Provozní informace

Sport na JM očima Jana Horníka

Sport na JM očima Jana Horníka
Obracím se na Vás ve věci mé kandidatury do místní samosprávy. Působím na Jižním Městě u dětí již skoro třicet let a činím tento krok nejspíš z pocitu odpovědnosti za současný stav. Nechci se asi smířit s tím, že naše generace nedokázala předat dál to, co jsme ve sportu dostali v minulosti od svých předchůdců. Nikdy jsem neprosazoval na veřejnosti své osobní zájmy a není tomu tak ani nyní. Jde mi o možnost prosadit naše názory na sportovní výchovu dětí a odpovědět tak na otázku kterou mi položil jeden místní odpovědný zastupitel. Jaký že to vidím rozdíl mezi sportováním dospělých a dětí? Zásadní, z děcka můžete vychovat slušného člověka, z mnoha námi zvolených zastupitelů bohužel již ne.

Sport na Jižním Městě (2010)

(Povídání s panem Janem Horníkem z FC TJ Háje Jižní Město.)



Sport je významnou prevencí proti negativním společenským jevům. Jak je to se sportovními možnostmi na Jižním Městě?


Mediálně se možnosti sportovního vyžití na Jižním Městě zlepšují. Je to tak alespoň obcí prezentováno. Mé praktické zkušenosti z oblasti sportování dětí jsou však trochu jiné. Stát se o sportovní výchovu dětí zajímá do úrovně reprezentace a obcím bylo pouze doporučeno, aby se o sport staraly. Přes veškerou snahu se nám tady na JM nepodařilo přesvědčit obec o potřebnosti naší činnosti. Schulhoffova 2007. Osobně považuji za nemravný ten stav, kdy naše občanské sdružení, které dobrovolně a na vlastní náklady převzalo část odpovědnosti za výchovu dětí, se musí soudit s námi volenými obecními zastupiteli Schulhoffova 2008. Tedy těmi, kteří nesou odpovědnost za oblast prevence do které naše činnost určitě patří. Tento stav není v pořádku a není v oblasti Jižního Města ojedinělý Schulhoffova 2008 Je zapotřebí sportovní výchovu dětí organizovanou na neziskové úrovni převést zpět do oblasti podpory prevence negativních jevů a nechat lidi v klidu pracovat Schulhoffova 2007. Tedy ty, kteří se dětem skutečně dlouhodobě na Jižním Městě věnují a mají ten dar nebo řekněme schopnost přivést je ke sportování, a těch je čím dál méně. A měli bychom je podpořit a vytvořit jim podmínky pro jejich činnost. Toto však jihoměstská radnice odmítá a je v tomto v rozporu i s magistrátem hl. města Prahy. Schulhoffova 2009




V čem je hlavní problém?


Na naší obecní úrovni je to určitě v lidech a v komunikaci. Komunikace není jen umění fundovaně hovořit, patří sem i chování, znalosti a cit pro situaci. Je zapotřebí ujasnit si co je v zájmu obyvatel Jižního Města. Veřejný zájem je v současné době neustále mediálně skloňován a na Jižním Městě bylo přistoupeno k variantě privatizace veřejného zájmu. Tu prosazuje současná radnice na JM. V této variantě jsou příjmy i náklady privatizovány. Cílem by mělo být zodpovědnější chování při využívání majetku, v našem případě sportovních zařízení. K jezeru 2008 Ten kdo prosazuje převedení veřejného zájmu do působnosti akciových společností a soukromých firem by měl však jednat se znalostí věcí a měl by být zavázán k přijmutí veškerých následků svého rozhodnutí. K jezeru 2009 Měl by alespoň trochu rozumět problematice za kterou nese odpovědnost Koncepce sportu. A v tom je podle mého názoru další značný problém. Nejen v našem případě je způsob probíhající privatizace na Jižním Městě prokazatelně v rozporu minimálně s dobrými mravy, jde často proti zájmům obyvatel Jižního Města a dnes je již zřejmé to, že organizovaná sportovní výchova dětí na naší úrovni je to poslední co námi zvolené zastupitele zajímá Koncepce sportu 2. Podporu dlouhodobé pravidelné činnosti dětí čím dál více nahrazují jednorázové spíše komerční akce, štědře dotované a mediálně prezentované Sportovní akce. Naše děti jsou zbytečně násilně vtahovány do současného tržního a konkurenčního prostředí. To pro ně nemůže přinést nic dobrého Koncepce sportu 3
. Doba je taková, že když se někde objeví miliony, může v mediální současnosti i na zelené louce vyrůst cokoli, třeba i sportovní klub, a do roka je věhlasný. Většina trvalých hodnot v životě však vzniká z dlouhodobé usilovné práce. A platí to stále a máme to časem prověřené, nakonec bez toho bychom tady s dětmi již určitě nebyli. Věřím, že konečné rozhodnutí v nám vnuceném soudním sporu o využití areálu bude průlomové a dopadne ve prospěch dětí Jižního Města. Abychom nemuseli řešit naši dnešní odpovědnost snižováním hranice trestní odpovědnosti dětí v budoucnosti. A že se nám podaří nemalou investiční státní podporu sportu využít ve prospěch všech obyvatel Jižního Města. Spravedlnost je však někdy slepá a přikloní se k silnějšímu. A mnozí z nás si zatím stále ještě neuvědomují co vlastně mají a jak snadno by o to mohli přijít.




