Muži A

Rozhovor s trenérem "A" mužstva Zdeňkem Slabým na stránkách PFS

Rozhovor s trenérem "A" mužstva Zdeňkem Slabým na stránkách PFS
Zóna klidu uprostřed tabulky pražského přeboru, to je realistickým cílem snažení týmu FC Háje Jižní Město. Podzim začal i ukončil porážkami, přesto nasbíral 27 bodů a s nimi přezimuje na osmé příčce. Za uplynulými sedmnácti koly se ohlíží trenér týmu Zdeněk Slabý. "Pokud by mi někdo řekl před sezonou, že na tom budeme v polovině takhle, bral bych to," říká Slabý.

Začněme posledním zápasem na Štěpničné - dobrý výkon, spousta šancí a přesto vysoká porážka...

V posledním utkání podzimu jsme prohráli s béčkem Meteoru 2:5, ale i tak jsem měl velmi dobrý pocit ze stylu a předvedené hry našeho týmu. Prohráli jsme rozdílem tří branek, přesto jsme byli fotbalovější než soupeř.



Měli jste v hlavách ještě loňský vzájemný zápas na stejném hřišti?

Klukům jsem to připomněl, že jsme loni deset minut před koncem vedli 2:0 a nakonec ještě prohráli. Ale to už je minulost a Háje nejsou jediné, kdo inkasuje góly v posledních minutách. Nutím kluky hrát fotbal pokud vedeme. Jsou mužstva, která za příznivého stavu 2:0 rezignují na fotbal. Dvě minuty se pak vykopává a tři minuty chodí pro balon do autu. Drolí se čas, nehraje se a pouze se čeká na konec. My tohle neumíme. Přebor je amatérská soutěž a jdeme si zahrát fotbal. Ne že bychom nekoukali na výsledky, ale při pohledu na styl hry některých soupeřů si říkáme: pokud bychom měli hrát takhle a vyhrávat, to by nás ani nebavilo.



Na podzim se vám docela dařila ofenziva, dali jste 33 branek. Dost, nebo podle vás málo?

To je relativně dost, ale také jsme jich hodně inkasovali, celkem jednatřicet. Z toho devatenáct jich bylo ve čtyřech zápasech: čtyři od Kunratic, šest od Vltavínu, čtyři od Motorletu a naposledy pět od Meteoru. Vyloženě špatně to bylo na Lokádě, jako když jdou ovce na porážku. Smůlu jsme měli na Uhelkách, naopak všechno mám vyšlo v domácím utkání s Bohemkou, přestože ta si přivezla Jandu se Škodou z druholigového A-týmu a k tomu Jandzika s Klimentem z Jiren, tedy farmy. To byl náš nejlepší podzimní zápas, takový, kdy všechno vyjde - včetně toho, že soupeř trefil dvakrát břevno. Štěstí při nás stálo i v Radotíně. Fotbal je často o štěstí.



Mapujete si soupeře?

Moc ne. Soutěž je hodně vyrovnaná, snažím se soustředit na přípravu našeho mužstva. Jsem u něj tři a půl roku a mám pocit - řekněme dobrý pocit - že hraje fotbal, tedy takový, na jaký se dá koukat. A že se to mužstvo stále pomalu posouvá dopředu k vyšší výkonnosti.



Takže vašich sedmadvacet podzimních bodů odpovídá kvalitě týmu?

Asi ano. Pokud by mi to někdo řekl před sezonou, bral bych to. Jistěže to mohlo být i lepší, na druhou stranu to je zatím nejlepší podzimní vystoupení Hájů v přeboru, tedy za těch šest ročníků. Zatím jsme měli na podzim nejvíc dvacet bodů, hrálo se ale o dva zápasy méně. To bylo loni i předloni. My ale nemáme ambice hrát o první místo tabulky, naopak s pokorou sledujeme, co se děje pod námi. Byli jsme zvyklí v této soutěži hrát spíš o záchranu. Vždyť například za celou sezonu 2008/09 jsme získali jen osmadvacet bodů, tedy o jeden víc, než máme teď za podzim.



Možná vám pomohlo, že jste hned v premiéře dostali facku od nováčka z Třeboradic, doma jste prohráli 1:2.

Že by to pak nějak ovlivnilo výsledky dalších zápasů? To zase ne. Byly sezony, kdy jsme vyhrávali prakticky jen venku, jindy zase jen doma. Výsledky leckdy neodpovídají předvedené hře - jak už jsem zmínil a jakkoliv to zní paradoxně, podali jsme velmi dobrý výkon v posledním utkání na Štěpničné, přesto jsme v něm dostali pět branek. Fotbal není spravedlivý sport.



Takže se velké výkyvy ve výsledcích vašich zápasů nedají racionálně zdůvodnit?

Trenér Aritmy Tomáš Kubr prohlásil, že Háje jsou nevyzpytatelným soupeřem: mohou kohokoliv porazit, mohou naopak s kýmkoliv prohrát. Záleží ale i na tom, s jakou kvalitou na vás vyrukuje soupeř.



Tradiční oporou Hájů je brankář Tlustý, vychytal šest utkání s čistým kontem. Kdo dál?

