Starší dorost

Historie fotbalového klubu Háje od roku 1930 - 2010(1)

Historie fotbalového klubu Háje od roku 1930 - 2010(1)
Historie klubu od jeho založení 1930 do roku 1985 V roce 2010 oslavují fotbalisté FC Háje Jižní Město dvě významná výročí. Uplyne 80 let od založení fotbalového klubu v Hájích a 25 let od zahájení činnosti ve sportovním areálu TJ Háje u Hostivařské přehrady.

Jak ten čas neuvěřitelně utíká. Velmi těžko by si dokázali tehdejší nadšenci, kteří stáli u zrodu fotbalového klubu v Hájích představit, že jejich "novorozenec" vyroste tak, že bude znám mezi fotbalovou veřejností v celé naší vlasti. A to zejména velice kvalitní prací s mládeží. A dá se říci, že ne pouze v naší vlasti, ale i za hranicemi naší země. Jistě na tom má zásluhu i ta skutečnost, že Háje již nejsou pouhou obcí na okraji Prahy, ale jsou součástí velkého sídliště Jižní město. Největší zásluha však patří nadšencům z řad funkcionářů a hráčů fotbalového klubu v Hájích, kteří dokázali překonat všechny překážky a nástrahy a nejen fotbal pro Háje uhájili, ale ještě obohatili a rozšířili.
Osmdesát let. Co tato doba vyjadřuje? V lidském životě prakticky celou dobu jeho trvání, v životě národa krátkou dobu, byť se v ní stane mnoho velkého, dobrého i horšího.
A jak hodnotit tuto dobu v životě sportovního klubu, v daném případě oddílu fotbalu Háje - Jižní Město. Asi tak, jak to vyjádří následující stránky textu historie a současnosti, doplněné fotografiemi.
Celou dobu 80 let můžeme rozčlenit do několika období.
První od založení klubu do pozastavení činnosti následkem násilné okupace Československa nacistickým Německem (1930 - 1939) .
Druhé od obnovení činnosti klubu v roce 1946 až do roku 1953.
Třetí období budování klubu v letech 1953 - 1971.
Čtvrté období 1972 až 1984 je obdobím nejistoty bez vlastního hřiště.
V letech 1985 až 1996 působí klub pod TJ Háje Jižní město a začíná novodobá historie již sídlištního klubu (páté období).
V letech 1997 až 2005 se klub osamostatnil a vypracoval se mezi nejlepší kluby v Praze věnující se výchově mládeže (období šesté).
Léta 2006 - 2010 je možno charakterizovat jako období výstavby a zároveň boje o přežití fotbalového klubu na Jižním měste.









80 let je tak dlouhá doba, že již nejsou k dispozici všechny podklady, a proto jsou někdy informace o dění v našem klubu velmi kusé nebo prakticky žádné. Ale pokusili jsme se vám přiblížit vše podstatné, co se za těch 80 let událo. Posuďte sami jak se nám to podařilo či nikoli.




Muži SK Háje 1930 - stojící - Novák Jan, Novák Josef, Trska Josef, Vrána Jaroslav, Kokoška Jan, Ježdík Antonín, Chudomel Josef, stred - Kutina Josef, Chudomel Josef, Novák František, sedící - Páris Jaroslav, Daněk Jaroslav, Horák Jaroslav.











1. Jak to všechno začalo? (1930 - 1953)



Psal se rok 1930. V těsném sousedství hlavního města Prahy, tehdy menšího, obklopeného zelení, při jeho jižní hranici, v obci Háje, založili místní nadšenci fotbalový klub. Nikdo z jeho zakladatelů jistě netušil, že pokládá základní kámen oddílu, který bude působit na největším sídlišti v Čechách, které počtem obyvatelstva zastíní taková města jako jsou České Budějovice, Hradec Králové, Pardubice a další jiná.



Rovenský L., Novák J., Čulík J., Novák J., Horáček; Plíva L., Ježdík J., Kutina J.; Novák V., Chudomel J., Chudomel J.











U zrodu SK Háje (některé archivní dokumenty hovoří o názvu SK Sparta Háje) tehdy stáli Václav Novák, Josef Čulík, Josef Chudomel st., Ladislav Rovenský, Josef Kutina, Josef Novák, Rudolf Rybníček. Prvním předsedou klubu byl zvolen Ladislav Rovenský, sekretářem se stal Václav Novák.


Za první republiky byla v naší zemi velká nezaměstnanost. Nejinak tomu bylo i zde v Hájích. Tato situace donutila místní kopáče hrát pouze za jídlo. Vzhledem k tomu, že v okolí bylo celkem 21 hospodářských usedlostí (tzv. kravičkářů), nebyl problém sehnat nějaký ten kus "žvance" pro hráče. Při zápasech hraných venku, chodila polovina obce i na celý den (jako výlet), kde před zápasem nabízeli dobroty hráčům na roztažených dekách.




B mužstvo při přátelských zápasech rok 1931 - Bartásek K., Novák V., Šlechta L., Kutina J., Novák; Rybníček A, Rybníček R., Novotný Fr.; Novák Fr., Novák K., Hrabačka J






Pozemek na první hřiště dostal klub od statkáře Gutmana a zápasy se na něm začaly hrát v roce založení. Zřejmě tehdy bylo stavební tempo rychlejší a ani orgány státní správy nebraly vždy všechno tak vážně. Toto hřiště se nacházelo přibližně v místech, kde je dnes objekt Státního rybářství. Hřiště vydrželo necelé tři roky a tak si museli členové klubu postupně budovat hřiště ještě několikrát. Byla to však "záležitost" celé obce, neboť ta tehdy fotbalem žila, a ještě samozřejmě činností hasičského spolku, který byl tehdy snad v každé vísce.




Statkář pan Guttman nám dal pozemek a místní občané nám pomohli budovat hřiště. Nejprve se museli vybrat kameny, a když se kameny vybraly, dostali jsme pozemek jiný - na tento se pak zaoraly brambory - a tak práce začala znova. Na Hájích za prvé republiky se budovaly 3 hřiště -
1. u statku pana Guttmana,
2. u nových HÁJŮ - pan Horák,
3. u rybníka Milíčov - pan Hrach, zde byl následně zřízen kiosek.





Od svého založení působil klub s "A" mužstvem dospělých a tzv. rezervou v nejnižších soutěžích tehdejší Říčanské župy fotbalové. Asi za čtyři roky začala v klubu působit i mládežnická družstva - střídavě dorost nebo žactvo - to podle toho kolik se chlapců v tuto dobu zrovna "urodilo". Hrála však pouze přátelská utkání, a to někdy dorost a žactvo dohromady v jednom družstvu.





1931 - Novák K., Čulík J., Chudomel J., Novák J., Vrána J., Kutina J., Novák A., Rovenský L., Helebrand, Ježdík A., Novák V., Rybníček A. Sedící: Novák V., Trska, Chudomel J., Kokoška, Páris J., Horáček J.






Kopalo se do zhotovených hadráků z punčoch 1x týdně. Trenér žáků Kroužek Antonín nám jednou přinesl míč šněrovací (opravdový) ale mělo to háček - před tréninkem jsme mu museli odvést na káře "kapku" hnoje na jeho políčko k Hostivaři. Ale co bychom neudělali pro to, zakopat si s pořádnou "merunou"!





Kolem roku 1938 se v Hájích hrála II.třída dospělých, s okupací Československa však přišel i pád klubu. 8 hráčů bylo totálně nasazeno na nucené práce v Německu a spolu s nimi i řada činovníků. Namátkou můžeme jmenovat Karla a Václava Novákovi, Jaroslava Vránu, Antonína Ježdíka, Adolfa Rybníčka, bratry Oldu a Ladislava Mikuleckých. Z obavy před německými okupanty spálila matka tehdejšího sekretáře Nováka po jeho totálním nasazení většinu dokumentů o činnosti klubu v letech 1930 - 1939, proto můžeme uvést jen strohé vzpomínky na toto období.


Poslední cesta ...









Naši žáci měli jako všichni kluci v okolí každý prak. Chránili své teritorium od rybníka přes do rokli, zádušní stráň, až k Botiči, který tekl od Petrovic a k Hostivaři. Proto mnohdy měli praky přichystané po ruce i během zápasů - aů to muselo bolet !




Nejstarší pohár na Hájích 1936






2. Poválečná obnova 1946 - 1953



Po válce v roce 1945
se začali zase fotbalisté zvedat a začali se starat o své bytí a nebytí v Hájích. Bez hřiště to však nešlo a tak Smolík, Novák Josef a Rovenský zašli do statku za majitelkou paní Moravčíkovou a správcem Renerem, kde žádali o pozemek na stavbu hřiště. Byla jim poskytnuta plocha nad Hájemi v ulici Jiráskova. Miroslav Smolík zajel do Prahy se žádostí o vyjmutí pozemku ze zemědělské půdy pro sportovní účely. Bylo mu vyhověno a začalo se budovat v pořadí už 4 hřiště na Hájích, včetně zděných kabin.



Muži A 1945 - Stojí : Sobotka František, Smolík Miroslav, Rybníček R., Novák Josef, Kutina Josef, Jelinek Josef, Šístek Miloslav; Sedí : Ježdík Miroslav, Slachta Jaroslav, Kasl Jiří, Šimáček Jaroslav








Až v roce 1946 byla činnost klubu obnovena. První řádná schůze činovníků nového fotbalového SK Háje se konala 26.dubna 1946. Do čela klubu byl opětovně postaven Ladislav Rovenský, místopředsedou se stal Antonín Kroužek, sekretářem Václav Novák st. (krátce poté byl vystřídán M. Smolíkem), jednatelem Josef Luňan, pokladníkem Josef Novák, rekvizitorem (nyní správce majetku) Jan Valenta. Bylo rozhodnuto o výši členských příspěvků, a to pro hráče i ostatní členy bez rozdílu 5,-Kč měsíčně. Hlavním obsahem této a mnoha dalších schůzí bylo řešení otázky výstavby hřiště, získání finančních prostředků na činnost, jakož i zpětné získání hráčů, kteří po zastavení činnosti klubu v době fašistické okupace odešli zejména do sousedního Chodova. V zájmu získání potřebných finančních prostředků uspořádal klub dne 1.června 1946 první taneční zábavu. Peníze byly tenkrát pro činnost fotbalistů - stejně jako dnes - nesmírně důležité, neboť jenom pronájem pozemku na hřiště stál SK celých 800,- Kč ročně.



Dorost 1946 - Stojí: Novák Miroslav, Chodomel Josef, Šnajberk Jiří, Stejskal Luboš, Klusoň Jan, Dušek Luboš, Šperl Jiří, Knotek Miroslav; Sedí : Mašek Josef, Žemlička Josef, Votruba Antonín







Na schůzi dne 12.července 1946 bylo ujednáno, že výborové schůze se budou konat každý týden vždy v úterý a členské schůze vždy jednou za měsíc. 13.srpna 1946 se za účasti 20 členů konala jedna ze schůzí a bylo zde rozhodnuto o zbavení funkce jednatele Josefa Luča pro nečinnost a na jeho místo byl zvolen pan Anýz. Současně byl zvolen i zástupce pokladníka, kterým se stal Rudolf Rybníček. Na této schůzi byla rovněž podána informace o přijetí družstva dospělých do mistrovské soutěže, a to do Říčanského okrsku, oddělení 17. Prvními poválečnými mistrovskými soupeři SK Háje se tedy staly fotbalové kluby z Dobřejovic, Pitkovic, Hrusic, Horních Měcholup, Újezdu u Průhonic, Kunic, Královic a Všestar.

První hřiště obrozeného klubu bylo slavnostně otevřeno dne 4.září 1946 s příslušnou parádou, včetně taneční zábavy. Součástí otevření hřiště bylo i utkání "jubilejních XI" Hájů a Petrovic, které skončilo vítězstvím domácích 3:1. V této době se do aktivní činnosti zapojují již další naše mužstva - "rezerva", dorost a žáci, kteří hrají příležitostně přátelská utkání. Dochované záznamy přinášejí zmínku o tehdejším kádru "A" družstva, které nastupovalo pod vedením trenéra Vrány obvykle ve složení : Smolík, Kutina, Novák Ant., Šimáček, Rybníček, Sobotka, Novák Jos., Anýz , Vrána, Ježdík, Velebil.


Popěvek:

Sparta HÁJE to jsme my,fotbalisté stvořený. Fotbal to je naše krása, když nám nikdo nenapráská - hurá. Křídla pěkně centrují, halvové na gól šutují. Hurá, hurá



Hájecký šuter









Na valné hromadě, konané dne 16.března 1947 v restauraci "U Jelínků", byl zvolen výbor, jehož předsedou se stal opět Ladislav Rovenský, místopředsedy byli ustanoveni Ant. Novák a Fr. Černý, jednatelem VI. Anýz, sekretářem Josef Novák, hospodářem Václav Novák. Z dalších událostí roku 1947 stojí za zmínku incident při zápase v Průhonicích s tamní SK Čechie, kdy vnikli na hřiště příznivci obou klubů a zápas nemohl být dohrán. Tehdejší "trestní komise" příslušného hracího oddělení potrestala oba kluby ztrátou 2 bodů a výsledkem 0:3. SK Háje podal odvolání do "župního výboru". Jak však zmíněný incident nakonec dopadl naše dostupné materiály nepřinášejí. Ze záznamů roku 1948 je však nepochybné, že počátkem toho roku byly veškeré sportovní styky s Čechií Průhonice v důsledku předcházející události přerušeny.


Po skončení soutěží začaly zábavy u Jelínku, kde se konaly čaje, dívčí věnečky a podobné akce a jedenkrát do roka také Karneval. Zvala se celá vesnice a z vybraného vstupného jsme měli zajištěnou hudbu a nájem sálů. Za zimu se vydělalo na dresy a na údržbu kabin pro příští sezónu.

Když na Hájích nebyla žádná zábava jezdilo se na kole do okolních vesnic. Jezdilo nás na kole 10 až 15 chlapců. Vedoucí výpravy : Sobotka František, Votruba Antonín. Náramná zábava byla cesta domů, byli jsme v náladě a nohy již nechtěly poslouchat.




V srpnu 1948 rezignoval na funkci předsedy klubu Ladislav Rovenský a jeho místo zaujal dosavadní první místopředseda Antonín Novák. Na výborové schůzi dne 18.ledna 1949 bylo projednáno začlenění klubu do Sokola Chodov a současně byli zvoleni do výboru Sokola - Rudolf Rybníček a Ladislav Rovenský. V březnu 1949 odstoupil z funkce sekretáře Josef Novák, novým sekretářem se stal František Pěkný. Na členské schůzi 19.srpna 1950 byly projednávány vážné nedostatky v práci jednotlivých funkcionářů a současně bylo rozhodnuto o změnách ve výboru. Své funkce se vzdal dosavadní předseda Antonín Novák a nahradil jej František Pěkný. Místopředsedou zůstal pan Černý, pokladníkem Rudolf Rybníček, sekretářem byl zvolen Jaroslav Novák, jednatelem Vl. Anýz, hospodářem Josef Mašek.



K vítězstvím našich družstev, přispívalo i skandování pana Hladíka - "Chlapci do toho!".
Běda při nakopnutí nebo sražení některého z našich hráčů! To pak museli chlapi držet zcela nepříčetného Václava Voltra, aby nevnikl na hřiště a nevrhl se na soudce.

Při mistrovských zápasech venku s námi jezdily i dva autobusy plné našich fandů, zájem o fotbal byl v té době obrovský.





Hájecká neděle









V roce 1950 se klub přejmenoval na Sokol Háje. Hřiště kopané se přesunulo o 500 metrů výše do polí - bylo to již naše páté hřiště. Toto hřiště nám pomohlo stavět státní rybářství, neboť opravovalo buldozery a tím zkoušeli stroje. Rovněž se stavěla nová budova šaten na kterou sehnal peníze na okrese Praha východ pan Španihel Josef.





O činnosti v letech 1950 - 1953 nejsou známy archivní materiály. A tak můžeme konstatovat, že skončila první etapa činnosti klubu, která byla poznamenaná válkou, ale především budováním. To vše předznamenalo další činnost.





3. Do výstavby sídliště (1953 - 1971)


11.září 1953
se konala ustavující schůze výboru nově vzniklého Sokola Háje. Tím začíná další etapa činnosti klubu. Předsedou byl zvolen Jaroslav Král, sekretáři Mil. Novák a Miroslav Knotek, jednatelem Karel Hladík, pokladníkem Karel Dvořák. Trenérem mužů "A" se stal František Pěkný, správcem hřiště Václav Chvátal. Dne 18.10.1953 se konala první výroční schůze oddílu kopané Sokola Háje za účasti 20 členů, která potvrdila ve funkcích všechny členy výboru. V listopadu téhož roku odchází do základní vojenské služby dosavadní jednatel Hladík a jeho funkce se ujal nestor hájeckého fotbalu Ladislav Rovenský. Dokumenty z roku 1954 přinášejí záznamy o tom, že člen oddílu František Pěkný byl zvolen do okresního výboru Sokola.
Počátek roku 1954 je ve znamení příprav na budování nového hřiště. V dubnu 1954 zahajuje mužstvo dospělých účast v soutěži, činnost obnovují i žáci přátelským utkáním se Sokolem Dolní Měcholupy a vítězí 1:0.
Členská schůze 7.10.1954 přináší opět podstatné změny ve složení výboru, jednatelem se stává Zdeněk Fiala, hospodářem Václav Novák, pokladníkem František Kuneš, kulturně propagačním referentem Jiří Kasal, předseda Jar. Král ve funkci zůstává. Výbor fotbalu v té době řídí nejen fotbalisty, ale organizuje nácvik na Spartakiádu a jiné způsoby cvičení, stává se výborem celého Sokola Háje.
Jedinou zprávu o umístění fotbalistů z té doby přinášejí archivní dokumenty z roku 1954, kdy se Sokol Háje umisťuje ve III.třídě na 5.místě. Tak zvaným vedoucím oddílu je v té době Václav Novák a trenérem mužstva dospělých Kasal.
Období od dubna 1955 až do konce tohoto roku se nachází Sokol Háje ve velké pasivitě, výbor se sešel na řádné schůzi prakticky až 8.ledna roku 1956. Proto nejsou k dispozici ani záznamy o fotbalovém dění v té době, z dostupných dokumentů však vyplývá, že družstvo nehrálo v roce 1955 žádnou mistrovskou soutěž.


