Starší žáci B

Hodnocení podzimu starší žáci

Hodnocení podzimu starší žáci
Letos trochu netradičně nebudeme hodnotit kategorie posloupně, ale na přeskáčku. S hodnocením podzimu začneme u kategorie starších žáků, tedy kluků ročníku 1999 a 2000, kteří zimu přetrvají na 1. místě.

Vážení příznivci, nejen hájeckých starších žáků,

jelikož čas je naším velkým nepřítelem, tak se k článku o našem mužstvu starších žáků dostáváme až nyní po ukončení poloviny fotbalové sezóny. Hrajeme druhou nejvyšší pražskou soutěž - 1. třídu. Pro mnohé možná nečekaně, ale minimálně do prvního jarního kola, se můžeme pyšnit titulem "půlmistři".

K této prozatímní pozici vedla dlouhá cesta, která nebyla rozhodně snadná. Mužstvo se jakžtakž zformovalo již v průběhu letošního jara a na jeho základy jsme se snažili navázat především v rámci letní přípravy a s ní souvisejícím fotbalovým soustředěním v brandýském Sportcentru. Soustředění se určitě vyvedlo a zhodnotili jsme ho jako velmi vydařené. Jednak díky velké účasti kluků a zvládnutí jeho náročnosti prakticky všemi zúčastněnými a za druhé možností využití množství regeneračních prvků, které centrum nabízelo ve svém areálu - sauna, vířivky, rehabilitační bazén s teplou vodou a plavecký bazén. Vše bylo podmíněno také tvorbou té správné týmové atmosféry.

Mnoho času po soustředění nezbylo a s jedním přípravným zápasem na půdě sousedů z Tempa jsme se vrhli do mistrovských soutěží. Hned první zápas byl pro nás krutým probuzením. Sedm gólů v naší síti a ani jedna vstřelená branka na našem kontě nebyla rozhodně povedeným prologem. I vzhledem k podmínkám a naší přípravě tréninkových jednotek v rámci letní přípravy, nás mrzely některé ohlasy z řad našich fanoušků, které se nesly až v příliš kritickém tónu: "...proč, že jste na to soustředění vůbec jezdili, to jste mohli zůstat doma!" My trenéři jsme čekali, že první zápas bude těžký, zvláště při absenci několika hráčů, kteří podle nás patří a tvoří základ našeho mužstva. Navíc si v utkání odbyli křest hned dva hráči, kteří absolvovali svůj vůbec první fotbalový zápas v životě. Výsledek byl sice hrozivý, ale vzhledem k předvedené hře spravedlivý. Snad mohla být polehčující okolností i náročnost soustředění nebo fakt, že jsme nestihli více přípravných zápasů.

V dalších zápasech se již začala projevovat tréninková příprava, která byla daleko více zaměřená fotbalově a rovněž čím dal znatelnější týmová spolupráce. Jak jsme se rozehrávali, naše výkony se začaly zvedat. Ne vždy jsme byli fotbalově lepší, ale troufáme si říci, že fyzicky jsme byli přehráni jen jednou, a to ve výše zmiňovaném prohraném zápase, na hřišti ve Stodůlkách. Ve zbytku zápasů jsme byli prakticky vždy minimálně vyrovnaným soupeřem. Postupem sezóny už naše hra občas vypadala i jako fotbal a ne jen "kopaná". A když se to zrovna nedařilo zvládnout fotbalově, tak kluci vítězství vybojovali větší chutí po třech bodech nebo zarputilou obranou činností. K našim dobrým výsledkům pomohl i návrat dlouhodobých marodů, kteří se mohli zapojit až zhruba v polovině podzimu. Také si někteří hráči uvědomili, kde je jejich místo v sestavě a jaký typ fotbalu jim sedí a umí ho ze svého postu i řádně prodat. V průběhu podzimu se vykrystalizovala i samotná zápasová sestava, ve které jsou někteří jednoduše tahouni a druzí se snaží pomoct v zápase jak umí a třeba i tím, že svým výkonem a pobytem na hřišti dají odpočinout jiným. Naší snahou bylo, je a rozhodně bude o co možná největší zapojení "náhradníků" do hry. Ne vždy se to asi povedlo a ani v budoucnu se to pokaždé nepovede. Ukáže to vždy až průběh samotného zápasu, jak vhodně změnit, případně doplnit sestavu.

Naše předsezónní plány byly jasné. Chtěli jsme po podzimu obsadit "klidný" střed tabulky a na jaře třeba poskočit i o nějaké to místečko výše. Nynější umístění nás možná dostává pod určitý tlak a větší očekávání než s jakým jsme do soutěže vstupovali. S 32 zásahy do sítě soupeřů jsme na třetím místě, co se týče vstřelených branek, přesto nás asi nejvíc trápí proměňování vyložených šancí. Tyto okamžiky jsou pro celé mužstvo ubíjející a sráží to snahu všech. Statisticky jsou více jak tři branky na zápas určitě nadprůměr soutěže a i přes některé nezdary v zakončování, si naši útočníci zatím vedou velmi dobře. První místo v tabulce podtrhujeme nejlepší obranou v soutěži - 14 obdržených gólů (polovinu z nich jsme si odvezli ze Stodůlek). Obranu sice máme papírově nejjistější, ale i tam je určitě co zlepšovat, a to zejména ve větší spolupráci jednotlivých hráčů obranné čtveřice a krajních záložníků. Musíme prostě makat dál a nenechat se uspat zatím dočasným velmi dobrým umístěním. I soupeři se na nás budou určitě mnohem lépe připravovat.

Především se zmíněnými "náhradníky" budeme počítat v průběhu zápasů hájecké zimní ligy, kterou zanedlouho rozehrajeme. Tam budou dostávat šanci ukázat, že mají na víc než do teď. Naše snaha bude "zabudovat" je více do sestavy a zkusit i některé změny na jednotlivým postech již zaběhnuté základní jedenáctky. Když k tomu všemu přidáme i nové tváře, které v průběhu podzimu doplnily náš tým, máme určitě z čeho vybírat. V zimní přípravě se budeme snažit o udržení a zvyšování fyzické připravenosti a navázat tak na cvičení, která jsme absolvovali v létě. Doufáme, že  budou chtít všichni pokračovat ve zlepšování svých tréninkových i zápasových výkonů. Odměnou nám všem bude zachování přízně věrných fanoušků.

Společnými silami vytvořili,

Martin Brož a Jarda Nerad, trenéro-vedoucí starších žáků.


pátek 29.11.2013 | Jarda Nerad, Martin Brož | Přečteno: 7153

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
29.3.2024, 10:15, Ďáblice T.
SK Ďáblice B – FC Háje
Muži B
1.4.2024, 15:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Muži A
1.4.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Mladší dorost B
3.4.2024, 17:00, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Chodov
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Muži A
6.4.2024, 10:30, Uhříněves UMT.
Uhříněves – FC Háje
Mladší dorost B
6.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci A (2009)
6.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Braník
Mladší dorost A
6.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci B (2010)
6.4.2024, 15:15, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka A (2013)
6.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka B (2014)
7.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Újezd P4
Mladší přípravka A (2015)
7.4.2024, 12:00, Háje UMT.
FC Háje – Spoje
Mladší žáci B (2012)
7.4.2024, 14:00, Háje T.
FC Háje – Xaverov
Starší dorost