Předpřípravka A (2017)

Předpřípravka 2009: Turnaj ČAFC 18.10.

Předpřípravka 2009: Turnaj ČAFC 18.10.
V neděli 18.10. jsme se na Čafce zúčastnili dvou turnajů hraných jiným systémem, než na který jsme zvyklí, a to 4+1. Kluci si tak poprvé, mimo hru proti 2008 vyzkoušeli i pozici brankáře.
:
3.kolo v Ne 18.10.2015 11:00
ČAFC T
FC Háje
Turnaj
Diváci: 0,

Komentář

Měli jsme dvě skupiny, první hrála od 11:30 do 14:00, druhá od 14:30 do 17:00. Odehráli jsme 5 zápasů po 11 minutách. Rozměry hřiště již odpovídají tomu, jak budeme hrát příští rok. Celková atmosféra turnaje byla fajn a v poklidu, tedy dopolední turnaj byl mírnější i co se týče trenérů (respektive i přihlížejících rodičů - trenérů), odpoledne už to bylo trochu náročnější, kdy se na hřišti motalo přeci jen více lidí. 

Dopolední turnaj:

Pár kluků z dopoledního turnaje už si systém 4+1 vyzkoušelo v zápasech s 2008. S klukama jsme po zápasech vedli debaty a snažili se zaměřovat pozornost na dvě věci. První bylo vnímání prostoru na hřišti, respektive to, zda vnímají, zda jsou blízko u sebe či dále od sebe a při jaké pozici se cítí výhodněji. Nicméně zatím nám ta pozornost utíká a kluci ji samozřejmě neudrží tolik, proto není třeba nikam pospíchat a hodnotit to kriticky. Jsem však rád, že ve třetím zápase Ondra z pozice brankáře na hřišti chumel viděl a klukům řekl, že jsou v chumlu. O chumlu jsme si však neříkali, že by to bylo něco špatného, šlo spíš o to, že kluci sami říkají, že se jim hraje lépe, když jsou dále od sebe. To bylo vidět v zápase s Tempem, kdy jsme nemohli protlačit míč do branky, neboť vznikla koule asi 9 dětí a malá kulička s názvem míč tam nebyla ani vidět :-). Je také fajn, jak si kluci na sebe přirozeně křiknou. Nahraj, přihraj, jsem slyšel několikrát. Dokonce i Fílovo skvělé okomentování, když mu Ondra přihrál a Fíla jen suše s hlasem jemu přirozeným (trošku s podivem a trošku s očekáváním, že už mu to přeci dávno měli nahrát): "Díky". Bohužel zde to tak nevyznívá, já to slyšel v tom zápase a musel se smát. 

Druhou věcí, o které jsme se bavili, byla dravost při zápase. Ta byla zpočátku vyšší a postupem klesala. Ne u všech, ale u některých už jo. Možná to bylo i o dost dřívějším srazem, za který se omlouvám, přehlédl jsem se a kluci tak řádili už hodinu před turnajem na hřišti. Dravost je věc, o které si budeme s klukama více povídat a podněcovat je k tomu, aby byli co nejvíce draví. U Vojty se to třeba naopak postupem zlepšilo. 

Tak a teď vlastně hodnocení hry. Při větším zakomponování cvičení na orientaci v prostoru, fotbálku na více branek, fotbálku v kruhu, atd..., byl vidět velký odraz i ve hře 4+1. V práci s míčem, když ho kluci měli, tak bylo strašně zajímavé je sledovat, jak se rozhodují. Zcela přirozeně volili v 90% případů kličku do volna, hledali únik s míčem z chumlu, ze zavřeného prostoru ven, aniž by jim k tomu dal z trenérů podnět. Aniž bychom si více řekli k taktice, tak některé věci byli schopní kluci zachytit sami. Rozehrávku od brankáře jsme se vůbec neučili a přesto se snažili hledat volného hráče. Rozehru autů jsme si jen řekli a přesto už volili řešení, která pro ně byla vhodná. Jestli hodit nebo vyjet, rozhodovali se a řešili situace.

Ano dalo by se říct, že tam byla spousta taktických nedostatků, ale v tomto věku je na taktiku ještě brzy. Individuální herní rozvoj jedince je velmi důležitý a je třeba vidět a vědět, jak se kluci rozhodují, abyste nastavili cvičení, jak dále, co rozvíjet. Byli jsme třeba hodně v chumlu, protože to kluci na hřišti ještě tolik nevidí, ale když hraji třeba fotbálky s dospělými, tak mnoho z nich si neumí najít prostor pro přihrávku nebo tvoří chumel. Výběr místa je jednou z nejtěžších věcí k naučení a zde je potřeba klukům vytvořit podmínky, cvičení, na hledání prostoru.

Ještě bych chtěl zmínit hru brankáře, která je v našem klubu trochu specifická a z ostatních týmů ji vlastně podobně praktikovalo jen Tempo. Budeme chtít po brankářích, aby více vybíhali, aby hráli zadního hráče, který se snaží jít po míči, když jde sám útočník soupeře na bránu. Kolikrát bylo vidět, jak jsme odebrali balón a díky tomu dali i branku (vybavuji si to třeba u Míši Holého). 

Kluci mě moc svým výkonem potěšili, líbilo se mi, jak hráli a budeme si ta další okénka postupně otevírat, ale nespěchat nikam s taktikou. 

Turnaje se zúčastnili: Fíla Valo, Ondra Mašek, Vojta Sajler, Míša Holý, Dan Adamec, Víťa Dovhanych, Jára Votípka

Odpolední turnaj:

V průběhu psaní o dopoledni jsem si uvědomil, že to, co jsem napsal, lze aplikovat i na odpolední turnaj. Není třeba se tedy tolik rozepisovat a budu odkazovat na text výše. Kluci byli velmi draví, líbila se mi jejich chuť do hry a opět se zastavíme u rozhodování, které mi přišlo u kluků zajímavé. Změna byla vidět třeba u Maxíka, který na minulém turnaji jen rychle nahrával, zatímco nyní situace řešil. Chtěl - li vyjet, vyjel, chtěl - li nahrát, nahrál. Překvapil mě také Domča, který si vytvořil trošku blok při nácviku naznačovačky na tréninku, ale v zápase hledal při kličce volný prostor.

Kluci odehráli turnaj bez střídání, ale zmákli to, ke konci už možná trochu tahali nohy, o to víc si ale zařádili.

Stejně, jako dopoledne, i zde mě moc potěšili svým výkonem a rád bych vyzdvihl rozhodování kluků v daných situacích. U Honzíka už se dokonce objevuje i taktický prvek, a to obsazování hráčů. Už s tím přišel v zápase proti 2008 a dnes pokračoval. Prima, jak už jsou někteří v mírném předstihu :-).

Turnaje se zúčastnili: Honza Moravec, Tom Kubík, Max Mařák, Domča Čáp a Marťas Sršeň

Poděkování patří rodičům, kteří klukům fandili a byli slyšet. I přes chladnější počasí kluky podporovali v jejich snaze. Děkuji také panu Valovi za pěknou fotodokumentaci a celé rodině za účast ještě na jednom zápase odpoledne. Velké poděkování a uznání také zaslouží Kristýnka Málková a Kuba Málek, kteří se vžili do role trenérů a vedli ostatní na turnaji. Zvládali to velice dobře a co víc, kluci je poslouchali. Odpoledne dokonce kluci říkali Kubovi pane trenére. 

Zde přidávám výsledky pro ty, kteří mají zájem

Výsledky DOPOLEDNE

Výsledky ODPOLEDNE


neděle 18.10.2015 | Otmar Mansour | Přečteno: 2955

Další články