FC Háje

Napsali o nás...

Napsali o nás...
Zajímavé čtení pro všechny hájecké příznivce.

FC Háje uspořádal dne 24.9. v rámci celostátní náborové akce sportovní dopoledne pro děti z mateřských škol Jižního Města a prvních tříd ZŠ. Pod vedením ředitele FC Háje Michala Horníka, při sportovním zajištění Otmara Mansoura, kandidátů Hnutí pro Prahu 11 do zastupitelstva MČ P11, trenérů a vedoucích přípravek FC Háje, prožily děti krásné dopoledne se sportem...

Mlejnského radnicí těžce zkoušený klub (výpověď ze hřiště Schulhoffova, minimální dotace a granty od MČ, spor o polovinu travnatého hřiště s firmou ODDITY napojeného na Rittiga) i touto akcí prokázal, že je stále jasnou fotbalovou jedničkou na Praze 11.

Článek o akci > zde

Video > zde

Připojujeme rozhovor Ladislava Kosa s pořadateli akce a zároveň kandidáty do zastupitelstva Prahy 11:

Michal Horník (39) strávil na Jižním Městě celý život. Zasvětil ho sportu, zejména fotbalu. Areál K jezeru se stal jeho druhým domovem. Do roku 1996 působil jako aktivní hráč, v roce 2002 byl zvolen na pozici sportovního ředitele klubu FC Háje JM. Navázal tak na dlouholetou práci s mládeží svého otce, který se přesunul do oblasti provozního zajištění činnosti klubu, jehož počet členů sahá k číslu 500, valnou část tvoří děti a mládež do 18 let. Trénoval 4 družstva, pod rukama mu prošlo mnoho dětí, včetně ligového Josefa Divíška. V současné době je trenérem ročníku 2007.

Otmar Mansour (25) působí na Jižním Městě od roku 2008, kdy přišel jako trenér k ročníku 2002 na Háje. Za tu dobu vedl 5 družstev jako hlavní trenér, zejména u nejmladších kategorií. Působí na základních školách ZŠ Květnového vítězství 1554 a ZŠ Mendelova jako trenér fotbalu. V roce 2012 se stal členem komise mládeže Pražského fotbalového svazu a následně jako první na Hájích členem komise mládeže Fotbalové asociace České republiky.

Ve středu 24.9. jste uspořádali velkou náborovou akci? Co Vás k pořádání této akce vedlo? Jak tuto akci hodnotíte

M.H.: Z naší strany jde o podporu akcí zajišťovaných fotbalovým svazem a taky o oslovení případných dalších malých adeptů fotbalu. Pražský fotbalový svaz dělá pro rozšíření členské základny hodně, dokázal získat mnoho financí pro kluby a této myšlence chceme být nápomocni. Chceme mu pomoci příkladem okolním klubům a jakožto Krajské středisko mládeže si myslíme, že jsme zde na sídlišti tím správným klubem, který by měl tyto akce pořádat.

O.M.: V srpnu jsem byl osloven Pražským fotbalovým svazem, zda bychom tuto akci byli schopni uspořádat u nás. Vzhledem ke sportovní spolupráci s místními školami a školkami pro nás nebyl problém tuto akci vzít za svou. Z důvodu spolupráce s mnohými školkami Jižního Města jsme pro první ročník této akce pořádané FAČR vybrali 4 školky a jednu školu, abychom si vyzkoušeli s týmem trenérů přípravek, jak jsme schopni uspořádat nábor pro širokou masu dětí. Pomohli nám i žáci našeho oddílu. Akce se zúčastnilo na 160 dětí, takže spokojenost je velká. Do dalšího roku budeme chtít akci opakovat, pozvat další mateřské školky a nabídnout ukázky sportovních disciplín pro více dětí.

Ve videu z náborové akce zmiňujete, že Háje patří k jednomu z nejpočetnějších fotbalových klubů. V čem tkví kouzlo Hájů?

