Muži A

Rozhovor s Mártym Tlustým na stránkách PFS

Rozhovor s Mártym Tlustým na stránkách PFS
Byl zklamaný, aby ne... Když brankář dostane pět gólů, jinak se asi cítit nemůže. Na podobné příděly nebyl Martin Tlustý v brance Hájů zvyklý. Poslední podzimní zápas proti Zličínu ale jen podtrhl jakousi nepohodu, v níž se celek z Jižního Města ocitl. „Dá se říct, že je to taková špatná třešnička na tom našem podzimním dortu,“ zhodnotil Tlustý poslední soutěžní duel roku, který Háje prohrály se Zličínem 2:5. Přezimují tak třetí od konce.

Před rokem Háje dostaly za podzim o jednadvacet branek méně. Proč to teď směrem dozadu nejde?

Teď hrajeme špatně všichni, nejde nám to. Bráníme špatně a dostáváme strašně moc gólů. Myslím, že jsme jich dostali úplně nejvíc ze všech, máme nejhorší obranu, na to jsme nebyli zvyklí. Není to nic příjemného.

Co se oproti minulému podzimu změnilo?

Obrana je stejná. Celkově je ale jiný systém hry, odešli někteří klíčoví hráči, přidala se zranění. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale také je to o přístupu k tréninku. Když tam chodí osm lidí, tak se pak samozřejmě blbě hraje.

Jenže na začátku sezony to doma alespoň výsledkově šlo, stejně jako v předchozích letech…

Zvláště na té naší malé umělce jsme uměli hrát, dařila se nám kombinační hra. Dělali jsme tady důležité body, venku třeba tolik ne. Ale teď nás tohle opustilo. Doma jsme vyhráli jen párkrát, bylo to špatné. Teď jsme doma na začátku nějaké body uhráli, ale je třeba se taky koukat na to, jak se vyhrálo. A navíc třeba s nulou jsme doma nevyhráli ani jednou za celý podzim, tedy přesněji, nulu jsem neudržel vůbec. To se mi tady taky ještě nestalo.

Takže si při podzimní rozlučce vezmete slovo a řeknete něco týmu?

To asi ne. Pro nikoho není příjemné, když se dostává hodně gólů. Já nejsem gólman, který by byl rád, když během zápas půl hodiny jen tak stojí a pak stáhne jeden centr. Když na mě jde víc střel, z tohohle hlediska jsem neměl nikdy problém, že bych třeba obráncům nějak nadával, že nechali někoho vystřelit. Já jsem vlastně rád, když na mě ty střely jdou. Akorát je blbý, když dostávám hodně gólů, když mají proti mně soupeři tutovky.

Jako třeba teď proti Zličínu, nebo Uhelným skladům?

Na Uhelky jsme si přijeli pro osm banánů. Když se tohle stane, z toho je pak člověk fakt špatnej, i když za ty góly třeba úplně nemůže. To z hlavy nedostanete, máte to tam…

Takže jste tyhle myšlenky nedokázal vytěsnit?

Už jsme si s druhým gólmanem říkali, že je hrozné, když jdete do zápasu a tušíte, že dostanete tři góly. Při utkání to samozřejmě musíte hodit za hlavu, bez toho to nejde. Hecujete se, třeba to teď přijde a udržíme to.

To vás mohlo napadnout i proti Zličínu. Na začátku jste pár šancí chytil.

Pro gólmana je nejspíš výhoda, když na něj jde víc střel. Teď v poslední době jsem zvyklý na to, že musím za zápas něco chytit. Proti Zličínu se sice něco na začátku povedlo, ale ani jsem si nic neříkal. Člověk je přece v brance proto, abych klukům pomohl a zachytal.

Nakonec jste ale dostal příděl. Přitom jste v zápase vedli. Považujete za zlomový moment gól na 1:2 těsně před půlí, kdy to soupeř trefil nechytatelně, nebo branku na 1:3 na začátku druhé půle?

Já si docela myslím, že to zlomil gól na 1:1. Na tom mám bohužel podíl, protože jsem vykopl míč jenom na půlku a oni nám tam vzali balon, šli do protiútoku a vyrovnali. Do té doby, nechci říct, že jsme byli lepší, ale hráli jsme relativně slušně. A do žádných větších šancí jsme soupeře nepustili.

Pak se to změnilo?

Od té chvíle mi přišlo, že jsme se začali bát hrát.

Myslíte, že se hráči zalekli toho, že se týmu v poslední době nedaří, a že zase přichází obrat v utkání v neprospěch Hájů?

Chybí nám asi sebevědomí. Podobný problém měly na začátku sezony Cholupice. Prohrávaly, ale když si vezmu zápas u nás, tak hrály suprově. V těch hlavách to samozřejmě je, pak dostanete jeden gól a už to jede.

Před rokem jste na konci podzimu zmizel do Rakouska a utekl k práci u lyží. Letos jste soutěž dochytal. Přesto, nevydáte se podobným směrem i letos?

Určitě ano, vyrážím za pár dní, kdy přesně, to uvidíme podle sněhových podmínek. Nebude to tak nadlouho jako naposledy. Taky nevím, kdy se budu vracet. Určitě tam nebudu do dubna, jako minulý rok, spíš třeba do půlky března. Nečekám, že budu hned chytat, bez přípravy. Ale třeba po dvou zápasech bych naskočit mohl. Teď si v cizině pročistím hlavu.

Očima trenéra Petra Procházky

Není to jen problém obrany, začíná to už v záloze. Nejsme schopní podržet balon a konstruktivně přihrát. Když tam ztrácíme balony, tak je obrana přetížená. Navíc jsme se dostali do situace, že v záloze jsou kluci, co tam třeba nikdy nehráli a teď musí. Chybí nám tvořivost hráčů, co tady na těchto postech hráli a teď jsou z nějakého důvodu mimo, ať už to byl Janoušek, Hruška, nebo Bednář. Ani to ale neomlouvá to, že jsme dostali tolik gólů a ani jednou neudrželi nulu. My jsme se i v zápase dostali do vedení, ale najednou jsme přestali hrát a čekali na smrt, na gól. Samozřejmě tam někdy byla i smůla. Třeba proti Zličínu, kdy jsme před třetím gólem trefili soupeře do hlavy a míč se odrazí k jinému jejich hráči, co dá gól. Konkurence teď moc nebyla, ale myslím, že posily nutně během zimy dělat nemusíme. Stačí, když se vrátí kluci z hostování a uzdraví se marodi. Pak bude k dispozici třeba pět dalších hráčů, to je z poloviny jiná sestava a hrát se dá úplně jinak.
Jak fungovala defenziva týmu Háje JM 

Podzim 2014: 28 inkasovaných gólů, 3 čistá konta

Podzim 2015: 49 inkasovaných gólů, žádné čisté konto

René Machálek


středa 25.11.2015 | www.fotbalpraha.cz | Přečteno: 3191

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost
28.4.2024, 15:00, Háje UMT.
FC Háje – H. Měcholupy
Mladší žáci B (2012)