Výstavba šaten na Hájích










V dubnu 1956 převzal funkci jednatele za nečinného Zdeňka Fialu Josef Španihel. Mužstvo dospělých je opět přihlášeno do soutěže. První mistrovské utkání podzimního kola v roce 1956 bylo sehráno dne 26.8.1956 opět na nově vybudovaném hřišti se Sokolem Horní Měcholupy, tentokráte s výsledkem 1:1. Mužstvo se ujímá nový trenér Šístek. Oddíl kopané dostává od "okresu" dotaci 15 tisíc korun na výstavbu kabin, takže přelom roků 1956/1957 je i nadále ve znamení výstavby.
V roce 1957 bylo založeno "B" družstvo dospělých a jeho vedoucím byl ustaven Karel Dvořák. "A" družstvo je v roce 1957 zařazeno do IV.třídy okresu Praha - východ, kde jeho soupeři byla družstva Újezd u Průhonic, Kamenný Přívoz, Cholupice, Jesenice, Okrouhlo, Hradištko, Chodov, Zlatníky, Kostelec, Horní Měcholupy. V průběhu I.pololetí 1957 se daří založit družstvo žáků. Výbor fotbalového oddílu i celé TJ Sokol Háje v té době pracuje již pod vedením nového předsedy Josefa Přibyla, místopředsedou se stává Josef Chudomel, jednatelem Josef Španihel, hospodářem František Kuneš.
Dne 25.července 1954 se "A" družstvo mužů zúčastnilo turnaje v Petrovicích, spolu s domácím družstvem, Horními Měcholupy a Újezdem u Průhonic.







Žáci 1957 - Stojí :Konáš Rudolf, Vendl Petr, Chudomel Josef, Rybníček Rudolf, Moudrý Antonín, Novák Josef; Sedí : Čepek Karel, Víšk Loboš, Čech Jaroslav, Soukup Jiří, Moudrý Rudofl







V červenci 1957 nahrazuje u "B" družstva dospělých ve funkci vedoucího František Pěkný Karla Dvořáka. Konečné účtování poločasu v roce 1957 znamená I.místo v tabulce pro družstvo "A" dospělých. "béčko" začíná přátelsky s Hostivaří, jeho činnost je však neuspokojivá, stejně jako družstva žáků. Konstatuje se, že vedoucí obou družstev Pěkný a Kopic neplní dostatečně své funkce.

Na výroční členské schůzi dne 19.ledna 1958 za účasti 24 členů byl zvolen osmičlenný výbor Sokola Háje totožný s výborem fotbalu. Jeho předsedou se stává opět Josef Přibyl st., místopředsedou Josef Chudomel, jednatelem Miroslav Knotek, který však tuto funkci nepřijal. Za zmínku stojí, že do okresní fotbalové jedenáctky jsou doporučeni Miroslav Knotek, Josef Černý a Jar. Jirásek.
Dne 27.4.1958 vstupují do mistrovské soutěže žáci zápasem se Sokolem Újezd s výsledkem 0:5, v dalších zápasech pak opět prohrávají se Sokolem Dubeč 0:7 a Dolními Měcholupy 1:6. Vedení družstva žáků pak přebírá trenér Rybníček. Rovněž "B" družstvo dostává nového vedoucího - stává se jím Knotek st., který tuto funkci bude vykonávat k dosavadní funkci správce. "A" družstvo se stává vítězem IV.třídy a postupuje do III.třídy.
K prvnímu zápasu ročníku 1958/1959 v této třídě proti Sokolu Radlík nastupuje pod vedením staronového trenéra Kasala. Dalšími soupeři v této třídě nováčkovi družstva Kamenice, Psár, Zvole, Točné, Cholupic, Průhonic, Krhanic, Dubče, Břežan. Kromě sportovní činnosti "žijí" fotbalisté v této době již třetím rokem starostmi s budováním nových kabin na hřišti. Výstavba však nepokračuje tak, jak by bylo třeba, neboť se velmi obtížně shánějí brigádníci. Pokračují i nadále problémy kolem vedení "B" družstva mužů a žáků. Dospělým se dostává opět nový vedoucí, tentokrát pan Hell, na každý zápas žáků pak je vedením pověřen vždy jeden člen výboru.Tak zvaným vedoucím oddílu kopané je v té době František Pěkný.

Na konci sezóny 1958/1959 se konečně daří pro žáky zabezpečit vedoucího a trenéra v jedné osobě - pana Duška. K oslavě MDD pořádá oddíl dne 6.6.1959 žákovský turnaj, kterého se zúčastnili ještě žáci Průhonic a Újezdu. Do soutěží ročníku 1959/1960 jsou opět přihlášena družstva "A" mužů a žáků.



Žáci 1957/1958 - Stojí : Šunda Václav, Ježdík Ladislav, Voltr Václav, Rybníček Václav, Dolejší Milan, Chvátal Ladislav; Sedí : Dvořák Karel, Rybníček Rudolf, Novák Josef, Skalický Jaroslav









Výročí členské schůze dne 25.10.1959 volí 10ti členný výbor TJ Sokol Háje, v jehož čele zůstává opět Josef Přibyl, místopředsedou je zvolen Jiří Kasal, jednatelem Josef Chudomel, hospodářem František Kuneš, zodpovědným členem za výstavbu byl určen i nadále Josef Španihel. Vedoucím oddílu kopané je opět Václav Novák, avšak pouze do června 1960, kdy je z funkce za kázeňský přestupek (archivní materiály bohužel neuvádí jaký) odvolán. Jeho funkci přebírá dosavadní místopředseda Kasal a místopředsedou se stává Josef Chudomel.





Z výroční zprávy oddílu : "Je nutno dáti do naší jednoty mládí, abychom pro další roky měli zdravý základ a žádné staré primadony, za kterými jsme museli v minulém období chodit a prosit, aby chodili hrát kopanou, kterou měli lidé na Hájích vždy rádi."



"A" mužstvo 1958/59 stojí: Novák V. - vedoucí, Černý J., Strakatý O., Novák M., Linhart Z., Hodek J., Fiala Z., Kasal J., Kofr J., sedí. Knotek M., Čech J., Žemlička J.






Do soutěží ročníku 1960/61 je přihlášeno 1 družstvo dospělých a 1 družstvo žáků. Po územní reorganizaci jsou družstva zařazena do soutěží okresu Praha - západ. Ještě před zahájením soutěže bylo však rozhodnuto odhlásit žáky pro jejich nezájem o sportování. Zpráva z výroční členské schůze, konané dne 22.1.1961 přinesla velmi kritický pohled na činnost v roce 1960 a předcházejícím období. Sportovní bilance fotbalistů byla přitom v roce 1960 v podstatě uspokojivá: 23 zápasů, 11 vítězství, 7 proher, 5 remíz.



Háje - Kamenný Přívoz - 0:2 rok 1966









Na uvedené výroční schůzi byl zvolen opět nový výbor TJ Sokol Háje ve složení předseda Jiří Kasal, místopředseda Josef Španihel, jednatel Jaroslav Chudomel, politickovýchovný pracovník - Luděk Mimra, hospodář - Saidl Rudolf, dalšími členy výboru se stali Josef Černý, Jaroslav Hodek, Josef Chudomel st., Josef Chudomel ml., Miroslav Knotek a František Pěkný.
Na následující výborové schůzi byli pak zvoleni funkcionáři fotbalového oddílu. Vedoucím oddílu se stal František Knotek, správcem domu Jaroslav Hodek, výběrčím příspěvků Josef Chudomel ml., trenérem dospělých Josef Černý a členy trenérské rady Josef Chudomel st. a kapitán mužstva Miroslav Knotek.
František Knotek zůstává ve funkci vedoucího oddílu kopané jen do srpna 1961, kdy pro nedostatek času se jí vzdává a jeho místo dočasně zaujímá Josef Španihel. V té době se vzdává rovněž Jiří Kasal funkce předsedy TJ Sokol Háje z důvodu odstěhování mimo obec.



Muži 1966 - Ježdík, Chudomel, Pomahač, Mašek, Rybníček V., Jedlička, Kutina, Rybniček R., Štych (bez pořadí)








Na výroční členské schůzi 10.12.1961 je předsedou TJ zvolen František Pěkný, místopředsedou Josef Přibyl ml., jednatelem Josef Španihel, hospodářem Josef Chudomel ml., staronovým vedoucím oddílu kopané se stal Václav Novák. Výroční členská schůze konstatuje, že činnost TJ byla v roce 1961 nejslabší za poslední tři roky. Stále ještě probíhala výstavba kabin na fotbalovém hřišti, na níž bylo vyčerpáno již 37 188,- Kč a pro rok 1962 obdržela TJ Sokol Háje od OV ČSTV ještě 3 000,- Kč.
Do mistrovské soutěže ročníku 1962/1963 je přihlášeno "A" družstvo dospělých a opět žákovské družstvo, tentokrát pod vede ním vedoucího Novotného. O výsledcích prvního družstva hovoří archivní záznamy z podzimu 1963. Se Sokolem Písnice vítězí 3:0, s SFK Radlík 1:0, na domácím hřišti podlehlo pak družstvo Sokolu Břežany 0:1. Funkci vedoucího oddílu v té době zastává pan Jirásek.


Trénink žáků 1968








Další výroční členská schůze fotbalového oddílu a TJ Sokol se konala 1.12.1963. Po provedených volbách výboru zůstává ve funkci předsedy František Pěkný, jednatelem Josef Chvála, pokladníkem se stává Josef Chudomel, hospodářem Zdeněk Hrubý. Opět se rozvíjí činnost družstva "B" dospělých pod vedením J.Nováka ml., "A" družstvo pak zahajuje jarní část mistrovské soutěže s Baníkem Hostivař. Opět nastává střídání ve funkci vedoucího oddílu kopané, kterou krátce zastával Josef Španihel a v srpnu 1964 ji předá Bedřichu Černému, který se stal i vedoucím prvního družstva. Správcem hřiště je v té době Zdeněk Hrubý. Vzhledem k tomu, že větší část členů žákovského družstva přešla do dorostu, je založeno družstvo této věkové kategorie.



Staří páni - 1971, stojí vedoucí Novák V., Kokoška, Španihel, Jelínek, Sobotka, Kasal, Rybníček, dole - Novák M., Hodek, Fiala, Routek, Kocourek











Nastává období, kdy se nám nedostávají archivní materiály. Jde o léta 1965 - 1975. Jde však o dobu velmi významnou, takže pouze telegraficky. Od roku 1968 se území obce Háje stává součástí města Prahy, ruší se MNV Háje a tento přechází do MNV Chodov. Rozhoduje se o výstavbě nového sídliště, na tu dobu velmi moderního. V roce 1971 naposledy oddíl ztrácí hřiště, bohužel tentokrát na dlouhých 15 let. Zmenšuje se členská základna, hraje se na vypůjčených hřištích. Náhradní hřiště slíbené na rok 1972 se ztrácí v nedohlednu.



"A" muži z roku 1970, Kutina; Davídek, Petřina, Voltr, Mašek, Kocman, Ježdík, Španihel - vedoucí; Vesecký, Dub, Grol, Lacina, Raschman













4. Těžké časy (1972 - 1984)



Roky bez vlastního hřiště.
Po ztrátě vlastního hřiště v roce 1971 nastaly těžké časy pro náš oddíl. V následujících letech probíhala jednání o výstavbě našeho náhradního hřiště. Původní předpoklad dokončení byl na rok 1972, ale jak všichni víme, tento se protáhl na celých dlouhých 14 let. Posuďte sami, zda tato jednání o našem novém hřišti byla jednoduchá či nikoli?







Tělocvičná jednota Praha 4-Háje
11. listopadu 1970

od VHMP VS


Výstavba hl. m. Prahy - Výstavba sídlišť zajišťuje jako investor výstavbu Jižního Města. Touto výstavbou (1.stavbou I.ss) bude koncem 1. čtvrtletí 1971 částečně dotčeno Vaše fotbalové hřiště, které je vybudováno i s šatnou na pozemku 1336/1 - kat. území Praha 4-Háje. Později na této ploše bude pokračovat výstavba 4. stavbou I.ss, čemuž bude nutně předcházet likvidace hřiště a šatny. Toto vám dáváme na vědomí proto, abyste si mohli včas na jarní kolo sportovních soutěží zajistit náhradní hřiště.





Dorost z roku 1971










VHMP VS
28. listopadu 1972

od ředitele Investorského úřadu


TJ SK Háje nám oznámila, že v rámci výstavby Jižního Města započali jste s demolicí jejich hřiště na území obce Háje. Zatím jste údajně zryli jednu polovinu hřiště na fotbal a zničili jste jednu fotbalovou branku. V demolici hodláte dále pokračovat. Z dále předložených dokumentů však vyplývá, že nejen jednota sama, ale i její nadřízený orgán tj. MV ČTO nesouhlasí s likvidací hřiště, dokud nebude vybudováno hřiště náhradní. V tomto směru jste měli dále jednat s projektantem náhradního hřiště (PPÚ atelier 11). Přes tato ujednání a dohody začali jste svémocně s částečnou demolicí hřiště, aniž by náhradní hřiště bylo v předstihu zajištěno a postižené jednotě umožněna činnost.
Žádáme Vás proto, abyste demolovanou část hřiště uvedli opět do pořádku a neprodleně dokončili jednání, o nichž došlo mezi stranami k dohodě. Nestane-li se tak v nejkratší době, použijeme všech právních prostředků, které zaručují ochranu před předčasným rušením sportovního areálu. Očekáváme Vaší zprávu obratem a jsme s pozdravem.




V Praze 21.3.1973

Za výbor Sokol Háje Josef Špaňhel



..... při zahájení výstavby JM jste započali bez našeho souhlasu, což je v rozporu s vládním usnesením č.21/57, s likvidací našeho hřiště a postupem dalších stavebních prací jste znemožnili veškerou naší sportovní činnost.





Staří páni 1973 stojí: Hodan, Rybníček, Černý, Sobotka, Španihel, Pěkný, sedí: Strakatý, Hrubý, Chudomel, Kocourek












Tělových. jednota Praha 4-Háje
1. října 1980

od investičního odd. ČÚV ČSTV


Vážení soudruzi,

v květnu letošního roku jste se obrátili s prosbou o pomoc na kancelář prezidenta ČSSR ve věci zabezpečení výstavby tělovýchovného zařízení pro Vaši jednotu. Váš dopis byl postoupen k přešetření ČÚV ČSTV. Ten písemně požádal generálního ředitele VHMP VS o vyjádření a zajištění výstavby. Odpověď Vám připojujeme v příloze dopisu na vědomí. Věříme, že zásah VHMP bude splněn a stavba bude ve slíbených termínech realizována.




... z výroční schůze










Místopředseda ÚV ČSTV

25. srpna 1980

od VHMP VS


Vážený soudruhu,

k Vašemu dopisu ze 7. srpna 1980, který se týká problémů spojených s výstavbou náhradního hřiště pro těl. jednotu Háje sděluji, že průtahy byly způsobeny vážnými problémy spojenými se zahájením výstavby tohoto velkého městského souboru a později dodavatelským nezájmem převzít stavbu náhradního hřiště do výrobního programu. Po překonání těchto potíží se vyskytly nové problémy se způsobem financování a v roce 1979 byl konečně na vlastní výstavbu rezervován limit z prostředků na účelové investice NVP, který nemohl být využit pro projekční nepřipravenost způsobenou obtížným jednáním o rozsahu náhradní investice mezi uživatelem, projektantem a investorem a pro požadavek dodavatele na převedení stavby do komplexní bytové výstavby.
V současné době se podařilo získat souhlas České plánovací komise ze dne 24.6.1980 realizovat stavbu o rozpočtových nákladech cca. 5,5 mil. Kčs. Předpokládá se zahájení stavby 03/81 a dokončení06/82. Dodavatelem jsou Inženýrské a průmyslové stavby.



... z výroční schůze 1980 - 50let Hájů













Dne 14.2.1981

ze zprávy Fr. Pěkného, předsedy komise výstavby na výroční konferenci
".... otázka náhradního sportoviště je již od roku 1971 diskutována na všech členských schůzích naší TJ. Od té doby výbor usiluje o splnění tohoto oprávněného požadavku-za původní hřiště získat náhradní. Před cca 23-30 lety byly Háje malou organizací, která neměla více než 150 členů, a přesto si dokázala ve druhé polovině padesátých let vybudovat to svoje původní sportoviště. Nebylo velké ani honosné, ale plnilo svůj účel. Bylo vybudováno dobrovolnou prací členů. Od roku 1971, kdy se zahájilo jednání s VHMP VS v otázce náhrady "in natura" se konalo mnoho jednání, a některé dokonce na státní arbitráži. S touto desetiletou historií těchto jednání vás zde seznamovat nebudu, protože to jsou fakta minulosti. Nás především zajímá, co bude dál. Jenom bych chtěl ještě dodat, že o náhradě sportoviště byla uzavřena řádná smlouva dne 22.6.1973 mezi VHMP VS a TJ Háje, která platí dodnes. Ze strany VHMV však není plněna ...."


zájezd Mojžíř 1973, stojí Španihel J., Petřina, Davídek, Novák Josef, Kutina, Dolejší, Kocourek, Chudomel, dolní řada Dub, Kreps, Ježdík, Novák Jiří, Mašek














Jak jsme již konstatovali, v roce 1971 bylo zrušeno hřiště, náhradní plánované na rok 1972 nebylo. Do ročníku 1975/1976 byla přihlášena družstva dospělých a dorostu. Utkání hrála obě naše družstva na hřišti Sokola Horní Měcholupy. Probíhá dále usilovné jednání o zahájení výstavby náhradního sportoviště, a to až na nejvyšší politické úrovni. Vše je však marné. Dne 17.1.1976 se konala společná schůze fotbalového oddílu a celé TJ Háje, na níž byl zvolen předsedou TJ Josef Španihel a členem výboru TJ Antonín Levý, pověřený vedením oddílu kopané. Ve dnech 3.- 4.7.1976 se uskutečnil zájezd družstva dospělých do Mojžíše u Ústí nad Labem. Zmínky o umístění našich družstev v mistrovské soutěži archivní materiály nepřinášejí.



Do soutěží ročníku 1976/1977 jsou přihlášena dvě družstva dospělých a družstvo dorostu. Dne 25.11.1976 je předáno budoucímu dodavateli IPS Praha staveniště pro výstavbu sportovního areálu, faktická výstavba však začíná až o 5 let později. A naše družstva jsou zatím stále hostem v Horních Měcholupech.



Do soutěží ročníku 1977/1978 byla opět přihlášena 2 družstva dospělých ve III.třídě a družstvo dorostu ve II.třídě, domácím hřištěm byly opět Horní Měcholupy. Před zahájením soutěží byl ustaven samostatný výbor oddílu fotbalu ve složení : Vladimír Ježdík - předseda, Antonín Levý - sekretář, Josef Španihel, Josef Chudomel a Dolejší jeho členové. Do soutěže vstoupilo "A" družstvo dospělých neslavně - prohrálo s "béčkem" Dolních Počernic 0:9.


Výroční členská schůze fotbalistů, hodnotící rok 1977 se konala dne 28.ledna 1978. Konstatovala mimo jiné, že za pronájem sportoviště v Horních Měcholupech jsme museli zaplatit za rok 10 000,.- Kč.
Fotbalový oddíl má v této době 79 členů a přesto muselo být "B" družstvo dospělých v následující sezóně odhlášeno z probíhající soutěže, neboť nebyly ani finanční prostředky na další činnost, ani hřiště, neboť fotbalisty Horních Měcholup postihuje stejný osud jako naše, ztrácejí dne 1.8.1978 hřiště z důvodu výstavby sídliště Horní Měcholupy - Petrovice. Tam až došla laxnost našich orgánů, když měly rozhodnout o výstavbě náhradních sportovišť právě tam, kde začínalo bydlet tisíce lidí.




V červnu se dorost účastní turnaje v Dolních Měcholupech a po výsledcích : TJ Solidarita 6:2, Sokol Štěrboholy 2:0, Sokol Dolní Měcholupy 4:1 se stává vítězem turnaje hráč Blahoslav Dolenský se stává nejlepším obráncem turnaje.
26.listopadu 1977 bylo dosaženo významného úspěchu. Na turnaji dospělých u příležitosti VŘSR, pořádaného Slavojem Chodov, naše družstvo zvítězilo přes silnou konkurenci domácích, dále TJ Vršovice 1870 a TJ Valy.




Dorost hraje na Chodově stojí: Matula J., Paprčka L., Kubr, Štich M., Routek J., Knotek J., sedí: Knotek M.,Vyskočil J., brankář Introvič, Šonka M., Gorodi F.








zdroj Rudé právo 1978



"....... vzal jsem si tenhle úkol za svůj. Prostudoval jsem stanovy ČSTV, sestavili jsme pětičlenný přípravný výbor a podali žádost o založení TJ. Na OV ČSTV Praha 4 nám doporučovali spojit se s některou již existující organizací. V úvahu přicházeli dvě.
Zatímco v Sokole Háje o nás valný zájem nejevili, pochopení jsme našli v Sokole Chodov. Při jeho výroční konferenci (25.února 1978 pozn. red.) proběhlo sloučení. ......"


Uvedený monolog patřil mladému člověku ing. Vladimíru Dyndovi, kterému se vznikem jednoty přibyly nemalé povinnosti jejího místopředsedy. Vladimír Dynda pokračuje "...... a také bychom se v budoucnu dali dohromady se Sokolem Háje. I když nás jednou odmítli. Vždyť se tu často dělá dvakrát totéž. Usnadnila by se spousta organizační práce......"


Asi to nebude jednoduché. Neboť i ono rozhodování na výroční schůzi Sokola Chodov mělo daleko k jednomyslnému. Nakonec ale tohle rostoucí město vzali na vědomí i ti, co před ním dlouho zavírali oči.










přátelský zápas na Chodově 1980








V ročníku 1978/1979 nachází náš oddíl domácí prostředí v Chodově. Díky přílivu mládeže z Jižního Města bylo možno přihlásit do soutěží 2 družstva žáků, dorost a muže. V říjnu 1978 má oddíl 68 členů. Výroční členská schůze, hodnotící rok 1978, se konala dne 28.1.1979 v "Modré škole" na našem sídlišti.


Smlouva o dočasném užívání tělových.zařízení mezi TJ Chodov a TJ Háje ze dne 20.12.1979.


I. TJ Chodov dává touto smlouvou do dočasného užívání hřiště pro kopanou včetně šaten a soc. zázemí pro plánované zápasy mužstva dorostu, st. žáků a ml. žáků TJ Háje na základě rozpisu.

II. Doba užívání uvedených zařízení je od 1. ledna 1980 do 31. prosince 1980.

III. Náhrada za užívání zařízení je stanovena takto :


a) 320,- Kč za každé sehrání utkání dorostu

b) 220,- Kč za každé utkání žáků

c) Odměna správci hřiště se podle smlouvy o pracovní činnosti stanovuje ve výši 340,- Kč měsíčně.





Další období činnosti oddílu až do roku 1985 je charakterizováno "hostováním" na hřištích v Chodově a později v Šeberově. Oddíl měl v té době průměrně okolo stovky členů ve čtyřech družstvech. Po Vladimíru Ježdíkovi převzal funkci předsedy oddílu na jeden rok Jiří Novák, současný předseda TJ a v roce 1982 na výroční schůzi dne 23.1.1982 byl v doplňovacích volbách výbor posílen o Dr.Miroslava Šonku, který se stává poté předsedou klubu. Ve výboru jako místopředseda pracoval rovněž dlouholetý člen TJ Miroslav Knotek a později i Jiří Dubský.


