Provozní informace

Retro příspěvek: Zamyšlení nad mládežnickým fotbalem

Retro příspěvek: Zamyšlení nad mládežnickým fotbalem
Reakce Jana Horníka na článek v Pražském fotbale č. 9/99, uveřejněno postupně ve Fotbalovém zpravodaji č. 4, 5, 6/1999.

V Pražském fotbale č. 9/99 (týdeník PFS) vyšel článek člena TMK PFS pana Josefa Kodeta "Zamyšlení nad mládežnickým fotbalem". Zamýšlí se nad výsledky pražských mládežnických oddílů v celostátních soutěžích. Píše mj. " .........proto nás nemůže nechat lhostejnými současné postavení pražských oddílů, počínaje nejvyšší celostátní soutěží dorostu a konče žákovskou ligou. Ve většině případů jsou to právě pražské oddíly, které hrají o udržení. A nejsou to jen oddíly malé, periferní. Vždyť i Slavia, která má obrovskou tradici na úseku mládeže, bojuje o záchranu a to v celostátní dorostenecké lize i lize starších žáků. Kde jsou příčiny poklesu pražského mládežnického fotbalu? ......."

Možná v tom, že si někdo myslí, že malé pražské periferní oddíly hrají celostátní soutěže, chtělo by se mi říci. A třeba bych nebyl daleko od pravdy. Praha je centrem republiky, její problémy jsou specifické a její myšlení je možná často odtržené od reality.

A nebo obráceně, jak je možné, že malé pražské periferní oddíly hrají celostátní soutěže ? Je to dobré pro fotbal ? A co se myslí malým periferním oddílem ? Jsou Drnovice a třeba Blšany malé periferní kluby? Jaké je hledisko pro toto zařazení, sportovní nebo ekonomické? Pokud je ekonomické, tak mi zase nezbývá než souhlasit. Praha je na úrovni mládeže skutečně plná malých periferních oddílů. Ale to bych asi předbíhal.

Chci využít příležitosti a reagovat na tento článek. Chci se, jako již tolikrát před tím, zapojit do diskuse na toto téma a snad sám pro sebe dojít k poznání, zda hlas člověka ze zdola, může vůbec někoho oslovit. Chci také udělat radost panu Kodetovi, mě takové štěstí nepotkalo, na mojí snahu o vyvolání diskuse na téma mládež zatím nereagoval nikdo.

Tak tedy k těm příčinám. Je asi nutno se na problém mládeže podívat v širších souvislostech. A s tím mohou snad souhlasit i mimopražští. Fotbal jako takový nemůžeme vytrhnout z celospolečenského dění.. Výchova sportovce je náročný dlouhotrvající proces, který "nenese" okamžitý zisk. Kvalitní špička vyroste pouze ze široké základny a málokdo je dnes ochoten investovat nemalé prostředky do nejisté budoucnosti. A společnost nemá zatím sílu ani vůli potřebné prostředky do výchovy mládeže uvolnit. A výsledky tohoto přístupu se musí časem projevit i ve sportu. Ve fotbalu jako sportu č.1 je to pak viditelné obzvlášť.

Dá se také říci, že represe vítězí nad prevencí. Z hlediska ekonomického je totiž výnosnější. Proč vychovávat, když je zatím výhodnější nakoupit. Z hlediska výchovného je však bohužel také pro mnohé jednoduší a rychlejší dosáhnout svého okamžitě silou, než postupně přesvědčit děti třeba vlastním příkladem. A i to se nutně musí projevit nejen na sportovní úrovni.

V Praze je možná jednou z příčin i silné konkurenční prostředí již u těch nejmenších. Nejde mnohdy o výchovu k morálce a hodnotám, rozhodující je úspěch a sportovní výsledek za každou cenu. Být okamžitě teď lepší než ten druhý. A tak nám mnohdy po hřišti pobíhají místo učedníků zmenšeniny velkých fotbalistů. Hračky v rukou některých trenérů a rodičů a jejich nerealizovaných snů a představ z mládí.

Je to určitě i otázka motivu. Převládá stále zatím tržní pohled společnosti na práci lidí, kteří se dětem dobrovolně věnují. A těch je u mládeže většina. Nevydělají si u dětí ani na sebe, natož aby přinášeli zisk. Snad jenom rodičům a ti si to z valné většiny ani neuvědomují. Zvláště když nejsou v popředí výsledkových tabulek. Lidem kteří se dětem věnují se nedostává, ať si to uvědomují nebo ne, společenské vážnosti a morálního ocenění jejich práce. A to by měl být vysoce motivační prvek pro tuto činnost.



