Turnaje

Kop Cup 2012 + výsledky

Kop Cup 2012 + výsledky
V pátek 17.2. a v pondělí 20.2. se v tělocvičnách a v hale Květnového vítězství 1554 uskutečnil jeden z největších turnajů pro děti základních škol Jižního Města. Oba turnaje proběhly skvěle, největší odměnou bylo to, že jsme viděli všechny děti odcházet spokojené s medailí na krku, která jim vykouzlila ten krásný dětský úsměv.

Byl to mazec! Jinými sovy snad ani nemohu začít. V pátek proběhl turnaj pro 1.,2.,3. třídu, kde bylo celkem asi 180 dětí. V pondělí pak hrály čtvrté a páté třídy, zde bylo přibližně 120 dětí. Kop Cup tak patří mezi jeden z největších turnajů na Praze 11, ne-li na celé Praze.

Celkem se zúčastnilo 9 škol, tedy všechny na Jižním Městě kromě Campanusu a Chodova. Přišlo mnoho natěšených dětí, které se těšily na turnaj. Pro některé děti to byl úvodní vstup do světa fotbalu, věřím, že i tímto turnajem přitáhneme některé děti ke sportu. Mnoho z nich je šikovných, chce to jen jim ukázat cestu, co by je mohlo bavit.

Pro učitele to již tak snadné nebylo, zvládnout tolik špuntů, přebíhat mezi halou a tělocvičnou. Hrozně moc rád bych jim poděkoval, že se zúčastnili, i když to pro ně bylo asi dost vysilující. Ale tento turnaj se dělá kvůli dětem, ne kvůli dospělým! Dostali jsme od učitelů pár podnětů do příštího roku, jako např., že by se mohla spojit kategorie 1. a 2., ale tím bychom vlastně vyšachovali prvňáčky, protože málokdo by je vzal, a to nechceme. Naopak, prvňáčci jsou ti, kteří by určitě na tyto turnaje měli chodit.

Nebudu dnes psát z pohledu naší školy, protože to ani není možné. A hlavně mým hlavním přáním na turnaji bylo, aby si to užily všechny děti, bez ohledu kam chodí. Navíc jsem měl na turnaji přibližně 150 dětí, které buď učím, trénuji, nebo jsem dříve trénoval! Tito kluci i holky byli v různých školách a přál jsem všem, aby si turnaj užili a pokusili se získat co nejlepší umístění, i když o něj nešlo…

Hlavním cílem totiž byla samotná hra a zábava. Fotbalové kvality do dětí nenarvete během jediného turnaje, je to dlouhodobý proces, a proto kluci nemusí být ani na takových turnajích tolik koučováni. Můžete jim vysvětlit, co třeba udělali špatně, to samozřejmě, přesto si myslím, že zvláště u nejmenších by měli učitelé působit spíše pedagogicky, to znamená dodržovat a učit základní věci, pravidla, jako např. že se po zápase (ať už vyhraném či prohraném) jdu slušně pozdravit se soupeřem.

Fotbalově se mi někteří chlapci i děvčata moc líbili. Bylo neuvěřitelné, v jak nízkém věku dokážou některé věci a je vidět kvalitní práce trenérů ve fotbalových klubech. Našlo se však také mnoho takových, kteří fotbal nehrají, a přesto to vypadá, jako by se s míčem u nohy narodili. Moc mě také těší minimum nakopávek a snaha hrát fotbal za jakéhokoliv stavu. Musím vyzdvihnout ZŠ Klíček, u které bylo vidět, že se účastní podobné akce poprvé, neměl tolik fotbalově „šikovných“ dětí, ovšem neustále chtěli hrát i za stavu 0:10 a učili se, jak se kopou rohy, jak rozehrává brankář. Ostatní školy to viděly, pochopily a po dobu turnaje jim fandily, za což jim patří velký dík.   

Trápí mne však jedna věc, kterou jsem se snažil některým vyučujícím vysvětlit, mnohdy však marně. Zaprvé, neřvat na ty děti, protože fotbalové věci do dětí, které fotbal nehrají, do nich během jednoho turnaje nenarvete. Oni se to můžou naučit na trénincích, na zápasech či na tělocviku, ale během jednoho turnaje těžko. Je lepší je usměrnit v klidu po zápase, než na ně vyvíjet nějaký tlak, se kterým se některé děti těžko vyrovnávají. Bylo to krásně vidět na brankáři třetí třídy Milíčova, kterého znám z Hájů. V zápasech za Háje není ani z poloviny takový, jako na pátečním turnaji, kde předváděl neuvěřitelné věci jen díky tomu, že právě nebyl pod tlakem.

Další menší kaňkou, které jsem si všiml, bylo, že všechny děti se nezapojily stejným dílem do turnaje. Myslím, že tyto meziškolní turnaje a zvláště Kop Cup slouží k tomu, aby si děti zahrály a nedávala se přednost pouze několika výjimečným dětem. Ano, je to o tom, že se někdy prohraje, ovšem umístění není zde to nejpodstatnější. Děti ho překousnou, jde však o nás, dospělé. Naopak děti mohou cítit nespravedlnost, proč někdo dostal přednost, v čem jsou ti druzí o tolik odlišní.

Proto první věc, kterou jsme udělali, když jsem se dostal ke sportovní organizaci tohoto turnaje, byla, aby všechny děti dostaly medaili. Aby nezáleželo tolik na umístění, ale radosti ze hry. První totiž co doma děti ukážou rodičům je získaná medaile. Vždy když vím, že medaili dostanou všichni a prckové se ptají, zda-li ji obdrží, říkám, že ji dostane ten, kdo bude bojovat. A to jsou všichni, protože je to pro ně velká motivace bez ohledu na to, kolikátí skončí. Mluvím zejména o nejmladší kategorii.

Závěrem bych moc rád poděkoval všem špuntíkům a mladým nadějím za to, jak suprově hráli, učitelům, že se na turnaj přihlásili a hezky děti vedli, všem fanouškům, kteří si udělali čas a přišli kluky a holky podpořit. Poděkování patří také Praze 11, která turnaj finančně podpořila grantem, dále Dukle Praha, která dodala ceny pro nejlepšího střelce, brankáře a několik plakátů. Dále bych rád poděkoval všem rozhodčím (trenéři FC Háje JM), kteří přišli pískat turnaj za hubičku kvůli radosti z práce s dětmi. Velké poděkování si zaslouží kolega a kamarád z Květňáku Tomáš Večeřa, který se také výrazně podílel na organizaci. Rád bych také poděkoval řediteli panu Mgr. Pavlu Kopečnému za podporu podobných akcí pro sportovní rozvoj všech dětí, a že se tento turnaj může konat na naší škole. No a samozřejmě to nejlepší na konec, největší poděkování patří DDM JM, zejména Evě Maškové, která již třetím rokem tento fotbalový turnaj pro cca 300 dětí pořádá. Hlavně díky ní pak můžou děti odcházet spokojené domů.

O.M.

KOP CUP 2012

výsledková listina

 

I. kategorie:

pořadí:           1. ZŠ Donovalská

                        2. ZŠ Květnového vítězství A

                        3. ZŠ Pošepného

                        4. ZŠ Kateřinky

                        5. ZŠ Milíčov

                        6. ZŠ Mendelova B

                        7. ZŠ Květnového vítězství B

                        8. ZŠ Mendelova A

střelec:           Šurýn Matěj, ZŠ Donovalská

brankář:         Křižan Tomáš, ZŠ Květnového vítězství

II. kategorie:

pořadí:           1. ZŠ Kateřinky

                        2. ZŠ Pošepného

                        3. ZŠ Květnového vítězství A

                        4. ZŠ Milíčov

                        5. ZŠ Mikulova

                        6. ZŠ Donovalská

                        7.  ZŠ Mendelova

                        8. ZŠ Květnového vítězství B

střelec:           Votoček David, ZŠ Kateřinky

brankář:         Vybíral Jiří, ZŠ Mendelova

III. kategorie:

pořadí:           1. ZŠ Donovalská

                        2. ZŠ Mendelova A

                        3. ZŠ Milíčov

                        4. ZŠ Pošepného

                        5. ZŠ Květnového vítězství

                        6. ZŠ Kateřinky

                        7. ZŠ Mikulova

                        8. ZŠ Mendelova B

střelec:           Garagič Max, ZŠ Milíčov

brankář:         Procházka František, ZŠ Pošepného

IV. kategorie:

pořadí:           1. ZŠ Květnového vítězství A

                        2. ZŠ Pošepného

                        3. ZŠ Milíčov

                        4. ZŠ Donovalská

                        5. ZŠ Kateřinky

                        6. ZŠ Květnového vítězství B

                        7. ZŠ Květnového vítězství C

                        8. ZŠ Klíček

                        9. ZŠ Mendelova B

                     10. ZŠ Mendelova A

střelec:           Krejzl Adam, ZŠ Pošepného

brankář:         Skuhra Radek, ZŠ Pošepného

V. kategorie:

pořadí:           1. ZŠ Mikulova

                        2. ZŠ Milíčov

                        3. ZŠ Kateřinky

                        4. ZŠ Pošepného

                        5. ZŠ Donovalská

                        6. ZŠ Květnového vítězství

                        7. ZŠ Mendelova

                        8. ZŠ Klíček

střelec:           Asgari Alex, ZŠ Mikulova

brankář:         Kincl Filip, ZŠ Květnového vítězství


středa 22.2.2012 | Otmar Mansour | Přečteno: 2319

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

24.4.2024, 17:00, Štěrboholy T.
Štěrboholy – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost