Muži A

Trenér Procházka končí na Hájích. Chtěl jsem se loučit výhrou, aspoň jsme neprohráli

Trenér Procházka končí na Hájích. Chtěl jsem se loučit výhrou, aspoň jsme neprohráli
Fotbalové Háje hledají trenéra. Dosavadní kouč Petr Procházka se po třech sezonách rozhodl z klubu odejít. Tvrdí, že za jeho rozhodnutím nestojí fakt, že poslední ročník Pražská teplárenská přeboru nepatřil v podání jeho svěřenců k nejpovedenějším, když skončili na 14. místě. „Myslím, že byl nejvyšší čas pro změnu, s vedením jsme se v pohodě dohodli,“ říká Procházka.

S jakými pocity Háje opouštíte?

S takovými, že tým potřebuje impuls, aby se zase posunul dál. Za ty tři roky se odvedlo kus práce. Poprvé jsme se zachránili se čtyřiceti body, pak jsme udělali o pár bodů víc a skončili sedmí. Teď jsme byli čtrnáctí, ale tam hrála roli řada faktorů. Dlouho dopředu bylo jasné, že nesestoupíme. Taky se nám jednou povedlo vyhrát pohár, což bylo fajn.

Někoho by udržel na pozici trenéra i blížící se zápas s Duklou Jižní Město. To může být hodně ostré derby, ani to vás nelákalo?

Možná ano. Ale já jsem cítil, že je potřeba změna, a tak jsem ten krok udělal. Klukům jsem to řekl měsíc a půl dopředu, bylo to na tréninku, kdy tam bylo sedmnáct lidí. A řekl jsem to až ve chvíli, kdy jsme věděli, že se zachráníme. Vedení s tím za kluky přišlo až za pár dní.

Jaký ohlas to vyvolalo?

Plus minus šest lidí řeklo, že by chtělo také odejít. Z mojí strany bylo to rozhodnutí dané. Když je trenér někde dlouho, naskočí tam určitý stereotyp a ten je dobré změnou nabourat. Takže já bych odešel, i když by ta sezona dopadla lépe. A my jsme samozřejmě chtěli, aby dopadla lépe.

Pojďme ještě k tomu derby s Duklou Jižní Město. Přijdete se podívat?

Pokud nebudu mít zápas za béčko Hostivaře, nebo nebudu jinde trénovat, tak rád přijdu. Určitě mě to láká.

Hodně hráčů z Hájů odešlo, nebo ještě odejde k rivalovi z Jižního Města. Komu budete fandit?

Co se týče kluků, tak já to možná budu mít tak půl na půl. Ale na Hájích jsem tři roky trénoval, takže budu ve výsledku držet palce jim.

Když už jste nakousl tu věc, že na zápas půjdete, pokud nebude jiné angažmá - rýsuje se něco?

Ne, ne. Momentálně nic nemám. Za koncem na Hájích určitě nestálo to, že bych měl dohodu s nějakým jiným klubem.

Zkuste pojmenovat příčiny, proč tahle sezona byla z pohledu Hájů nejhorší pod vaším vedením?

Musím uznat, že některé zápasy jsme odehráli tragicky. Někdy jsme ale hráli lépe, než vypadal konečný výsledek, který to všechno zkreslil. Vím, že tenhle argument zaznívá docela často, ale fakt jsme měli hodně zraněných a dostávali šanci kluci z béčka. A přiznejme si to: mnohdy soutěž jako je přebor prostě ještě nedali. Pak tam byly věci, že u hráčů někdy dostávaly přednost jiné věci než fotbal. Mám na mysli školu, ale i jiné aktivity. Takže se stávalo, že iks hráčů šlo hrát třeba dopoledne za rezervu a odpoledne hráli za áčko.

To se stávalo ve větší míře?

Třeba k zápasu na Zličíně jsme jeli ve třinácti lidech a devět lidí hned po utkání odjíždělo k utkání béčka. Navíc se tam kumulovala únava. Kluci hrají hanspaulky, sálovky, je toho hodně. Vím, že už toho kluci ke konci sezony měli dost.

Určitě na výkony měly vliv i odchody hráčů jako Bičaník, Janoušek, nebo Bednář…

Myslím, že to byla alfa a omega. Tihle hráči se nahrazují horko těžko. Vezměte si, že naším nejlepším střelcem byl Kuba Novák se sedmi góly, a to byl hodně dlouho zraněný. Přestřílel ho nakonec jen Duka, který proměnil pět penalt. Mít Bičaníka s Janouškem, tak máme určitě bodů víc a myslím, že bychom byli možná i ve středu tabulky.

Nestálo tedy za to tým v zimě více posílit?

To by byla asi věc, co bych chtěl udělat jinak. Ale já jsem se fakt snažil, oslovil jsem deset lidí, ale na umělou trávu se jim tedy moc nechtělo. Ty posily se nepovedly.

Co ještě byste udělal jinak?

Já bych asi nic neměnil. Vždycky jsem se snažil dělat svoji práci co nejlépe. Nastavili jsme si nějaké parametry ohledně tréninků i toho, do kdy se musí hráč omluvit, že nepřijde. Problém nastal ve chvíli, kdy to někteří hráči nebyli schopní dodržet, takže jsem si třeba připravil trénink pro dvacet lidí a ono se jich sešlo dvanáct. Někteří kluci se chovali jako žáčci.

Když už jste zmínil umělou trávu a hráče, co do klubu nešli kvůli ní. Cítíte to jako velký handicap Hájů?

Já si myslím, že uměla tráva je pro Háje jejich největší výhodou. Podívejte se, jak nám to venku na přírodní trávě nešlo. Samozřejmě, je těžké na ni dostat hráče, myšleno posily. Ale Háje mohou být rády, že to hřiště mají.

Mluvil jste o tom, že Háje měly dlouho dopředu jistou záchranu. Nejspíš se vám ale ulevilo, že tým neprohrál v posledním kole se zachraňujícími se Stodůlkami…

No jo, to by se projevila zase česká povaha. Je mi jasné, že kdyby to tak dopadlo a my prohráli, tak by se to dost blbě vysvětlovalo, že to bylo tak a tak. My jsme se samozřejmě chtěli se sezonou - a v mém případě i s působením u týmu Hájů - rozloučit výhrou. Nakonec jsem ale rád i za to, že jsme ten zápas neprohráli.

René Machálek


neděle 3.7.2016 | www.fotbalpraha.cz | Přečteno: 3338

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
29.3.2024, 10:15, Ďáblice T.
SK Ďáblice B – FC Háje
Muži B
1.4.2024, 15:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Muži A
1.4.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Mladší dorost B
3.4.2024, 17:00, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Chodov
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Muži A
6.4.2024, 10:30, Uhříněves UMT.
Uhříněves – FC Háje
Mladší dorost B
6.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci A (2009)
6.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Braník
Mladší dorost A
6.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci B (2010)
6.4.2024, 15:15, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka A (2013)
6.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka B (2014)
7.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Újezd P4
Mladší přípravka A (2015)
7.4.2024, 12:00, Háje UMT.
FC Háje – Spoje
Mladší žáci B (2012)
7.4.2024, 14:00, Háje T.
FC Háje – Xaverov
Starší dorost