Pan Kodet se v článku "Zamyšlení nad mládežnickým fotbalem", který vyšel v časopise "Pražský fotbal" č.9/99, ptá " ....... Kde jsou příčiny poklesu pražského mládežnického fotbalu? Nelze vše svádět na lákadla velkoměsta, konkurenci jiných sportů a tím k odlivu talentů. Buďme sebekritičtí! Nazývejme vše pravými jmény. Hledejme nedostatky tam, kde skutečně jsou. Jen objektivní a seriozní analýza daného stavu nám může dát správnou odpověď........!"

Hledání pravdy je zatraceně těžká věc. A objektivní a seriozní pravdy již vůbec. A natož v oblasti, které rozumí zaručeně každý. Tady bude důležitý asi i úhel pohledu, zda se na problém díváme zevnitř nebo zvenčí, od zeleného stolu nebo ze škvárového hřiště. Zda neseme odpovědnost nebo ne. Zda jsme ti, kteří by měli nalezenou pravdu potom realizovat nebo ne. Pravda má tisíc podob.
A tak mě napadá, co když si to pan Kodet všechno vymyslel a žádné problémy v pražském mládežnickém fotbale neexistují? Vždyť na Valné hromadě PFS, což je nejvyšší orgán pražského fotbalu, si po skončení všichni pochvalovali, že byla krátká a nosná. Žádné problémy, žádná diskuse, za hodinu se mohlo jít na pivo. Tak nevím, kdo má pravdu?

Pan Kodet pracuje v TMK PFS a tak o tom určitě něco ví. A já s ním souhlasím v tom, že je zapotřebí analýza daného stavu mládežnického pražského fotbalu. A to nejen na té vrcholové úrovni.

Fotbal jsou i ti méně talentovaní, ti kteří ho mají rádi, kteří nikdy nedosáhnou hvězdných výšin.Kluci pro které je míč modlou a parta kamarádů a vstřelený gól i v nejnižší soutěži nad všechno bohatství světa. Těch je většina, ale z tržního pohledu dnes ani snad nikoho nezajímají. Fotbal je krásné divadlo a měl by si i v tržním prostředí získávat a vychovávat své budoucí příznivce a diváky. Ti, kteří dnes ovládají hlediště ligových stadionů pravděpodobně nikdy nesportovali a jsou zajímaví tak možná pro média, zisk jak sportovní tak i finanční nepřinesou, spíše naopak.Vraťme fotbal tam kam patří. Na úroveň lidové zábavy a to se vším co k tomu patří.

Pokud ho na úrovni mládeže necháme na pospas mecenášům, kteří zde často realizují vlastní představy převzaté z profisportu a médií, mohli bychom taky časem dopadnout jako tenisti při Open Czech 99. Velký humbuk, spousty peněz a sport se krčí v koutě. Docela smutný pohled na přístup hvězd velikosti Kafelnikova a Ivaniševiče ke sportu. Já vím že peníze jsou nutné, ale nejsou všechno, sportovní výkonnost si za ně nekoupíš a slušnost taky ne.

Fotbal je kolektivní hra a tady jsou zvlášť u mládeže rozhodující vztahy, kamarádství a radost ze hry. A ta se nám často v honbě za výsledkem vytrácí. Jako poválečný stav mě někdy připadá současné dění okolo fotbalu, zvlášť u těch nejmenších. Když již my jsme nemohli, tak alespoň děti ať se mají lépe. A tak na trávník vybíhají mužstva osmiletých špuntů oblečených, že by Real Madrid záviděl a zoufale se snaží naplnit představy okolo stojících odborníků. Neříkám, že je tomu tak vždycky, ani nemám nic proti pěknému oblečení. Chce to však vše brát s rozumem, určitě ne na úkor znalostí a vědomostí o fotbalu a o práci s dětmi. Zvláště v tom rozhodujícím období pro získání návyků a vztahu ke sportu vůbec.

Troufám si tvrdit, že takový ten spíše komerční přístup k fotbalu převládá hlavně v Praze. Venku ve světě je materiální zajištění věc normální a běžná, v našich poměrech jsou na venkově určitě skromnější. Skoro bych řekl, že Praha je paradoxně na dnešní poměry až příliš bohatá a fotbalu se možná daří lépe tam, kde jsou lidi nuceni vrátit se i k jiným hodnotám. I v dobrém úmyslu se dá uškodit.

Netvrdím, že právě v tom je příčina poklesu pražského mládežnického fotbalu, ale za zamyšlení to možná stojí.



Pan Kodet v článku " Zamyšlení nad mládežnickým fotbalem " v Pražském fotbale č. 9/99 pokračuje, " ... ... Je příliš snadné a jednoduché svádět všechno na ekonomiku a finance, ale i na konkurenci velkého počtu oddílů na malém území. Já se osobně domnívám, že vše je v trenérech. Je to kvalita osobnosti trenérů a kvalita tréninkového procesu, která ovlivňuje herní kvalitu jednotlivců a kolektivů a hraje hlavní roli."

A máme je neřády, trenéry. A pěkně s nimi zatočíme. To tak, aby nám snižovali úroveň fotbalu v naší matičce Praze. Všechny je vyměníme a hotovo. Co taky s nimi, nemají výsledky, tak ať jdou a uvolní místo schopnějším. Máme trh a ten si poradí. A když ne, tak pomůže nezaměstnanost. Tak tedy vzkaz pro všechny nezaměstnané a volné kvalitní trenéry a vychovatele mládeže. Dostavte se na PFS, přihlaste se u TMK, peníze nejsou problém a rozhodčích se nemusíte bát.

Teď zase trochu vážněji. Pan Kodet má samozřejmě pravdu. Základ výkonnosti je asi skutečně v trenérech a tréninkovém procesu. Pouze však z pozice člena trenérsko-metodické komise PFS objevuje Ameriku, míchá hrušky s jablky a příčiny s následky. Vlastní tréninkový proces a následná výkonnost je vrchol pyramidy. Rozhodující je však dnes pro nás vytváření podmínek pro provozování sportu jako takového. Na naší úrovni jsou to v současnosti starosti přímo existenční. A je to ekonomická kategorie. Nemůžeme stavět střechu bez základů.

To pan Kodet opomíjí a neřeší. Já se mu ani nedivím. Jednoduché řešení neexistuje a když, tak v oblasti teorie. Praxe je potom převážně o něčem jiném.. Představy narážejí na každodenní realitu. A nejsou lidi. Mám na mysli takové, kteří jsou ochotni a schopni jít cestou postupných reálných kroků a tvrdé úmorné práce. Sloužit sportu bez nároku na peníze a uznání. Oni existují, ale zbylo jich u mládeže akorát tak na udržení současného stavu. Na víc v podmínkách společnosti, která si neváží vlastních učitelů, bohužel zatím nemáme.

Pak je také důležité, koho pan Kodet kárá když říká ? "..nelze stavět vedení mládežnických družstev jen na rodičích, jak se často děje i v předních oddílech. Neobstojí názor, že trenéři k mládeži nejsou. Je nutné je hledat a vytvářet jim prostor ... ".

Kdo dává přednost rodičům před kvalitními trenéry ? Kdo trenéry nevyhledává a nevytváří jim podmínky ? Komu takhle trestuhodně nezáleží na budoucnosti pražského fotbalu ? To již pan Kodet tají. Jsou to snad kluby, které se snaží věnovat výchově mládeže ? Těch pár na naší úrovni, které ještě vydržely a lze je v Praze spočítat na prstech jedné ruky ? Nebo míří do vlastních řad a kritizuje systém výchovy mládeže ? Ten však zpochybnit nelze, žádný v praxi neexistuje.

Takže zbývá již snad jenom naše pivní Gambrinus extra profi kluby. Tam však mají jiné starosti, podnikání je čím dál tím náročnější a tvrdší. Tudy cesta asi nepovede.





Jan Horník, trenér mládeže


úterý 7.6.2011 | Klub | Přečteno: 2787

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

28.3.2024, 14:00, Střešovice UMT.
Střešovice – FC Háje
Starší dorost
28.3.2024, 15:00, Háje UMT.
FC Háje – ČAFC
Starší žáci A (2009)
28.3.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – ČAFC
Starší žáci B (2010)
29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
29.3.2024, 10:00, H. Počernice UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
29.3.2024, 10:15, Ďáblice T.
SK Ďáblice B – FC Háje
Muži B
1.4.2024, 15:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Muži A
1.4.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Mladší dorost B
3.4.2024, 17:00, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Chodov
Mladší žáci A (2011)
6.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Hostivař
Muži A
6.4.2024, 10:30, Uhříněves UMT.
Uhříněves – FC Háje
Mladší dorost B
6.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci A (2009)
6.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Braník
Mladší dorost A
6.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Čáslav
Starší žáci B (2010)
6.4.2024, 15:15, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka A (2013)
6.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Střešovice
Starší přípravka B (2014)