Rozhodla jsem se věnovat tomuto tématu v době chřipek a viróz a stručně odpovědět na otázku:
CO UDĚLAT, ABYCHOM DĚTEM ZVÝŠILI IMUNUTU A OBRANYSCHOPNOST ORGANIZMU?
Ví se, že imunitu výrazně ovlivňuje nejen sport a pobyt v kolektivu, ale i psychická pohoda jak doma, tak ve škole. Můžeme ke zvýšení obranyschopnosti přispět i pestrou stravou, která by měla obsahovat vitamíny, minerální látky, probiotika a bílkoviny. V tomto období „bacilů“ musíme zvýšit spotřebu vitamínu C, ale i B a dalších.
1. Vitamíny – ovoce a zelenina v 5ti denních dávkách, tedy ke každému jídlu během dne.
V tomto období C - citrusy, brokolice, rajčata, kysané zelí, brambory...
B5 – luštěniny, ořechy, semínka, drůbež
A – mrkev, zelí, kapusta, špenát, rybí tuk, mléčné výrobky…
D – ryby, vaječný žloutek…
2. Probiotika – kvalitní kysané mléčné výrobky
Kefíry, podmáslí, kysané zelí, jogurty
3. Minerály - zejména zinek a selen
Ryby, drůbež, libové maso, obiloviny, luštěniny, mléčné výrobky, ořechy, dýňová
Semínka, játra, hovězí maso
4. Bílkoviny – zejména v podobě ryb (omega 3 mastné kyseliny jako bonus)
Maso, vejce…
V zimních měsících je dobré i tepelné zpracování pro zahřátí organizmu, ne studené saláty, které se hodí více v létě. Používejte koření jako skořici, zázvor, pepř, česnek, cibule, křen. S imunitou souvisí i pitný režim v podobě čajů (šípkový, kopřivový, zázvorový, výborná je i echinacea- třapatka). Tyto čaje oslaďte medem, pokud voda, tak vlažná s citronem.
S přicházejícím podzimem je třeba se nad tímto tématem zamyslet více. Zabráníme tak našim fotbalistům neúčast na trénincích, zápasech a turnajích. Podpořte vaše děti správnou stravou, přispějete k jejich radosti a zdraví.
Těším se na naše pravidelném setkání a na přednášce!