A co s tím ?


Tady je každá rada dobrá a jednoduchých řešení není. Nežijeme ve vzduchoprázdnu a jsme přímo na hřišti u dětí ten poslední článek výchovného systému. Ten je však postupně demontován a to bez náhrady. Stát je čím dál slabší a obec se chová k občanskému sdružení, které se doposud dokázalo samo uživit a nezatěžovat její rozpočet, jako k třídnímu nepříteli. Lidé pak vzali doslova to mnohokrát opakované každý se musí postarat sám o sebe. Každý je strůjcem svého štěstí však pro děti neplatí. Co však platí je to, že nejlepší investicí rodin do budoucnosti jsou zdravé a pro život připravené děti. Neměli bychom proto podcenit proces privatizace sportovní výchovy způsobem o nás bez nás. Komerce a výchova dětí totiž nejdou dohromady Vzkaz Vojtěcha Cepla (čas od 20:06). Dlouhodobě se snažím prosazovat zájmy dětí na Jižním Městě, mám zkušenosti s mlčící většinou a naučil jsem se nedělat ukvapené závěry. Na vaší otázku nemám jednoznačnou odpověď. Je to věc jednoho každého z nás. Já osobně stále věřím tomu, že spolupráce s obcí je jedinou možnou variantou pro zajištění klidné práce s dětmi. Dlouhodobě se na Jižním Městě snažím prosazovat jejich zájmy. V letos končícím volebním období se potýkám s radami kterých se mi na obci dostalo. Obec realizuje své představy a pokud se mi něco nelíbí musím se obrátit na soud a obec pak bude respektovat jeho rozhodnutí. Tudy však jak se zdá cesta nevede. Druhá rada je vstoupit do politiky, uspět a poté realizovat představy své. Jsem trenér mládeže ne politik. Do aktivní politiky určitě nevstoupím. Něco jiného je však obecní samospráva. Zde se pohybuji dlouhé roky a zde bych mohl přispět zkušenostmi a mnohem důrazněji prosazovat zájmy dětí a obyvatel Jižního Města. Na to však nestačím sám. Potřebuji podporu všech těch, kteří mají zájem na existenci občanských společností, věnujících se výchově mládeže na Jižním Městě. Všech těch, kteří jsou tak jako já přesvědčeni, že sport je pro děti ta nejlepší náplň jejich dětství. A ta nejlepší příprava do života Podpora sportu.




Zvu Vás proto k volbám do zastupitelstva městské části Praha 11.
Nemusíte být členy žádné politické strany - musíte mít zájem tvořit slušnou místní politiku.



Jde o kandidátku strany SUVERENITA, blok Jany Bobošíkové


(http://www.suverenita.cz/). SUVERENITA sdružuje přes 20 politických
uskupení. Vedoucím kandidátky za Stranu důstojného života na JM je
pan Jan Horník, sportovní ředitel FC TJ Háje. Program SDŽ


Z hlediska vlastního odvolení je zapotřebí dát křížek celé straně na jejíž kandidátce je Vámi podporovaný kandidát a současně je možné podpořit křížkem též osoby na kandidátkách jiných stran. Možnost prosadit preferenčním křížkem Vámi vybranou osobnost je jen teoretická. Hlavně však přijďte k volbám, ať již budete volit kohokoliv. Pomůžete Jižnímu Městu.



úterý 12.10.2010 | Klub | Přečteno: 2947

Další články


Rozpis zápasů / Výsledky

27.4.2024, 08:30, Háje UMT.
FC Háje – Junior
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 10:30, Háje T.
FC Háje – Vršovice
Muži A
27.4.2024, 11:00, Dubeč T.
Dubeč – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
27.4.2024, 11:30, Mikulova UMT.
Dukla JM – FC Háje
Mladší dorost A
27.4.2024, 13:00, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka A (2013)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci A (2011)
27.4.2024, 14:30, Sparta Krč T.
Vyšehrad – FC Háje
Mladší žáci B (2012)
27.4.2024, 14:45, Háje T.
FC Háje – Admira
Starší přípravka B (2014)
27.4.2024, 15:00, Libuš T.
SK Libuš – FC Háje
Mladší dorost B
28.4.2024, 09:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka A (2015)
28.4.2024, 10:00, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci A (2009)
28.4.2024, 11:00, Podolí UMT.
Podolí – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 12:15, Brankovická T.
Kolín – FC Háje
Starší žáci B (2010)
28.4.2024, 12:30, Háje UMT.
FC Háje – Union Strašnice
Starší přípravka A (2013)
28.4.2024, 13:00, Kolovraty UMT.
Sokol Kolovraty – FC Háje
Mladší přípravka B (2016)
28.4.2024, 14:45, Zličín T.
FC Zličín – FC Háje
Starší dorost
28.4.2024, 15:00, Háje UMT.
FC Háje – H. Měcholupy
Mladší žáci B (2012)