Rok 2022
Rok 2019
Případné dotazy kolem výživy pište na email: mikulaszboril@gmail.com
ZDRAVÁ VÝŽIVA PRO NAŠE MALÉ SPORTOVCE
Doporučená denní dávka pitného režimu je 2 až 2,5 litru tekutin (tekutinami se myslí i polévka, ovoce, zelenina a veškeré produkty, které obsahují vodu, mléko není tekutina, ale poživatina).
Džusy : nejlépe čerstvě lisované nebo 100% jablko, pomeranč, hruška, ananas v žádném případě nektar nebo multivitamin. Džusy ředíme vodou v poměru 1:1. Maximálně 3 dcl džusu denně.
Čaje : ovocné a bylinkové, jakéhokoliv druhu denně max. ½ L. Pokud možno měnit druhy po 2 týdnech. Pokud sladit, tak zásadně medem nebo třtinovým cukrem – ale opatrně se sladěním.
Co nepít : limonády – obvykle obsahují zdravotně riziková umělá barviva i příchutě a chemické konzervační látky. Jinými slovy, je to roztok toho nejhoršího, co si lze v oblasti nápojů představit.
Základní problém všech limonád a slazených nápojů spočívá v mimořádně velkém obsahu jednoduchých cukrů, tímto ale nekončí! Jednoduché cukry, jako jsou disacharid sacharóza a vysokofruktózový sirup, spolu s kyselinou fosforečnou porušují metabolismus, způsobují ukládání tuků, ohrožují játra a poškozují zubní sklovinu, což je příčinou nadměrného kažení zubů.
Ovoce – borůvky,maliny, jahody- největší antioxidant, jablka (kyselé), broskve, švestky,
Banány, hrušky – sladké, meloun, hroznové víno, jižní citrusové plody – nevhodné pro děti trpící nadváhou.
Sušené ovoce vhodné, ale pozor na množství, z důvodu většího množství cukru.
Zelenina – mrkev, celer, petržel, karotka,brokolice- nejlépe syrová nebo lehce dušená či spařená, jakýkoliv druh zelí, rajčata – antioxidant, paprika – nejvíce vitamínu C, zázračná zelenina cibule, česnek,křen
Jakákoliv zavařená zelenina, nevhodné – při zpracování se znehodnocují stopové prvky, minerály, vitamíny.
Maso - vhodné lehce stravitelné – kuřecí – (když pečené, tak pouze bez kůže- důvodem je hromadění antibiotik na kůži zvířete, i vývary vždy bez kůže), krůtí, králičí, občas zvěřina, ryby mořské – losos, pangais, makrela, sardinka, ryby sladkovodní – štika, pstruh z horních toků řek, občas hovězí
Nevhodné – husí, kachní, žralok, úhoř, vepřové prorostlé – slanina
Uzeniny - vhodné - dušená šunka – krůtí nebo kuřecí, uherský salám – pravý, parmská šunka a prossutto v malém množství – větší obsah soli
Pokud možno bio uzeniny(větší obsah masa v produktu, minimální množství konzervantů než u konvenčních potravin)
Nevhodné – párky, klobásy, veškeré vepřové salámy, vnitřnosti (držky, tlačenka, jiternice, prejt), jakékoliv maso smažené v trojobalu, nevhodné smažení ve fritéze!!
Těstoviny - vhodný jakýkoliv druh, ale pokud možno celozrnné 2x v týdnu
Brambory - vařené, vařené ve slupce, pečené pouze v alobalu, občas i bramb. kaše
Nevhodné: smažené brambory ve fritéze či na pánvi, vůbec né hranolky – mrtvé jídlo
Rýže - Basmati, indická,
Vhodné: jáhly, pšeničný bulgur, sojové maso
Sýry - vhodné kozí sýr, tofu, feta, tvarohové měkké sýry – cottage, Lučina
Nevhodné : uzené sýry, plísňové sýry a obalovaný sýry v trojobalu (eidam, hermelín)
Jogurty - bílý, pokud možno bio jogurty s ovocnými přísadami
Sladkosti - nevhodné, ale v malém množství možné – puding, dětské piškoty, amarantové piškoty, rýžový nákyp,palačinky s marmeládou nejlépe s čerstvým ovocem, bez šlehačky, záviny – nejlépe domácí, ale nepřeslazovat, müsli tyčinky – mohou být polité hořkou čokoládou, hořká čokoláda min. 70% s možností příchutě ovoce (né denně a né celou čokoládu), nevhodné kynuté buchty, dorty, zmrzliny, nanuky, oplatky (nekvalitní ztužený tuk)…… a další dobroty…..
Autor: Jiří Janeček (šéftrenér přípravek Slavia Praha) + drobné úpravy od trenérů Hájů