Muži A

Rozhovor s novým trenérem mužů Lukášem Růžičkou

Rozhovor s novým trenérem mužů Lukášem Růžičkou
Bídný podzim mají za sebou fotbalové Háje, poslední tým Pražská teplárenská přeboru. Šest získaných bodů, sedm vstřelených gólů, to je zlá bilance. Po skončení podzimu skončil Jan Studenovský a klub angažoval nového trenéra Lukáše Růžičku, který chce tým udržet v soutěži. „Věřím, že to dokážeme,“ tvrdí kouč, který pracuje pro FAČR, kde školí adepty na trenérskou licenci UEFA. Papírově jsou tak Háje v nejlepších rukách.

Musím se přiznat, že mi vaše jméno není z pražských soutěží povědomé. Zkuste se fanouškům trochu představit a také popsat, co vás dovedlo právě na Háje?

Mám vystudovanou licenci UEFA A pro trenéra mládeže – Elite Youth Coach a také jsem vystudoval FTVS se specializací na fotbal (učitel anglický jazyk – tělesná výchova). V mládežnickém fotbale se trenérsky realizuji třináct let a řekl jsem si, že nastal vhodný okamžik pro to, abych se posunul k dospělým.

Ale jak jste přišel zrovna na poslední tým přeboru?

Já jsem s panem Mansourem (sportovní manažer mládeže) v kontaktu už dva roky. Když jsem ale trénoval na Dukle mládež, byla to priorita. Zkušenosti mám s trénováním v Kanadě, Anglii i na Filipínách. Na prvním místě je ale pro mě momentálně práce pro FAČR, pracuji na trenérsko-metodickém úseku, kde mám na starost školení uchazečů o trenérskou UEFA A licenci. No a k tomu budu ještě trénovat Háje v přeboru.

Nejvyšší licence UEFA, profesionální fotbal, a k tomu Háje, které hrají mezi amatéry. Jste připravený na prolínání se dvou fotbalových světů?

Je mi jasné, že v amatérském fotbale se řeší celá řada problémů. Řeší se počet tréninků, účast na nich, stejně jako zaměstnání hráčů. Ti za fotbal neberou odměnu a pro řadu z nich je práce prostě prioritou. Je to něco jiného než u fotbalu v profesionálním měřítku.

A co když se vám budou pracovní povinnosti u FAČR časově krýt s trénováním Hájů?

Pokud by něco takového nastalo, tak je jasné, že na prvním místě je práce pro FAČR. To je určitě priorita a upravíme program na Hájích.

Využijete na Hájích nějak zkušenosti ze zahraničí? Destinace jako Kanada, Anglie a Filipíny se také musely v mnohých směrech docela lišit, že?

V Kanadě jsem působil v sezoně 2005/06. Jako student FTVS jsem tam hrál za místní univerzitu, k tomu jsem trenérovi pomáhal jako asistent a ještě vedl jeden tým na střední škole. V Anglii tam byla práce pro akademie, také jsem byl hrajícím trenérem jednoho místního klubu. Jeho majitel zrovna rozjížděl akademii na Filipínách a posunul mě tam. Akademie funguje dodnes, ale já jsem se rozhodl zamířit domů. Teď chci pomoci Hájům a věřím, že se v přeboru zachrání.

Situaci pro nástup k týmu jste asi nemohl vybrat horší…

Situaci vnímám. Drtivá většina hráčů je mladých a je jen na nich, jak to dopadne. Hlavně oni musejí chtít soutěž zachránit. Musí být pro to ochotní něco podstoupit, něco obětovat, dát do toho sto procent. A já věřím, že v týmu takoví hráči jsou. Záleží mi na tom, jak tým pracuje, jak je připravený kondičně, jak hráči pracují s míčem. Věřím, že se Háje nastartují a udrží se v přeboru. Já jsem trenér, který je v mnohém jiný, nechte se překvapit.

K udržení ale budete potřebovat góly. Háje jich daly na podzim šest. Nepřijde vám to málo?

Je pravda, že skóre mě docela vyděsilo. A to nejen vstřelené góly, kdy je průměr menší než půl gólu na zápas, ale i ty inkasované branky. Těch bylo samozřejmě hodně (36). Góly padají po individuálních chybách. Řeknu to tak, že budeme hodně pracovat s detailem. Bude důležité, aby si hráči brali k srdci to, co si řekneme a pak to plnili při zápasech. Hodně tady hrála roli i psychika, prohrávalo se a tým je hodně mladý. Všichni víme, že každá chyba se počítá a je důležitá pro výsledek na konci sezony. Každopádně je pro mě tohle angažmá velkou výzvou.

Co jste s týmem vlastně během závěru podzimu ještě stihl?

Měli jsme dva tréninky. Z toho ten první se vlastně hrál jen hodinu fotbálek. A druhý trénink, to bylo dohromady A a B mužstvo. Přišlo dvanáct kluků. Nebylo moc lidí. Asi se na tom všem podepsal ten nepovedený podzim. Ani jsem se nedíval na zápasy na videu. Co se týče herního projevu, tak jsem viděl dvě utkání na vlastní oči. Jedno bylo na Zličíně, kde se utkaly předposlední tým s posledním, takže nějakou zkušenost mám… Teď už bude záležet jen na naší práci a přípravě. Tréninkový proces je pro mě tím nejdůležitějším a věřte tomu, že nedostatky odhalím velmi rychle.

Už jste tedy hráče seznámil se svou filozofií a s tím, co je čeká?

Ne. Řeknu jim to na prvním tréninku. Nejdřív je chci všechny poznat, než si s nimi promluvím. Nemělo cenu jim teď před pauzou něco říkat a třeba je po tom podzimu nějak strašit. Znovu říkám, dělám fotbal hodně netradičně, všichni to poznají. Ale věřím tomu, že Háje přebor zachrání. To je můj cíl.

Do jaké míry jste měl možnost ovlivnit program zimní přípravy?

Tam to bylo složité. Turnaj se nepřihlásil žádný. Byly tam nějaké domluvené přáteláky, ale byly s otazníkem. Proto jsem hned kontaktoval nějaké soupeře. Myslel jsem si, že bychom si zahráli třeba s dorosty Sparty či Slavie. Ale ty už měly přípravu dávno naplánovanou.

Takže budete hrát spíš proti celkům z nižších soutěží?

To ne. Máme tam i jednu divizi. Zahrajeme si ale i proti A třídě. Proti Střešovicím a Tempu, i když to jsou v podstatě přeborové týmy. Nejsem zastáncem toho, že bychom si schválně brali soupeře z B třídy. Já chci, aby na tréninku i v zápasech, i těch přípravných, byla náročnost. Co se stane, tak prohrajeme v přípravě s divizí 0:3 nebo 1:4, ale já si z toho vyberu něco, co mi ten zápas s lepším soupeřem dal. A jen tak se můžeme posunout.

Navíc budete muset fandit pražským týmům v divizi. Pokud by některý spadl, naděje, že by se Háje dostaly na nesestupovou příčku, by byla menší. Vnímáte to tak?

Mě tohle vážně nezajímá, stejně tak nebudu řešit ani naše soupeře. Já se soustředím jen na svůj tým, na naši práci a výkon našich hráčů. To je pro mě hlavní.

René Machálek


pondělí 19.12.2016 | www.fotbalpraha.cz | Přečteno: 2380

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

24.4.2024, 17:00, Štěrboholy T.
Štěrboholy – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost