Starší dorost

První dojmy z novinek soutěží mládeže

První dojmy z novinek soutěží mládeže
Přináším Vám své první poznatky, zejména co se týče soutěží přípravek. Budu také reagovat na schůzi komise mládeže, kde se hojně rozebíraly soutěže přípravek.

Zápis schůze komise mládeže:


M.Šrámek - na úvod uvítal členy komise mládeže a seznámil s body pro toto zasedání. Dnešním tématem bude diskuse nad ohlasy probíhajících nových soutěží přípravek v Praze.



F.Vítovský - ohlasy jsou spíše negativní, hlavně skrze rozdílné a vysoké výsledky.



J.Jindra - doporučil, aby hodnocení proběhlo až po skončení podzimní části soutěží v listopadu a navrhuje zvětšení hřišť pro 5+1.



F.Vítovský - je třeba připravit ucelená pravidla pro příští sezónu.



L.Koubek - navrhnul, aby mladší přípravky mohly hrát s míčem velikosti 3 a zároveň je také pro možnost zvětšení hřišť, současné rozměry brát jako minimální



J.Ruml - celá fotbalová veřejnost se s novými soutěžemi teprve seznamuje a trenéři i hráči se je učí, vyzval k trpělivosti.



L.Koubek - doporučil nastavit soutěže přípravek podle ročníků.



J.Jindra - navrhnul, aby se srovnaly rozměry tělocvičen s aktuálně používanými rozměry hřišť a vyzval k tomu, aby se na zimní období připravila prezentace se zapojením pozvaných trenérů a tím se pokusit vychytat plusy a mínusy.



F.Vítovský - je třeba pracovat na pravidlech pro minifotbal, lépe je připravit, jasněji zformulovat a nechat posvětit pravidlovou komisí.



KM PFS - na základě ohlasů z prvních kol soutěží přípravek na území Prahy, KM PFS doporučuje možnost rozšíření/zvětšení hracích ploch soutěží přípravek 4+1 a 5+1 maximálně o 5 metrů na šířku i délku.



J.Jindra - navrhnul, aby se na dalším zasedání KM už začaly řešit žákovské soutěže.



M.Šrámek - souhlasí a závěrem shrnuje dnešní zasedání a zmiňuje body na příští - za 1.body k vylepšení soutěží přípravek a za 2.restruktualizace soutěží žáků.



Zdroj: http://www.fotbalpraha.cz/index.php?cmd=view.oficial-report&articleID=1590




Přípravky:


Bohužel je na první pohled znatelné, že soutěže přípravek byly rozjeté příliš brzy, bez dotažení pravidel. Hlavně co se týče velikosti hřiště a rozdělení týmů do soutěží. Sice proběhly některé zkušební zápasy, jenže většinou mezi technicky vyspělejšími týmy, které se dokázaly s menším hřištěm vyrovnat. Přeci v kategorii nejmladších kluků je potřeba čas na práci s balonem, postupně se rozvíjet a ne být neustále pod tlakem a během minimálního času se rozhodnout, co provést. Určitě bych proto souhlasil s panem Koubkem, že je třeba v mladší přípravce zvětšit rozměry hřiště a zavést soutěže dle ročníků. Nciméně bych týmy dle ročníků také rozřadil na výkonostní skupiny. Soutěže můžou být uzavřené bez postupů a sestupů, nebo se vytvoří spravedlivý postupový klíč.


Určitě by bylo super, kdyby se hrálo s velikosti míčů číslo 3. Klukům se s míčem lépe pracuje, získávají tak větší cit pro míč. Věřím, že se míče číslo 3 co nevidět zavedou. Doufám, že všechny poznatky budou probrány po podzimní části sezóny na schůzi, o které svaz tvrdil, že jí svolá.


Co se týká hry samotné, tak je o poznání rychlejší. Ubylo přihrávek, přibylo velké množství soubojů. Hra je často kouskovaná, každou chvíli vylítne míč pryč ze hřiště. Tím se kluci dostávají z tempa. Možná by to chtělo zkrátit čas třetin a přidat na intenzitě - mít připraveno více míčů pro hru. Všechny týmy mladší přípravky, které jsem viděl, dodržují rozestavení 2 obránci, 2 útočníci, některé týmy se snaží zapojovat brankáře do pole jako pátého hráče, čímž vzniká přečíslení družstev, který tento styl buď neumí nebo nepraktikují. Naštěstí minimum týmů nakopává míč. Mužstva se snaží hrát po zemi.