Martin Tlustý samozřejmě, dále Tomáš Dub, Vojtěch Krejčí, Jiří Janoušek, Václav Hruška.



Jmenovaný Dub je vaším nejlepším střelcem, ale jen s pěti góly?

Dal jich šest, střílel je hlavně zpočátku sezony. Nemáme klasického útočníka. Bičaník je na hostování v Libiši, a tak jsme sestavu pro ofenzivu měnili. Dub hrál vepředu, pak se vrátil na pozici stopera.



Bičaníkovi se v Libiši střelecky daří?

Stejně jako Dub dal také pět nebo šest gólů. Odešel tam z ekonomických důvodů a zatím nevím, zda se k nám vrátí. Kromě něj si ale nemůžeme dovolit mužstvo dál rozpouštět, nemáme jiné hráče někde na hostování, odkud by se mohli vracet. A kupovat je odjinud také nemůžeme. Hrajeme pouze s vlastními odchovanci. Co se týče Pepy Bičaníka, to je hráč pro divizi, tedy bude-li na sobě pracovat.



Je něco, co vás na podzim zklamalo?

Co se týče hráčů, určitě ne - kromě jejich přístupu v utkání na Lokádě, o tom už byla řeč. Nelze jim vyčítat zkaženou přihrávku, po které padne gól. Hrajeme přebor a chceme-li hrát fotbal, přichází takové riziko. Na Vltavínu ale šly hlavy našich hráčů dolů, to mi vadilo.



Některé týmy mají problémy s docházkou hráčů na tréninky. Jak jsou na tom Háje?

Většina našich hráčů jsou vysokoškoláci. Potom s nástupem do zaměstnání už se stává, že to nevyjde, v řadě firem se dělá od devíti hodin ráno do pěti odpoledne. Trénujeme třikrát týdně a dohromady s béčkem, takže se nám neděje, že by se sešel minimální počet hráčů. S docházkou a tréninky vůbec jsem spokojen.



Trénujete jen na umělce, nebo i na zbytku travnatého hřiště, které vám developeři nezabrali?

Trénujeme jen na umělce, protože na ní hrajeme zápasy. Travnatý prostor, to není ani polovina hřiště. A když se nás sejde na tréninku třeba i pětadvacet, tak to by na něm ani nešlo.



Budou hrát Háje vůbec ještě někdy domácí utkání na přírodní trávě?

Pokud by byla u lidí, kterým nevyužívaná část travnatého hřiště patří, snaha tohle řešit, tak možná. Já u těch jednání ale nejsem, tak k tomu ani nechci zaujímat nějaká stanoviska. Je to samozřejmě škoda a odraz toho, co se děje ve společnosti. Stačí se podívat na pražský magistrát, jak se to tam mezi sebou šavluje. Pokud by byla ze strany vedení města nějaká vůle tuhle situaci se zdejším hřištěm řešit dříve, než se to někomu prodalo, nemohlo by k tomu dojít.



Háje koučujete tři a půl roku. Jak se za tu dobu podle vás vyvíjí úroveň pražského přeboru?

Slyšel jsem spoustu názorů, že jeho úroveň klesá. Já si to nemyslím. Soutěž se vyrovnala, nejsou tam už vysloveně slabá mužstva. Jistě i proto, že všichni tři nováčci se více či méně posílili. Na druhou stranu ubývají ambiciózní a dobře zajištěné týmy, jimiž byly dříve například Meteor nebo Horní Měcholupy.



Takže už tahle soutěž není schopna vyprodukovat tým, který by dopadl v divizi lépe než loni Zličín?

Myslím, že není. Jakýkoliv vítěz pražského přeboru by musel přibližně zpola obměnit základní sestavu, přivést tak pět zkušených hráčů, kteří už vyšší soutěž hráli. Ze současných osmnácti mužstev přeboru podle mě na divizi nemá nikdo. Jedině s větším počtem kvalitních posil.



A ještě sonda na opačný pól tabulky, kde figuruje obhájce prvenství Radotín. Je právě tohle největší překvapení podzimu v přeboru?

Podíváte-li se na to z pozice trenéra, tak především sčítáte ztráty: už před rokem odešel střelec Dlouhý, potom střed hřiště v podobě hráčů Sluky a Boušky. Odešli ale také Stejskal a Neumann. Tím se vám to celé hrozně naruší a mám především na mysli absenci středních záložníků Sluky s Bouškou. Přesto všechno - pokud by mi někdo před zahájením sezony řekl, že bude Radotín po celý podzim na dně tabulky, nevěřil bych.



To asi nikdo z těch, co přebor sledují... Poslední otázka zní: dosáhnou Háje konečně na historické umístění v první polovině tabulky?

Pokud uhrajeme to, co na podzim, tak ano. Dvakrát za sebou jsme skončili devátí, tentokrát už by to znamenalo, vzhledem k počtu osmnácti účastníků, první polovinu tabulky. Stačí to tedy zopakovat, a bude z toho historické umístění. Naplánovat si to takhle můžeme, uvidíme, jaká bude realita.


Denis Postler


čtvrtek 1.12.2011 | Klub | Přečteno: 2725

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost
28.4.2024, 15:00, Háje UMT.
FC Háje – H. Měcholupy
Mladší žáci B (2012)