ví něco, ale to nestačí.

Se jménem pana Hrušky jsem se setkal pak koncem roku 2011 na stránkách č. 20-21 Pražského fotbalového speciálu vydávaného PFS,  kde dostal prostor prezentovat Háje na základě doporučení svého trenéra pana Slabého. http://www.fotbalpraha.cz/res/data/111/019232.pdf?seek=1325459885

Osobně jsem se pak naposled setkal s panem Hruškou na výboru FC, kam jsem byl přizván na jednání se zvolenými zástupci dospělých hráčů. Vyjádření FC TJ k tomuto jednání  je možno shlédnout zde http://www.fc-haje.cz/clanek/1280-provozn-informace-2-cerven-2012

Je velice obtížné sledovat tok myšlenek právníka pana Hrušky. Ve svém komentáři k článku na jedné straně odmítá jako ztrátu času informace o založení a stabilizaci činnosti svého klubu z let 2000/2001 (píše se přece rok 2013 !) a zároveň v dobrém úmyslu pomoci uvedení travnaté plochy do původního stavu, navrhuje zveřejnění, zájemcům veřejně dostupných materiálů z let 1976 a 1994. Znalost stanov vlastního klubu automaticky předpokládám.

Říká se, že jestliže je cesta do pekla dlážděna dobrými úmysly, pak cesta do nebe musí být dlážděna těmi špatnými. Právník aby se v tom vyznal. Já s dobrými úmysly problém mám. Je čím dál složitější odhadnout záměry současného vedení radnice Prahy 11 a dát je do souvislosti s budoucími dopady na oblast sportovní výchovy dětí, za kterou jsem před mnoha lety dobrovolně převzal odpovědnost. A to i se znalostí problematiky sportu na JM a zkušeností nabytých v současné pozici nedobrovolného právníka amatéra.

Snad se jedná o nezkušenost pana Hrušky, když bez analýzy dopadů nabídky starosty na činnost klubu v budoucnosti, dnes prosazuje jako člověk s právním vzděláním urychlené přijetí společné nabídky developerské firmy ODDITY a.s. a pana Mlejnského. Z mého pohledu je to velice naivní a pokusím se to zdůvodnit snad i právníkům srozumitelným, krátkým pohledem do nedávné minulosti.

Současný trenér pana Hrušky, jehož práce si velice vážím, přivedl v době, kdy se situace dala řešit bez ztráty hřiště, v dobrém úmyslu pomoci, svého souseda Petra Volfa. Ten byl zastupitelem MČ, v současnosti působí též jako jeden z placených poradců pana starosty Dalibora Mlejnského. Byl seznámen s problémy do kterých jsme se nečekaně dostali v souvislosti s restitučními požadavky. ( restituent prokázal nárok na část pozemku daného státem TJ Háje, náhradou za její původní pozemek zaniklý výstavbou sídliště).

Závěrem schůzky na hřišti bylo doporučení, požádat oficiální cestou MČ dopisem o pomoc při řešení. Dopis byl odeslán i s upozorněním na nutnost v této věci urychleně jednat o nápravě pochybení státní správy v minulosti. Následné jednání na půdě MČ s paní Evou Štampachovou, odpovědnou občanům za sport na Jižním Městě, přineslo dohodu o způsobu řešení ve formě finančního podílu MČ na úhradě nájemného. Byla seznámena s naším dalším postupem, při nápravě chyby státu v minulosti. Logickým řešením byl požadavek na vykoupení pozemku státem a jeho navrácení právoplatnému majiteli.

S restituentem jsme se následně dohodli na uzavření nájemní smlouvy. S úlevou jsme si oddechli, po letech tvrdé práce mnoha sportovních nadšenců v pionýrských dobách výstavby svého sídliště, by bylo přeci nesmyslné nechat fotbalisty a více než 300 dětí na holičkách. Ocenili jsme dobrou vůli MČ.

Netušili jsme co projev dobré vůle v podání MČ znamená. Bylo by to dlouhé povídání a proto  ve zkratce. Projev dobré vůle MČ se dostavil v podobě nesplnění závazku finanční spoluúčasti na úhradě nájmu. Následovalo oznámení restituenta o zrušení dohody o nájmu a odprodeji pozemku firmě ODDITY a.s. založené v roce 2007.