M.H.: Fotbal je u nás stále oblíbenější  a jednoznačně sport číslo jedna. Naší velkou výhodou je, že působíme na jednom z největších sídlišť, počtem obyvatel srovnatelném s krajskými městy. To samo o sobě však nestačí. Stále nemáte vyhráno. Rozhodující je nastavení systému výchovy dětí a dnes také přístupu k rodičům.  Osvěta směrem k rodičům je moc důležitá, aby se spolupracovalo na výchově dítěte. Snažíme se přizpůsobit posledním trendům práce s malými dětmi. Bez přehnaného tlaku na výsledek rozvíjet jejich dovednosti a vztah ke sportu jako základ pro budoucí  směřování ať už ve  výkonnostním fotbale  nebo jako doplněk využití volného času v pozdějším věku.

Důležité je kvalitní zázemí pro hráče a trenéry, dostatečné množství tréninkových ploch a vytváření příjemné atmosféry.  Příjemnou atmosféru jsme schopni na děti přenést, na některé věci bohužel vliv nemáme. To se týče zejména tréninkových ploch a provozního zajištění, tam nejsou naše děti radnicí Prahy 11 podporovány, spíše naopak.

 V neposlední řadě je to pak ročníková návaznost od nejmenších po dospělé na nejvyšší pražské úrovni. Není náhodou, že chlapi Háje reprezentují dlouhodobě Jižní Město v Přeboru Prahy převážně s vlastními odchovanci a úspěšně. Škoda, že jejich poslední veliký úspěch, zisk Poháru PFS pro naše Jižní Město, zůstal v radničních médiích bez odezvy.

O.M.: Michal zapomněl zmínit nevyváženou finanční podporu v oblasti výchovy dětí. Konkrétně lze zmínit příklad oddílu FK Dukla Jižní Město, který v době svého založení v roce 2011 měl 3 nebo 4 mládežnická družstva, přecházející z likvidovaných klubů Inferno a Sportovní Jižní Město. Mediálně vybudoval na Jižním Městě dojem, že trénuje jiným stylem, který tu ještě nebyl. Tento účelově vytvořený klub je mediálně a finančně mnohonásobně výše podporovaný než my s trojnásobnou až čtyřnásobnou základnou a vybudovaným a praxí prověřeným systémem výchovy dětí.

Osobní zkušenost z poslední doby ukazuje, že jsme klubem zachycujícím právě ty trendy, o kterých se Michal zmiňuje. To je hlavně pozitivní přístup k trénování, nehrát s dětmi loutkové divadlo, ale nechat je rozhodovat samostatně, přistupovat k dětem citlivě a řešit danou problematiku, ne jen direktivně něco nařizovat. Jsem přesvědčený, že právě tyto věci táhnou rodiče k nám na Háje a jsou za náš přístup rádi. Jsem přesvědčen, že i lidi ze sportovního úseku FAČR, PFS a i velké Dukly by náš přístup ocenili. 

 

Když se ohlédnete zpátky, co se Vám za poslední roky vydařilo?

O.M.: Určitě došlo ke zkvalitnění v mnoha oblastech. Zajišťujeme sportovní vyžití pražským klubům. Přes zimu  již sedmým rokem pořádáme zimní ligu pro žáky a dorost a třetím rokem halové turnaje pro přípravky a předpřípravky. Čtvrtým rokem pořádáme mezinárodní turnaj za účasti týmů jako Slavia, Vojvodina Novi Sad, RAD Beograd či Maribor. Pomáháme DDM JM při pořádání fotbalových akcí pro školy, jakožto fotbalový klub číslo 1 na JM. Zkvalitňujeme vzdělávání trenérů, 90% trenérů má alespoň základní licenci. Brankářské tréninky nám v okolí závidí mnohé kluby. V dnešní době je potřeba také být vidět, proto jsme před třemi roky vytvořili nové webové stránky, které jsou na poměry amatérského klubu velmi slušné.

M.H.: Doplním Otu v oblasti spolupráce s místními školami a školkami. Nepamatuje rozjezd spolupráce na ZŠ Schulhoffova, kde vznikaly první sportovní kroužky, které se postupně vyvíjely. Navázali jsme spolupráci s Chodovem a ZŠ Květnového vítězství 1554, se kterými jsme předpokládali spolupráci v oblasti fotbalu na Jižním Městě. Že to nakonec nedopadlo dle našich představ bylo způsobeno mimo fotbalovými aktivitami vedení Dukly Praha a radnice Prahy 11, kteří nastavili komerční fotbalové prostředí na Jižním Městě.