Hřiště starších přípravek podle mě není vyloženě nutné zvětšovat. Viděl jsem minimum zápasů, přesto jsou zde hráči lépe technicky vybavení, neboť jsou starší. Výsledky i hra se zdá být vyrovnanější. POkud máme ale připravit hráče pro kategorii mladších žáků, rozměry by to chtělo upravit. V mladších žácích se již využívá volný prostor, roztahuje se hra, přibývají delší přihrávky a to může být pro kluky náhlý přechod, jelikož na malém prostoru soutěží 5+1 kluci spoustu věcí řeší individuálně. Na svých stránkách píše pan Chudomský, který trénuje Slavii, o zkušenostech z Německa, kde hrají v přípravce 6+1 na zkrácenou polovinu hřiště. To by nemuselo být špatné řešení pro starší přípravku.


Žáci:


V kategorii žáků proběhly pouze dvě zásadní změny, a to střídavé starty a opakované střídání. Obojí se zaběhlo v pořádku, se střídavými starty se setkalo mužstvo starších žáků v zápase s PSK Unionem, který byl posílen o hráče z Viktorky Žižkov. Opakované střídání se zaběhlo také bez problému. V praxi to vypadá jako střídání u přípravek, tudíž kdykoliv během hry. Viděl jsem jedno utkání krajského přeboru jihomoravského kraje, kde byla snaha zapojit rozhodčího, aby o střídání věděl. Rozhodčí ovšem na volání trenérů z lavičky nereagoval a tak trenéři vystřídali hráče i bez souhlasu rozhodčího, vše bylo ale v pořádku.


Z čeho mám ale strach je růst kluků ročníku 1999. Vzhledem k tomu, že příští rok by měla být zavedena v mladších žácích soutěž 7+1 a ročník 1999 hraje letos soutěž 10+1 a příští rok by se měl právě vracet do 7+1, tak na to hodně trenérů reguje tím, že se přesunou rovnou do starších žáků, což by mělo za následek, že by kluci hráli až proti o dva roky starším. Doufám, že toto svaz nějak vyřeší. To samé možná nastane i v kategorii starších přípravek. Třeba se toho ujme David Kopec, který je v tomto velmi schopný, a vytvoří vlastní soutěže pro tyto "hluché" ročníky.


Rozhodčí:


Někteří rozhodčí bez problému fungují. Nicméně jsou i tací, kteří o změnách nemají tušení. Jak již v rozhovoru říkal Filip Semorád, rozhodčí nevěděl o opakovaném střídání. Při zápase starší přípravky se zase stalo, že na zápas, který měl začít v 10:00 rozhodčí dorazil v 10:02 a místo toho, aby se hned začalo hrát, tak si prvně musel nechat od trenérů vysvětlit, jak se soutěž 5+1 hraje.


Mnozí rozhodčí si myslí, že by na zápasy mini fotbalu vůbec nemuseli být delegováni. Já jsem opačného názoru. Rozhodčí dává hře řád. Bez rozhodčích by nebyl kladen důraz na pravidla, což by mohlo vést k roztržkám při zápasech.



Slovo na závěr...


Nejsem odpůrce těchto změn, měly by být pouze dotaženy. Jako při každé změně musíme být trpěliví, zda je k lepšímu, což ukáže až čas. Přesto je na čase špatné věci, které se projevují, postupně odstraňovat, abychom přišli na nový systém, který bude pro dnešní mládež nejlepší. Pokud máte zájem, přidávám odkaz na tiskovou konferenci k rozvoji mládeže. Té se zúčastnil Ivan Hašek - předseda ČMFS, Dušan Fitzel - sportovně technický ředitel ČMFS , Jindřich Rajchl - místopředseda ČMFS, Pavel Zima - výkonný ředitel společnosti seznam.cz, Andrea Faflíková - ředitelka společnosti Junior Football. Video můžete nalézt zde TK rozvoj mládeže


Budu rád za každou poznámku, která se tohoto tématu týká. Děkuji.


Oťas Mansour


úterý 28.9.2010 | Klub | Přečteno: 3370

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

24.4.2024, 17:00, Štěrboholy T.
Štěrboholy – FC Háje
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost