Trénink

Změny pro soutěžní ročník 2010/2011

Změny pro soutěžní ročník 2010/2011
Vážení rodiče, fotbalisti, fanoušci, přátelé fotbalu fotbalový ročník 2010/2011 je v mnoha ohledech jiný než ročníky předchozí. Změny se týkají zejména soutěží nejmladších hráčů (přípravek + žáků). Rád bych Vám tyto změny příbližil v tomto článku, jelikož se jedná o změny zcela zásadní pro český mládežnický fotbal.

Hlavními změnou je zejména velikost hrací plochy v závislosti na stáří (spíš tedy mládí) a tělesnou vyspělost kluků a holek. Oproti ostatním evropským státům, kde se hraje od nejnižšího věku na zmenšené hřiště v počtu 4+1, či dokonce 3+1, jsme od počátku hráli 7+1 na polovinu hřiště. Tento systém se novému vedení ČMFS příliš nezamlouval, a tak přišel na řadu projekt restrukturalizace mládežnických soutěží, především kategorie přípravek a mladších žáků.



S nástupem doktora Haška do funkce předsedy ČMFS se za pouhý rok podařilo provést několik významných věcí. Pod dohledem technického ředitele ČMFS pana Fitzela se začal vypracovávat projekt restrukturalizace soutěží přípravek a mladších žáků. První zmínky pro veřejnost o nové struktuře soutěží kolovaly na internetu v zimním období. Ve 32 stránkovém souboru nás pan Antonín Plachý (vedoucí trenérsko metodického úseku ČMFS) zasvětil do dané problematiky, poukázal na výhody menšího počtu hráčů, menšího hřiště, a nastínil první vizi toho, jak by se mělo do budoucna hrát. Tento materiál si můžete stáhnout zde - OBHAJOBA SYSTÉMU ROZVOJE MLÁDEŽE


Následovala diskuze trenérů prostřednictvím internetu, kteří měli z nového systému radost i obavy. Krok do neznáma by měl pomoci klukům k většímu zaměření na techniku, ve které v ohledu se zbytkem světa (především západními zeměmi) strádáme.


V průběhu jarní části se konaly zkušební zápasy hrané podle nově navrhovaných pravidel. Většinou končila divokým výsledkem, v utkání padalo velké množství branek.


V průběhu dubna, května prošel návrh VV (výkonným výborem) ČMFS s tím, že změny přijdou v platnost pro sezónu 2011/2012. ČMFS ovšem doporučil krajským fotbalovým svazům uplatňovat nová pravidla již od této sezony, tj. 2010/2011. Nechal to ale vyloženě na rozhodnutí každého krajského fotbalového svazu. V pořadu Na slovíčko si Otakar Černý pozval do studia již zmíněného pana Fitzela, dále pak pana Luďka Procházku - současný šeftrenér fotbalové školy Třebíč - a v neposlední řadě Radka Bejbla, který je předsedou trenérsko metodické komise pražského fotbalového svazu a šéftrenérem mládeže Viktorky Žižkov.Na video, které rozhodně stojí za shlédnutí, se můžete podívat zde: Video struktura soutěží mládeže


Na přelomu dubna a května svolal PFS (pražský fotbalový svaz) zástupce všech pražských oddílů do Edenu, kde se nový model zápasů přípravek apllikoval. Vzápětí proběhla žhavá diskuze na toto téma. Video z těchto modelových utkání si můžete prohlédnout zde:Modelová utkání


PFS se k dané problematice vyjádřil tak, že budou zachovány pro mladší žáky soutěže 10+1 a pro přípravku stávající soutěže 7+1, s tím, že paralelně budou probíhat nové soutěže 4+1 pro mladší přípravku, 5+1 pro starší. Zároveň PFS doporučil klubům, aby se družstva přihlásila do nově vzniklých soutěží, tzn. 4+1 a 5+1. Jenže v době přihlašování klubů mělo přihlašování soutěží jeden háček. Po sezóně 2010/2011 měla být soutěž analyzována a mělo padnout rozhodnutí, zda se půjde nově nastolenou cestou či dojde k navrácení se do starých zaběhnutých kolejích. Takže se klidně mohlo stát, že se kluby přihlásí do 4+1, resp. 5+1 a za rok budou opět přeřazeni do 7+1 do nejnižší možné soutěže dané kategorie.


K tomu jsme se na Hájích postavili tak, že jsme každý ročník přihlásili jak do kategorie 7+1, tak do soutěže 4+1,5+1. Jedinou výjimkou byl ročník nejmenší (2003), který měl hrát mistrovskou soutěž první rok. Zde by bylo necitlivé poslat tým do boje proti o rok starším klukům bez zkušeností, kde by se kluci zpočátku prakticky nesetkal s balónem. Máme přihlášeny tedy dvě soutěže 7+1 a dvě soutěže 5+1 pro starší přípravku. Mladší přípravka bude mít jednu soutěž 7+1 a dvě soutěže 4+1. Soutěže 4+1 se budou hrát dokonce na dvou hřištích zároveň. Neznamená to, že 2002 budou hrát vedle 2003. Jak ročník 2002, tak ročník 2003 si postaví dva mančafty, které budou hrát zároveň. Udělali jsme to proto, že máme dostatek kluků. Kdyby se hrálo pouze na jednom hřišti, kluci a holky by si moc nezahráli, při pravidelném točení by šli na zápas tak jednou za tři týdny.


Nicméně dnes je již situace jiná. Konečné materiály k soutěžím dostali zástupci klubů 30.6. na losovacím aktivu. V dostupných materiálech bylo zmíněno, že i nadcházející sezóny se ponesou v duchu menších forem zápasů. Od sezóny 2011/2012 se bude měnit velikost hřiště i pro mladší žáky, kteří odehrají poslední sezónu na celé hřiště. V další sezóně budou již hrát na půlku hřiště v počtu 7+1 hráčů, hovořilo se i o variantě 8+1 hráčů na hřiště sahající od vápna k vápnu, tzn. přibližně na hřišti o rozměrech 70x40 m. Ale i z finančních důvodů bude pravděpodobnější varianta 7+1 na půlku hřiště.


Velkou změnou v kategorii mladších i starších žáků pro letošní ročník je hokejové střídání. Hráč, který již byl vystřídán tak znovu může zasáhnout do hry, navíc trenéři nemusí řvát přes celé hřiště a mohou danou situaci vysvětlit v klidu na lavičce a poslat hráče znovu do hry, aby se pokusil o lepší řešení. Na posledních 10 minut zápasu již hokejové střídání neplatí. Do té doby může trenér střídat svévolně, ovšem vždy v přerušené hře.


Neméně revoluční změnou je i zavedení tzv. střídavých startů. Střídavý start je pro hráče mladších 17 let. Tento start umožňuje nastoupit hráči také za jiný klub, který hraje vyšší soutěž. Střídavý start z vyšší do nižší soutěžě není možný. Tento start má sloužit zejména pro šikovné hráče níže postavených klubů, aby si zkusili zahrát vyšší soutěž, aniž by museli opouštět klub.


Konečně se dostávám ke shrnutí všech změn, které se budou týkat zejména soutěží 4+1, 5+1.


Změny pro soutěžní ročník 2010/2011:



Přípravky:

- mladší přípravka hraje na hřišti 19x30m v počtu 4+1, je možné odehrát zápas paralelně na dvou hřištích

- starší přípravka hraje na hřišti 25x40m v počtu 5+1, je možné odehrát zápas paralelně na dvou hřištích

- výsledky z obou hřišť se sčítají do jednoho konečného výsledku

- penalta se zahrává ze vzdálenosti 7 metrů

- brankář nesmí hrát "malou domů" do ruky !!!

- maximální počet hráčů, kteří mohou zasáhnout do utkání je 18

- hrací doba mladší přípravky je 3x15, přestávka trvá 10 minut

- hrací doba starší přípravky je 3x17, přestávka trvá 10 minut

- při provádění volných kopů musí hráč soupeře stát minimálně 4m od míče

- zápas řídí delegovaný rozhodčí PFS

- hraje-li se utkání zároveň na dvou hřištích, druhým rozhodčím se stává určený člověk domácího klubu, nedostaví-li se delegovaný rozhodčí, hlavním rozhodčím se stává rozhodčí domácího týmu, dalšího rozhodčího určí los


Žáci

- hokejové střídání v přerušené hře

- v posledních 10 minutách se již nesmí střídat hokejově, vystřídaný hráč již nesmí do utkání zasáhnout ( zamezení taktického zdržování v závěru zápas )

- změny mladších žáků (hráči narození po 1.1.1999) od sezony 2011/2012: počet hráčů 7+1, hrací doba 2x35 minut, míč číslo 4, branky 2x5 metrů



Slovo na závěr...

Rád bych toto dlouhé povídání zakončil něčím, o čem jsem v článku nemluvil, ale je to pro fotbal velice důležité. Tou věcí je tlak na výsledek. Struktura nových soutěží bez postupů a sestupů s důrazem na práci s míčem by měla být dobrou cestou k opouštění od tlaku na výsledek. V této nejmladší kategorii by měl být fotbal pro děti radost, měl by jim přinášet smysluplné trávení volného času, což přináší tréninky. Jenže pro prcky je tím největším požitkem zápas, kdy jde jedna parta za stejným cílem, kterým je porazit soupeře a ukázat, že to už tak mladí dokážou hrát fotbal a umí hezké kousky s balónem. O dlouhodobý výsledek na úkor kvality zdaleka tak nejde. Jde o to aby se kluci postupně učili fotbal, kousek po kousku s podporou lidí, kteří jsou pro jejich vývoj nejdůležitější. Těmi jsou samozřejmě rodiče. Když rodiče dají trenérům čas a svou důvěru, postupem se budou všichni zlepšovat i na místo ne zrovna příznivých aktuálních výskledků. Honba za tabulkou je v této kategorii opravdu nesmyslná. A právě to by mohly nové soutěže přinést, jelikož jsou prozatím všechny soutěže minikopané na stejné úrovni, takže není možnost kam postoupit ani sestoupit.


Tak jako každá změna, tak i tato potřebuje čas k tomu, aby se ukázala, jestli jdeme správným směrem. Ačkoliv si myslím, že tato restrukturalizace byla ušita horkou jehlou a ještě jeden rok se mohlo počkat, aby se doladily detaily, tak jsou změny ku prospěchu českému fotbalu O tom, jestli jsme se vydali neuvidíme hned, ani ne za rok, ale tak za pět, možná deset let.


Děkuji za přečtení článku o velice důležitém tématu. Kdyby měl kdokoliv z Vás jakýkoliv dotaz či připomínku, můžete ji napsat do komentáře nebo mi napsat email na adresu Otas. Mansour@seznam.cz


Oťas Mansour


pátek 30.7.2010 | Klub | Přečteno: 3742

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost
28.4.2024, 15:00, Háje UMT.
FC Háje – H. Měcholupy
Mladší žáci B (2012)