V současné době se nám v práci s dětmi daří. Je povzbudivé vidět, jak se podařilo propojit vzájemné vazby mezi FC Háje a školkami, které se vytvářely během turnaje mateřských škol  Jižního Města, který pořádáme již 13 rokem. Pod názvem Mateřinacup si našel místo v kalendářích akcí většiny školek. Kladná odezva a pohodová atmosféra turnaje nás vedla k nápadu přenést duch tohoto turnaje i do pravidelného režimu školek a dopřát radost z pohybu co nejvíce dětem.  Odezva byla více než kladná a v současnosti navštěvuje naše kroužky fotbalu více než 200 dětí. Velký dík patří Renátě Klíčové, která odvedla velký kus práce a zaštiťuje tento projekt.

Co byste naopak chtěli zlepšit?

O.M.: Chtěli bychom i nadále zkvalitňovat a zvětšovat trenérský kádr.  Dříve stačili k jednomu ročníku tři trenéři, při dnešních počtech dětí je jich zapotřebí 4-5 v ročníku. Není snadné hledat trenéry, kteří by byli v souladu s naší filozofií a byli časově flexibilní. V dnešní době je také více nepozorných a pohybově méně nadaných dětí. I za tyto děti přebíráme odpovědnost v oblasti sportu, avšak u této skupiny je zapotřebí více trenérů než u pozornějších a šikovnějších dětí, které mají ke sportu kladnější vztah. Některé děti si chtějí jen zasportovat, mají radost z pohybu, nemají však dostatečnou nabídku jiných organizací. Volný pohyb dnes postupně mizí a chceme-li, aby děti sportovaly, je třeba mít prostředky na trenéry, kteří se o tyto děti budou starat.

M.H.:Rádi bychom zlepšovali a zkvalitňovali podmínky v areálech. Bohužel to jde pouze ruku v ruce s radnicí MČ Praha 11. Magistrát hl. m. Prahy a Pražský fotbalový svaz se na základě naší kvalitní práce hlavně s mládeží snaží naší činnost dlouhodobě podporovat. Od radnice potřebnou podporu nemáme. Po vyčerpání všech snah o získání podpory klubu docházím k přesvědčení, že snad jde skutečně pouze o osobní snahu bývalého fotbalisty a současného starosty pana Mlejnského porazit pány Horníky, jak se někde kdysi vyjádřil.  Byla by to ta lepší varianta pro děti ze sídliště. V rámci, po volbách snad obnoveného dialogu, bych od něj konečně rád slyšel, co by byl považoval za své vítězství.  Je zapotřebí komunikovat, cesta silového likvidačního přístupu k oponentům na úkor obyvatelů JM se ukázala jako špatná.

Jste na kandidátce do zastupitelstva Prahy 11. Proč jste se k tomuto kroku rozhodli?

M.H.:Na tuto myšlenku nás kdysi přivedl starosta pan Mlejnský, který nám při jednáních poradil,  že pokud chceme změny, můžeme se buď soudit nebo vstoupit do politiky a udělat si to podle vlastních představ. Do politiky nevstoupím, komunální volby vnímám jako volby do obecní samosprávy. Zde chceme přispět zkušenostmi v oblasti sportu, kterému se dlouhodobě na Jižním Městě věnujeme a formou dialogu zlepšit systém, který nebude založen pouze na sympatiích, ale na koncepční spolupráci sportovních subjektů věnujících se v amatérském prostředí výchově mládeže.

O.M.: Chcete-li něco změnit, je potřeba pro svou pravdu něco udělat. Chci podpořit jiný systém financování sportu, aby se dostalo na každého . Děti, kterých je na našem sídlišti hodně  je třeba přivést ke sportování. Je jedno, jestli se jedná o fotbal, florbal nebo volejbal. Také chci bojovat za fotbal na Hájích. Není to o politice, jak to někteří mohou vnímat. Považuji za potřebné vyjádřit se ke správě věcí veřejných. Nechci jen nečinně přihlížet, jak se nám snaží někteří lidé škodit, a tak jsem se rozhodl kandidovat.

Co můžete Jižnímu Městu přinést?

M.H.: Přenést zkušenosti z působení samostatně hospodařícího klubu do sportu zde na Jižním Městě. V posledním období se hodně investovalo do rekonstrukce školních areálů Květnového vítězství, Pošepného, Mikulova a Schulhoffova a výstavby zařízení jako např. horohala, hala Květ. vítězství nebo bazén.  Myslím, že často na úkor zajištění vlastního sportování. Dnes je tato sice potřebná, ale  zlatokopecká etapa snad již za námi a přijdou tvrdé všední dny. Pro obyvatele sídliště je nyní nejdůležitější to, aby měli možnost z veřejných prostředků vybudovaná a dnes komerčně využívaná sportoviště užívat za sociálně přijatelných podmínek. A to jim asi nikdo dobrovolně nedá, to si musíme pro své děti vybojovat.

O.M.: Mé zkušenosti jsou hlavně ze sportovní praxe. Ať už je to sportovní metodika, organizování turnajů, pořádání jiných akcí, ale také provázanost s Pražským fotbalovým svazem či Fotbalovou asociací České republiky. Tyto zkušenosti bych rád prosadil ve prospěch zanedbaného Jižního Města. Ať už je to nastavování systému soutěží, zkvalitňování trenérského personálu, pomáhání k získávání nových členů do oddílů, což je mojí snahou i v rámci PFS a FAČRu. A hlavně vytvořit takový tým lidí kolem sebe, kde by každý rozuměl své oblasti. Cesta je jít za společným cílem a nebát se zeptat lidí kompetentních v dané problematice.

A co závěrem?

M.H. a O.M.:  Pokud nám chcete dát možnost pokusit se realizovat naše představy v oblasti sportu na Jižním Městě, za což předem děkujeme, je potřebné podpořit Hnutí za Prahu 11. Působí ve prospěch obyvatel JM sedmým rokem, stojí za ním zkušenosti současných 9 zastupitelů v ZMČ  a jejich program není v rozporu s našimi představami.  V praxi volební podpora znamená zaškrtnutí  políčka v záhlaví Hnutí za Prahu 11.  Další varianty volby jsou spíše pomocné a bohužel nic nevyřeší. Jedná se o možnost hlasem preferovat jednotlivce na kandidátkách ostatních stran. Nepřípustné je zaškrtnout políčko v záhlaví strany a současně preferovat křížkem jednotlivce na téže kandidátce. Přejeme šťastnou volbu pro Jižní Město.

 


pátek 10.10.2014 | www.hpp11.cz, Ladislav Kos | Přečteno: 3044

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

1.5.2024, 10:00, Kolovraty T.
Turnaj – FC Háje
Předpřípravka A (2017)
1.5.2024, 10:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Chrudim
Starší žáci A (2009)
1.5.2024, 12:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Chrudim
Starší žáci B (2010)
1.5.2024, 14:45, Uhříněves UMT.
Uhříněves – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
1.5.2024, 15:00, Vodranty T.
Čáslav – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
1.5.2024, 15:00, Vodranty T.
Čáslav – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
1.5.2024, 16:00, Vítkov T.
FK Viktoria Žižkov – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
1.5.2024, 17:00, Zbraslav T.
Zbraslav – FC Háje
Mladší dorost A
1.5.2024, 17:00, Zličín UMT.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost
3.5.2024, 16:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
3.5.2024, 17:00, Háje UMT.
FC Háje – Admira
Mladší přípravka A (2015)
4.5.2024, 09:00, Háje UMT.
FC Háje – Střešovice
Mladší dorost B
4.5.2024, 09:00, D. Počernice T.
D. Počernice – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
4.5.2024, 09:00, Háje UMT.
FC Háje – Zvole
Starší přípravka B (2014)
4.5.2024, 10:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Sokol Třebeš
Starší žáci A (2009)
4.5.2024, 12:00, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Starší přípravka B (2014)
4.5.2024, 12:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Sokol Třebeš
Starší žáci B (2010)