Hostujeme v Šeberově - v popředí (zleva) Paprčka, Boček, Čermák










V sezóně 1981/1982 nastupovala v soutěžích 4 mužstva. Mladší žáci vedení Jiřím Dubským, st.žáky vedl A.Levý, dorost Jan Patočka a "A" mužstvo vedli Vladimír Ježdík s vedoucím Miroslavem Šonkou. K největším úspěchům té doby patří účinkování dorostu v I.třídě a jednoroční působení "A" družstva dospělých ve II.třídě v ročníku 1983/1984, kam postoupilo jako druhé ze skupiny III.třídy spolu se Sokolem Šeberov. U tohoto postupu byli pod vedením trenéra Zdeňka Bočka hráči Miroslav Routek, Miroslav Knotek ml., Jindřich Vyskočil, Michal Šonka, Neklan Novák, ing. Blahoslav Dolenský, Pavel Landa, Jan Matula, Ivo Salcman, Milan Partyka, Standa Dvořák, Antonín Čermák, Luboš Grolla, František Mašek. Dne 29.1.1983 se v klubové místnosti na starém národním výboru, dnešní objekt Městské policie, uskutečnila výborová schůze za účasti místopředsedkyně TJ Háje p. Obermajerové, na které byli ustanoveni Dr. Šonka Miroslav-předseda, M. Knotek st.-místopředseda, A. Levý -sekretář, J. Dubský - metodik, J. Španiel - hospodář. Dále jsou přítomni M. Hájek ,J. Chudomel a J. Horník.

Starší žáci1985 stojí: Matoušek M., Rittich M., Horník M., Sládek V., Dlouhý P., Mládek D., sedí: Matoušek R., Merhaut J., Habelsberg D., Vorlíček K., Kříž P., Vaněk M.







V sezoně 1983/1984 trénuje mládež na hřišti při ZŠ Zupkova, dnes ZŠ Ke Kateřinkám, přípravku trénuje p. Švec, ml. žáky A.Levý, st. žáky M.Knotek st. a dorost J. Dubský za pomoci kapitána Ládi Polanského. V této sezoně končí trenérskou činnost trenéři Knotek, Švec a Dubský, A.Levý odchází do Slavoje Praha. Starost o mládež přebírá Jan Horník, kterého přivedl v roce 1982 z Kunratic Miloš Hájek. Do otevření vlastního hřiště zbývají ještě dva roky a na schůzce, které se zúčastnili Jan Horník, Karel Liška a Jiří Ševčík se rozhodlo o další budoucnosti fotbalové mládeže na Hájích. Uskutečňuje se první nábor kluků na ZŠ Zupkova, trenér Horník přihlašuje do soutěží přípravku, Karel Liška přebírá ml. žáky, dopisem se oslovují zbytky st. žáků, které přebírá Miloš Chládek.




Beseda v ZŠ Zubkova (dnes Ke Kateřinkám)
Antonín Panenka a Jaroslav Cejp











Klub musí reaguvat na obrovskou a bolestnou proměnu starých Hájů, které se staly součástí panelového města, které nemá v republice obdoby. Zájem obyvatel je veliký, přicházejí další zájemci o práci s dětmi, převážně z řad rodičů, Pavel Jireš, Milan Šustr, Jirka Ševčík, Mirek Pitelka, Ivan Machač, Petr Tater, Milan Jirčík, Marti Virčík, Pavel Jíša, Pavel Hamšík, Milan Matoušek, Petr Hájek, Petr Podlešák a další.



Výstavba hřiště se po dlouhých 14 letech blíží ke zdárnému konci, o problémech s výstavbou by mohli dlouho hovořit funkcionáři fotbalu Josef Chudomel, Mirek Knotek, Mirek Šonka, Josef Španiel, Miloš Hájek a v neposlední řadě Jiří Syrový jako stavební dozor. V tomto období došlo také k převratným změnám v postavení klubu v regionu vznikajícího Jižního Města. Klub neodolal tlaku nově založené TJ Jižní Město a došlo ke sloučení.

stará garda - Knotek M.,Horník J., Boček Z., Havlíček J., Dvořák S., Kutina J. - spávce, -----, Dr.Šonka M. - předseda, Španěl J., Mašek F., Chudomel J., Novák N., Chvojka S., Ševčík J., Routek M. st.







Skutečností zůstává, že výstavbě sídliště muselo ustoupit historické hřiště Sokola Háje, po 14 letech se fotbalisté vrací na domácí půdu jako jeden z oddílů TJ Háje Jižní Město.


O tom co jsme za ta léta udělali se těžko hovoří a především je až nepředstavitelné, co muselo vedení i samotní hráči vydržet, aby přenesli oddíl na podzim roku 1985, neboť právě tam začíná novodobá historie našeho klubu.



Muži A 1984/85 stojí: Matula J., Grolla L., Konečný K., Tesař A., Routek M., Boček Z. - trenér, Dolenský B., Dvořák S., sedí: Halaška J., Šonka M., Novotný T., Partyka M., Balík Martin., Salcman I., Landa P.






další pokračování Hájecké historie bude na webových stránkách do 30.7.2010 a budeme pokračovat od roku 1985 dále.



stránku připravili: Josef Chudomel, Miloš Hájek, Josef Vosátka, Jan Horník, David Kopec a Filip Semorád


sobota 19.6.2010 | Klub | Přečteno: 5190

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

18.4.2024, 17:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší žáci A (2009)
20.4.2024, 09:00, Xaverov UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
20.4.2024, 10:15, Březiněves T.
Březiněves – FC Háje
Muži A
20.4.2024, 10:30, Háje UMT.
FC Háje – Vršovice
Mladší dorost B
20.4.2024, 10:30, Újezd nad Lesy T.
Újezd n. Lesy – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
20.4.2024, 10:45, Union Strašnice T.
Union Strašnice – FC Háje
Muži B
20.4.2024, 11:00, Xaverov UMT.
Xaverov – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
20.4.2024, 11:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Náchod
Starší žáci A (2009)
20.4.2024, 13:30, Nad Přehradou T.
FC Háje – Náchod
Starší žáci B (2010)
21.4.2024, 09:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší přípravka B (2014)
21.4.2024, 09:00, Braník UMT.
Braník – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
21.4.2024, 12:00, Koloděje T.
Koloděje – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
21.4.2024, 12:00, Nad Přehradou T.
ELFA – FC Háje
Starší přípravka B (2014)
21.4.2024, 14:30, Háje T.
FC Háje – Zbraslav
Starší dorost
21.4.2024, 17:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Mladší dorost A
21.4.2024, 17:00, Štěrboholy T.
Štěrboholy – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
21.4.2024, 17:00, Nad Přehradou T.
FC Háje – ČAFC
Mladší žáci A (2011)