FC Háje

JIHOVÝCHODNÍ LIGA – PODZIM 2015

JIHOVÝCHODNÍ LIGA – PODZIM 2015
O projektu Jihovýchodní ligy jsme již na našich stránkách psali. V kostce se dá shrnout, že se jedná o projekt pro hráče, kteří nejsou tahouny týmu a potřebují k učení o trochu nižší tempo hry. V kategorii starší přípravky se tohoto pilotního půlroku zúčastnilo 6 týmů.

V sobotu 21.11. odehrálo šest týmů závěrečný turnaj podzimní části projektu JIHOVÝCHODNÍ LIGA 2015. Na umělce v Kolovratech se v turnaji každý s každým utkaly kromě domácích ještě starší přípravky Háje 2005, Háje 2006, Chodov JM, Dolní Počernice a Hostivař. Turnaj byl završením série zápasů uvedených mužstev.

Během podzimu každý druhý týden proběhlo hrací kolo soutěže. Jejím smyslem bylo sehrát co nejvíce vyrovnaných utkání. V nich dostali prostor hráči, pro které je tempo v soutěžních zápasech z nejrůznějších důvodů příliš rychlé. Hráči měli víc možností vstřelit branku, trenéři mohli vidět svěřence v nových rolích.

Ačkoliv je v názvu projektu slovo liga, tak sbírání bodů do tabulky není to, o co v něm jde. Ve většině klubů jsou hráči, jejichž momentální fotbalové schopnosti jsou na různých úrovních. Někdo se učí pomaleji, začal později nebo má právě teď jako prioritu jiného koníčka, ale fotbal ho také baví a rád si zahraje zápas. Měření sil s protihráči, co jsou na tom podobně, může těmto hráčům dodat sebevědomí a inspiraci k dalšímu zlepšování. Samozřejmě je k tomu potřeba podpora nás dospělých; rodičů a trenérů.

Důvodem zkoušky tohoto projektu byl fakt, že v soutěžích PFS je málo klubů, které by hrály výkonnostně na podobné úrovni a tudíž dochází k přílišným rozdílům ve výkonu i ve výsledku a tudíž k frustraci a menšímu zájmu dětí o fotbal. Naším cílem je nabídnout fotbal všem, tedy i těm, kteří potřebují více času si osvojit dovednosti na menším hřišti bez tlaku neodpovídajícího zápasového tempa pro jednotlivé hráče.

Projekt není svázán striktním dodržováním registrací a věkových limitů, co si spolu dohodli trenéři, to platilo a myslím, že nedošlo k žádným neshodám a všechny zápasy proběhly v pořádku.

Na závěr jen konstatování, že projekt si našel své místo a jeho pokračování podporuje i zájem dalších týmů o zapojení se do něj. Takže JIHOVÝCHODNÍ LIGO, už se těšíme na jarní pokračování.

Pár ohlasů od trenérů:

Kolovraty:

Jihovýchodní ligu jsem na závěrečném turnaji nazval soutěží příležitostí. Už v předchozích letech jsme u dětí, které jsem trénoval, domlouvali přáteláky, zápasy, ve kterých měli dostat prostor hráči úměrně jejich aktuálním schopnostem. Zápasy JVL jsme zařadili do našeho kalendáře k ostatním zápasům. Jsme rádi, když děti přistupují k zápasu s touhou vyhrát a je jedno jestli je to v soutěži nebo v přáteláku. Proto se ve článcích k zápasům na webu spíš věnujeme tomu, co se nám daří nebo nedaří než výsledkům nebo soupeřům. V zápasech JVL a na závěrečném turnaji jsem oproti zápasům v soutěži PFS viděl méně hráčů, kteří dokáží skloubit rychlost reakce na herní situaci s technickým provedením. Takže hráči měli dost času na nápravu chyb. Z pohledu vývoje fotbalisty to vnímám pozitivně, protože když jsou všechny chyby nemilosrdně trestány, tak to hráče s narůstajícím počtem obdržených gólů motivuje k destrukci. Proti vyrovnanějším soupeřům si mohou dovolit techničtější řešení a po osvojení těchto dovedností při pomalejším tempu se časem dostanou i do vyšší rychlosti a přesnosti.

Projekt JVL s sebou přinesl pravidelnost a větší prostor pro výše zmíněné. Hráči, kteří se v zápasech se silnějšími soupeři neprosazovali, byli najednou v roli tahounů týmu a dokázali si to náležitě užít.

Pro náš tým jsem do projektu vstupoval i s tím, že se pokusím nalákat na fotbalové zápasy děti, které na fotbal nechodí. Několik jich na zápasy přišlo, asi přijdou i na jaře, ale nepodařilo se nám přesvědčit je, aby chodily pravidelně na tréninky.

Myslím, že projekt má na to se uchytit, na nás, organizátorech a trenérech, je, abychom soutěž udrželi v nastaveném „pohodovém“ tempu.

Chodov:

1) Jak tuto soutěž prezentujete u Vás v klubu?

Jako soutěž pro hráče, aby se naučili větší odpovědnosti za tým a za předváděnou hru.

2) Rozdíl ve výkonech dětí v soutěži Prahy a v Jihovýchodní lize?

Ti „slabší“ přebírají odpovědnost a tím se lepší i jejich hra a sebevědomí v normálních soutěžních zápasech.

3) Pozitiva této soutěže?

Šance pro všechny, naprosto nedůležitý výsledek, možnost hrát zcela uvolněně, prostor pro rozšíření a upevnění kolektivu

4) Negativa?

Možná termíny, ale to se dá napravit turnajovým systémem např. pro tři kluby miniturnaje…

5) Jak projekt vnímají rodiče?

Myslím, že považuji tyto zápasy na rovnocenné se soutěžními, protože hrají jejich děti. Navíc padá více gólů, což je pro ně nepochybně atraktivnější.

6) Budete chtít v projektu pokračovat a jaké máte případné návrhy do budoucna?

Z naší strany zájem trvá a jak jsem již uváděl výše, ideální by byl systém miniturnajů např. tří týmů, při němž by hráči sehrály hned dva zápasy naráz. Nemělo by to určitě kolidovat se soutěžními zápasy.

Za Chodov tudíž i my děkujeme za tento zpestřující projekt a těšíme se na další pokračování.

Háje 2006:

1) Jak tuto soutěž prezentujete u Vás v klubu?

Soutěž vytvořená pro pomaleji se učící a pro kluky, co s fotbalem začínají. Mají možnost hrát vyrovnané zápasy a ukázat vše, co umí ve své rychlosti.

2) Rozdíl ve výkonech dětí v soutěži Prahy a v Jihovýchodní lize?

Více si zahrají. Jsou daleko častěji u míče.

3) Pozitiva této soutěže?

Žádný tlak na výsledek. Vyrovnané zápasy.

4) Negativa?

Napadá mě jen, aby trenéři na tuto soutěž brali opravdu děti, pro které to bude mít smysl.

5) Jak projekt vnímají rodiče?

Rodiče na to nahlížejí velmi pozitivně. Zápasy se jim líbí.

6) Budete chtít v projektu pokračovat a jaké máte případné návrhy do budoucna?

Pokračovat samozřejmě chceme i do budoucna. Klidně bychom mohli vyzkoušet jiný systém v počtu hráčů. Napadá mě hra 3x3 na více branek.


úterý 1.12.2015 | Otmar Mansour, Tomáš Reitmeier | Přečteno: 4897

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
29.3.2024, 10:15, Ďáblice T.
SK Ďáblice B – FC Háje
Muži B
1.4.2024, 15:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Muži A
1.4.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Mladší dorost B
3.4.2024, 17:00, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Chodov
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Muži A
6.4.2024, 10:30, Uhříněves UMT.
Uhříněves – FC Háje
Mladší dorost B
6.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci A (2009)
6.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Braník
Mladší dorost A
6.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci B (2010)
6.4.2024, 15:15, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka A (2013)
6.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka B (2014)
7.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Újezd P4
Mladší přípravka A (2015)
7.4.2024, 12:00, Háje UMT.
FC Háje – Spoje
Mladší žáci B (2012)
7.4.2024, 14:00, Háje T.
FC Háje – Xaverov
Starší dorost