Mladší žáci A (2011)

Ročník 2006: Jaké chceme fotbalové prostředí?

Ročník 2006: Jaké chceme fotbalové prostředí?
V sobotu jsme se ve Štěrboholech utkali s velmi zajímavým soupeřem z Varnsdorfu. Z minulého roku jsme věděli, že se soupeř vyznačuje tvrdou hrou a i v tomto zápase to potvrdil.
2:4
(1:1)
10.kolo v So 13.10.2018 14:00
Štěrboholy T.
FC Háje
Varnsdorf
Diváci: 25,

Komentář

Zápas jsme prohráli, naši kluci však předvedli velmi dobrý výkon a v každém zápase ukazují, jak se od minulého roku zlepšili. Soupeř dal více branek, my méně, proto jsme prohráli, to je jednoduché pravidlo. Důležitější však dle mého názoru je, jakým způsobem toho dosáhnete.

My trenéři nastavujeme a utváříme to, jak naši hráči budou hrát, ale také to, jak se budou chovat, jaké budou mít návyky. My trenéři svým chováním a jednáním ovlivňujeme pohled našich hráčů (dětí) a nastavujeme určité standardy chování, které pak tyto děti praktikují.

Liga mladších žáků je určitě vrchol v této kategorii a pro týmy je velmi prestižní ji hrát. My jsme v této skupině týmů nováčkem, ligu hrajeme druhým rokem, takže jsme do jisté míry nezkušení a možná naivní. Vážíme si toho, že v této soutěži můžeme nastupovat a hrát těžké zápasy s nejlepšími týmy v zemi, ale jaká je ta druhá strana mince?

Na spoustě trenérech mladších žáků v této soutěži vidím, že mají jediný cíl, a to zvítězit za každou cenu. V sobotním zápase tomu také tak bylo. Ano, hosté vyhráli, kluci byli spokojení, trenéři byli spokojení, jenže opět se vracím k tomu, jakým způsobem tomu bylo dosaženo a jaký vliv má toto na dlouhodobý vývoj dětí.

Můžeme si to ukázat na jednotlivých příkladech a otázkách. Držení hráčů - co vede trenéra k tomu, aby podporoval v mladších žácích, aby si jeho svěřenec pomáhal držením protihráče? Co vede trenéra k tomu, aby naváděl své hráče k tomu, aby soupeře "dojeli", nebo, aby akci soupeře přerušili faulem - CÍLENĚ?! Co vede trenéra k tomu, že učí své hráče zdržovat hru soupeře tím, že se rychle postaví před míč, nebo že při rohovém kopu obtěžuje brankáře, aby nemohl jít pro centrovaný míč?

Jakým směrem tedy jde mládežnický fotbal na nejvyšší úrovni? Chceme hráče opravdu rozvíjet nebo se stále jen soustředíme na výsledek? Děje se to vše jen kvůli sestupům a postupům? O něčem se píše, mluví v televizi, ale jaká je realita? Kdo to může reálně na hřišti změnit a chceme to vůbec změnit? Může to ovlivnit FAČR? Může to ovlivnit rozhodčí, který nastavuje metr utkání, a který může být také tím, kdo formuje prostředí, ve kterém hrajeme? Můžeme to změnit my trenéři? Můžou to změnit rodiče, které mají děti u trenéra, který se tímto prezentuje? 


sobota 13.10.2018 | Jan Špinka | Přečteno: 2047

Další články