Nový majitel měl zájem o pozemek celého areálu a nabídl výměnu za pozemek jiný, na kterém postaví potřebná sportoviště. Do děje vstoupila, s dobrým úmyslem pomoci fotbalu a  dětem, Dukla Praha a.s., založená v roce 2007. A také opět MČ, tentokrát zastoupená osobně panem starostou Daliborem Mlejnským. Je fotbalista a sportování dětí pomůže, přece nebudou děti Jižního Města odcházet do jiných částí Prahy.

Dobré úmysly všech se spojily v návrhu na konečné řešení pro FC TJ.  FC TJ předá své pozemky areálu firmě ODDITY a.s., náhradou dostane podnájemní smlouvy na dva školní sportovní areály Schulhoffova a Ke Kateřinkám od Dukly Praha a.s., která dostane  tyto areály po předchozí rekonstrukci od MČ do nájmu. Dlouho jsme váhali nad přijetím tak velkorysé nadstandardní nabídky v podmínkách Prahy 11. Bylo nám to až trapné, to jsme si snad ani nezasloužili. Nabídku jsme odmítli.

Stali jsme se nepřátelé lidu a sportu. A jako s takovými se s námi taky začalo zacházet. Poznali jsme jak melou obecní mlýny. Od sportu jsme byli z časových důvodů odstaveni a stali se z nás z vlastního rozhodnutí nedobrovolní právníci.  V posledních pěti letech se místo trénování dětí u soudu střetávám a komunikuji s  Mgr.Bc. Davidem Michalem, advokátem Šachta & Partners a předsedou představanstva ODDITY a.s., s JUDr. Vladimírem Zavadilem a Mgr. Karlem Fišerem, externími advokáty zastupujícími zájmy Prahy 11. Soudně se bráníme, podáním zatím čtyř žalob, nátlaku a pokusům o likvidaci činnosti sdružení. MČ Praha 11 šikanuje FC TJ opakovanými výpověďmi nájmů z prostor, ve kterých FC TJ vybudoval za podpory MHMP a bez jakékoliv podpory ze strany MČ sportoviště a ve kterých dlouhodobě ekonomicky zde zajišťuje provozní zázemí pro sportovní činnost.

Po pěti výpovědích z nájmu a pěti letech nátlaku jsem si skoro jistý důvody jednání obce. Jde zřejmě o poklad ukrytý pod kouskem zarostlého pozemku uprostřed areálu FC TJ. Určitě tam musí být a navíc zajištěný proti neplánovanému vyzvednutí. Proto na výbušnou půdu nesmí pro jistotu již pět let vstoupit děti. Proto také, z důvodu jejich bezpečnosti, již dvakrát zasahovala proti malým fotbalovým elévům bezpečnostní agentura.

Nebo snad napadá někoho jiný důvod, který přiměl naše zastupitele na Praze 11 vynakládat obrovské prostředky na zastupování externími advokátními kancelářemi, ve sporu s občanským sdružením vlastní obce. Se sdružením, které nic nemá, působí v neziskovém prostoru veřejného zájmu a má tři zaměstnance, ve funkcích statutárního odpovědného zástupce, správce areálu a kumulované funkce uklizečky a pradleny ( snad se na mě nebude naše paní ředitelka zlobit). Pokud ano, dejte prosím vědět.

Tolik tedy krátká historická exkurze do nedávné minulosti. Potřeboval bych asi více prostoru, za to se omlouvám, ale pro stohy  dokladů, spisů a dopisů by zde prostor stejně nebyl. Případné vážné zájemce o tuto problematiku rád informuji podrobněji.

Již jen krátce se vrátím k tomu, jak výše uvedené povídání souvisí s panem Jakubem Hruškou. Není to tak dlouho, kdy pan Dalibor Mlejnský v prostorách Jihoměstského pivovaru oslovil několik členů nabídkou na vyřešení současného stavu travnatého hřiště. Jsem jeden z vás chlapi, fotbal taky hraju a vím, co je to pořádná tráva. Zařídím vám novou trávu na své náklady, vždyť se na to již nedá koukat, udělejme společně něco pro ty děti. Dluhy zaplatím a do měsíce bude tráva, ale pozor, nesmí u toho být FC TJ. S tím se jednat nedá, podívejte, pět let vám tady blokuje trávu a nemá schopnost se s někým domluvit. Vy to zvládnete za chvíli a levou zadní. Mám dobré informace od vašeho bývalého trenéra, smáli se mu v jakých podmínkách dělá a tak odešel. A nedivím se mu. Podívejte jak si stojí dnes, je manažerem vaší bývalé trávy na Schulhoffce a dokonce i poradcem starosty. Děti jsou sice děti, ale pořádnej fotbal taky něco dnes stojí, vždyť to znáte. Věřte mi, s tím výborem tam u vás to stejně moc perspektivy nemá. 

Oslovení členové FC se rozhodli prosadit nápad pana Mlejnského za každou cenu, razantně a co nejrychleji. A to přes upozornění výborem FC, že není v jejich kompetenci, ani v kompetenci výboru FC, jednat ve věci areálu FC TJ. Ten FC užívá pouze jako nájemce.

FC TJ se po seznámení s nabídkou k této vyjádřila na webových stránkách klubu http://www.fc-haje.cz/clanek/1626-provozn-informace-3/

MČ Praha 11 poté svolala urychleně jednání do restauračních prostor FC TJ, konkrétně do kantýny na Hájích, za účasti výboru FC a pozvaných členů FC, nemajících odpovědnost za provozní zajištění klubu. Zástupce FC TJ nebyl přítomen, obdržel zvací dopis na toto jednání, uskutečněné bez jeho vědomí v jím provozovaných prostorách, pozdě.

Za MČ byli přítomni Dalibor Mlejnský, starosta MČ, Karel Fischer, externí právní zástupce MČ, Ladislav Hrůza, vedoucí majetkoprávního odboru MČ, paní zapisovatelka a pan Petr Sýkora, poradce starosty MČ.

Pan Jakub Hruška nebyl přítomen a jednání se zúčastnil pouze přeneseně. A to v okamžicích, kdy mnoho předložených logických argumentů nebylo vůbec diskutováno a podrobněji rozebráno s tím, že tomu tak není, protože to říkal Hruška. A je to přeci právník.  

Dočetl jsem se, že Háje jsou klub srdce pana Hrušky. Též, že by se nebránil vyměnit právničinu, v případě lukrativní nabídky, za profesionální trénování. Také je člověk, který nemá problém změnit prostředí. Na další cestě životem si dovolím dát panu Hruškovi radu. Má všechny předpoklady, v době neomezených možností, pokusit se postavit na vlastní nohy a nespoléhat moc na případné lukrativní nabídky z oblasti profesionálního fotbalu. Jako absolvent dvou vysokých škol má určitě velikou šanci uspět ve svém oboru. Není to sice cesta jednoduchá, ale zato sebevědomá a poctivá.  

A přidám ještě jednu radu, která by mohla být užitečná pro případnou právnickou praxi. Je zapotřebí hledat vždy nejdříve motiv veškerého dění a až na tomto základě postavit své další jednání a rozhodování. Při hledání motivu pro pokus o likvidaci činnosti hájeckého klubu, může začít u kousku pět let zarostlého pozemku uprostřed sportovního areálu, který nesvědčí alergickým dětem. Pokud je mu motiv znám, nosím dříví do lesa a věřím v jeho brzké zveřejnění. V opačném případě je zapotřebí jednat s odpovědností právně vzdělaného člověka. Pokud motiv najdete, dejte prosím vědět.


neděle 9.6.2013 | Jan Horník | Přečteno: 3207

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

18.4.2024, 17:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší žáci A (2009)
20.4.2024, 09:00, Xaverov UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
20.4.2024, 10:15, Březiněves T.
Březiněves – FC Háje
Muži A
20.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Vršovice
Mladší dorost B
20.4.2024, 10:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
20.4.2024, 10:45, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Muži B
20.4.2024, 11:00, Xaverov UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
20.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Náchod
Starší žáci A (2009)
20.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Náchod
Starší žáci B (2010)
21.4.2024, 09:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší přípravka B (2014)
21.4.2024, 09:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
21.4.2024, 12:00, Koloděje T.
Koloděje – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
21.4.2024, 12:00, Nad Přehradou T.
ELFA – FC Háje
Starší přípravka B (2014)
21.4.2024, 14:30, Háje T.
FC Háje – Zbraslav
Starší dorost
21.4.2024, 16:30, Horní Měcholupy UMT.
Slavia Praha – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
21.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Mladší dorost A
21.4.2024, 17:00, Štěrboholy T.
Štěrboholy – FC Háje
Mladší žáci B (2012)